vrijdag 5 januari 2007

AEX breekt 500-puntengrens


Wat de AEX in heel 2006 maar niet lukte, gebeurde dit jaar al op de eerste handelsdag: de magische grens van 500 punten werd gepasseerd.

In wederom een korte beursweek is de AEX per saldo 3 punten gestegen. Vorige week meldden we al een nieuw record voor de AEX, maar een dag later viel de index helaas weer terug. Het nieuwe jaar zorgde echter meteen voor nieuw elan op de beurs. De feestelijke stemming van de jaarwisseling werd op de beurs in Amsterdam vrolijk voortgezet. Ondanks het uitblijven van richtinggevend nieuws werd dinsdag eindelijk de 500-puntengrens zonder enige moeite doorbroken. Een dag later werd wederom een record op de borden gezet. Met een slotstand van 501,35 werd de doorbraak van deze psychologische grens bevestigd.

Toch moest de AEX vanochtend nog even een pas op de plaats maken, nadat de Fed gisteravond waarschuwde voor inflatiegevaar en tegenvallende economische groei in de Verenigde Staten. In de loop van de dag wonnen de bulls echter weer aan kracht en zorgden ervoor dat de index alsnog boven de 500 punten sloot.

In de grafiek is inmiddels een omgekeerde kop-schouderformatie zichtbaar. Aangezien dit het meest betrouwbare omkeerpatroon is uit de technische analyse, is er alle reden om een verdere stijging van de AEX te verwachten. De neklijn is inmiddels succesvol getest en in 83% van de gevallen wordt daarna het koersdoel van dit patroon bereikt. Dit kan berekend worden door het verschil tussen de kop en de neklijn op te tellen aan de bovenkant van de neklijn. Op dit moment geldt een koersdoel van ongeveer 520 punten voor de AEX, dat volgens de theorie binnen twee maanden bereikt moet zijn.

Als we de AEX op een wat langere termijn bekijken, zien we dat dit patroon plaatsvindt binnen het stijgende trendkanaal dat zich vanaf begin 2003 gevormd heeft. Er is dus alle reden om optimistisch te zijn voor het nieuwe beursjaar, zowel op de korte als lange termijn. We houden u natuurlijk ook dit jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen en wensen u het allerbeste voor 2007!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten