vrijdag 14 oktober 2005

Turboportefeuille wordt defensiever

In april zijn wij vol goede moed met een TurboPortefeuille gestart. Op basis van de eerder uitgebrachte adviezen van BeursBulletin bleek namelijk dat met Turbo’s een veel hoger resultaat te behalen viel dan met alleen aandelen. Inmiddels zijn we een half jaar verder en moeten we constateren dat de resultaten op de TurboPortefeuille tot dusverre tegenvallen. Maar bovenal, dat veel abonnees prijs stellen op een minder agressieve beleggingsstrategie.
Reden voor ons om veranderingen in de strategie aan te brengen.

Dat de resultaten tegenvallen, heeft deels te maken met de valse uitbraken in de afgelopen paar maanden. Wij gaan ons hier echter niet achter verschuilen en steken onze hand ook in eigen boezem. De nieuwe strategie behelst in de eerste plaats het percentage winstgevende transacties van thans nog geen 40 procent te verhogen tot 60 procent. Dat dit mogelijk is, bewijzen we met de overige portefeuilles van BeursBulletin. Verbetering van het succespercentage moet onder meer komen van het uitsluitend op slotbasis handelen als het Europese aandelen of indices betreft. Op deze wijze zullen we naar verwachting minder vaak op het verkeerde been worden gezet. Evenals bij de meeste andere portefeuilles versturen we de adviezen voor de TurboPortefeuille voortaan dus rond 17.00 uur, uitzonderingen daargelaten.

Daarnaast is de nieuwe strategie gericht op minder grote fluctuaties in het rendement. Allereerst willen we dit bereiken door meer spreiding over verschillende onderliggende waarden, zoals aandelenindices, grondstoffen en renteproducten. We kiezen voortaan ook voor een minder sterke hefboom. Veel abonnees hebben er namelijk moeite mee als de koers van een Turbo met tientallen procenten daalt zodra de onderliggende waarde een paar procent de verkeerde kant op beweegt. De keerzijde van een kleinere hefboom is uiteraard dat de winsten op de winstgevende transacties afgevlakt worden. Maar het zal dan veelal toch nog om tientallen procenten gaan. Daarnaast zullen we voortaan met een moving stop-loss werken. Dit moet er ook voor zorgen dat de gemiddelde winst hoger uitvalt dan het gemiddelde verlies. Dat een meebewegend stop-lossniveau goed kan werken, toont de ontwikkeling bij TomTom. We hebben de winst op dit IT-fonds maandenlang laten oplopen en schreven op maandag ruim € 4000 in de boeken bij. Dergelijke transacties voor de TurboPortefeuille, gecombineerd met minder en beperktere verliezen, daar gaan we voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten