donderdag 11 januari 2007

SBM Offshore haalt opdrachten binnen

SBM Offshore haalt opdrachten binnen
Ondanks de olieprijsdaling van de afgelopen tijd is er ook goed nieuws voor SBM Offshore. Het bedrijf heeft orders gewonnen voor lease- en turnkey opdrachten, met een gezamenlijke waarde van $ 500 miljoen. SBM Offshore heeft hiervoor een intentieovereenkomst getekend met Talisman Energy Norge AS, voor de lease van een Mobile Offshore Production Unit with Storage. In principe betreft het een leasecontract van vijf jaar, maar het heeft een optie tot verlenging voor in totaal vijftien jaar. Daarnaast heeft SBM Offshore twee andere turnkey-opdrachten gekregen, van Tanker Pacific Offshore Terminals Pte Ltd en van Mobil, Chevron en Shell offshore Nigeria.

Wolters Kluwer overweegt verkoop onderwijsdivisie
Wolters Kluwer onderzoekt al sinds september 2006 de strategische opties voor zijn onderwijstak. Afgelopen week meldde The Daily Telegraph dat Wolters Kluwer nog steeds rekening houdt met alle opties, inclusief de verkoop. Er is sinds de bekendmaking in september 2006 veel interesse op de activiteiten afgekomen, aldus zegsvrouw Caroline Wouters van de uitgever. Ze gaf aan in het eerste half jaar meer duidelijkheid over de toekomst van de divisie te geven. Ze wilde niet reageren op de prijs van € 700 miljoen en ze wilde ook niet ingaan op de betrokken gegadigden.

Banengroei en uurloon VS onverwacht sterk gestegen
In de VS blijkt de banengroei in december hoger te zijn uitgekomen dan analisten hadden voorzien. Dit is een teken dat de Amerikaanse economie meer kracht heeft dan de vertraging op de huizenmarkt doet vermoeden. De banengroei komt vooral voor rekening van de dienstensector. Tevens is het gemiddeld uurloon ook meer gestegen dan analisten hadden voorzien; dit is echter een teken van inflatiedruk. De cijfers van de banengroei en het gemiddelde uurloon geven een goede indicatie voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, aangezien banengroei bijvoorbeeld een belangrijke aanjager van de consumentenbestedingen is. De Amerikaanse economie bestaat voor tweederde uit consumentenbestedingen.

KPN stoot winkelformules af
KPN wil in Nederland het aantal eigen winkelformules terugbrengen. In de loop van het jaar wil het telecombedrijf de Kral- en KPN Klick-formules afbouwen om zich volledig te kunnen richten op de merken KPN (Primafoon en Business Center), Hi en Telfort. Met deze verandering wil KPN zijn distributiekracht versterken en de distributiekosten verlagen. De helft van de Kral- en KPN Klickwinkels wordt ondergebracht bij een van de bestaande KPN-merken. Het telecombedrijf denkt de andere helft te gaan sluiten. KPN is van plan het aantal Hi- en Telfortwinkels dit jaar nog verder uit te breiden.

TNT doet Braziliaanse overname
TNT doet zijn grootste overname in ruim 2,5 jaar: het post- en expressbedrijf neemt het Braziliaanse expressbedrijf Mercurio over. Volgens TNT is Mercurio marktleider op de binnenlandse expressmarkt in BraziliĆ«. Met deze acquisitie breidt TNT zijn marktpositie binnen Zuid-Amerika fors uit. Mercurio beschikt over een marktaandeel van 15% en heeft in 2006 naar verwachting een omzet behaald van € 190 miljoen. Het Braziliaanse expressbedrijf zal zijn eigen management aanhouden. Mercurio beschikt over het grootste eigen netwerk van Zuid- en Zuidoost BraziliĆ«. TNT financiert de overname uit beschikbare kasmiddelen. Inmiddels werken er zo’n 700 mensen voor TNT in Zuid-Amerika.

Rentebesluiten van BOE en ECB
De Bank of England (BOE) heeft tegen de verwachting in de rente verhoogd met 25 basispunten naar 5,25%. In november 2006 had de bank de rente nog verhoogd naar 5,00%. In totaal heeft de Britse centrale bank vorig jaar tweemaal de rente verhoogd. De Europese Centrale Bank heeft de rentetarieven ongewijzigd gelaten op 3,50%. In december werd de rente nog verhoogd met 25 basispunten. De ECB heeft in de afgelopen maanden benadrukt dat de rente in Europa nog steeds ‘laag’ is. Het beleid is om het monetaire beleid aan te blijven passen zodat de prijsstabiliteit gehandhaafd blijft. Het eerstvolgende rentebesluit van beide banken valt op 8 februari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten