vrijdag 14 oktober 2005

Beursindices doorbreken steunniveaus

Onder aanvoering van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq hebben de aandelenbeurzen wereldwijd terrein verloren. Door de correctie zijn diverse aandelenindices woensdag door belangrijke steunniveaus gezakt. Daarom is terughoudendheid geboden.

De Amerikaanse beurzen hebben het zwaar te verduren, onder meer door de vrees voor stijgende rentes. De Europese beurzen werden mee naar beneden getrokken, ondanks het herstel van de dollarkoers. Het was opmerkelijk dat de dollargevoelige Amsterdamse beurs een van de slechtst presterende beurzen binnen Europa was. Maar laten we de koersontwikkelingen niet fundamenteel proberen te verklaren.

Vanuit technisch oogpunt komt de relatieve zwakte van de Amsterdamse beurs namelijk niet als een verrassing. Zo viel de AEX vorige week donderdag al onder het uitbraakniveau terug, terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC 40 dit lot pas afgelopen woensdag ten deel viel.

Mogelijk kan de dollar de komende weken wel voor steun zorgen. De eurodollarkoers heeft de vorige week geboekte winst namelijk alweer grotendeels prijsgegeven. Daardoor bevindt de euro zich nog heel duidelijk in een neerwaartse trend. We adviseren overigens pas een shortpositie op de euro in te nemen als het begin juli bereikte dieptepunt van $ 1,185 gepasseerd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten