donderdag 31 maart 2011

Niets aan de hand

De Europese Unie heeft de toegestane radioactieve straling in levensmiddelen uit Japan met een factor 20 verhoogd. Voor mij dus even geen Japans eten meer. De economische ontwikkeling van Japan blijkt belangrijker te zijn dan de volksgezondheid van Europa.

Sinds afgelopen weekend is voor bijvoorbeeld visolie of kruiden 12.500 becquerel per kilo (meer dan 20 x hoger dan de voorheen 600 becquerel per kilo) toegestaan. De noodverordening 297/2011 van de Europese Commissie werd op 27 maart van kracht. Als de Japanse economie maar geen schade oploopt, zullen de politici hebben gedacht. Van staatspapier van Portugal, Ierland en Griekenland blijf ik ook liever af. De rente op deze staatsleningen loopt nog steeds op. De Portugese rente ging donderdag naar 8,29%, een nieuw record. Een teken dat binnen Europa ook nog niet alles op orde is. Ook Basel 3 of de Ierse stresstesten bij de banken konden de pret niet bederven.

Ook de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika konden de goede sfeer niet drukken. Niets aan de hand dus. De DAX worstelt al weer met de 7000-puntengrens. De Duitse beursgraadmeter corrigeerde vanaf de meerjarige top in februari, in lijn met andere internationale indices. Deze correctie vond plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Medio maart veerde de Duitse index op vanaf een niveau rond 6500 punten, waarmee een dieptepunt van dit jaar werd bereikt. Sindsdien is de DAX sterk in herstel en is de 7000-puntengrens al weer gepasseerd. Het is echter niet fraai dat de Duitse index zo diep door de knieën is gezakt. Desalniettemin is er een hogere bodem gevormd ten opzichte van die in oktober. Het is evenwel zaak dat de DAX de stijgende trend met kracht hervat en de ‘downtrend’ van de afgelopen weken weet te doorbreken. De CAC40 heeft een nieuwe bodem gevormd zodat nu de barrière rond 4100-punten zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien. Ook de Eurostoxx50 is weer in de aanval gegaan. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI trekken zich ook weinig aan van al het slechte nieuws.

Goud op recordniveau
Goud nam wat gas terug, maar zette sinds februari de opwaartse lijn opnieuw in. Het edelmetaal veerde daarbij op vanaf de meerjarige stijgende steunlijn, waarna goud (in dollars) een nieuw recordniveau bereikte. Al ruim 10 jaar is goud met een stevige opmars bezig. Daarentegen is de koersontwikkeling van diverse aandelenindices, uitgedrukt in goud, dramatisch. Sinds 2000 verloor de Amerikaanse S&P500-index zelfs circa 80%, uitgedrukt in dit edelmetaal. Vanwege de kredietcrisis werden de afgelopen jaren de geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB voorop, in de hoogste versnelling gezet, waardoor de waarde van valuta wordt uitgehold. Bovendien zochten beleggers zekerheid, vanwege de onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Goud wordt ook wel gezien als een veilige haven.

Brent-olie op weg naar de top
Vanwege de bloederige oorlogshandelingen in Libië is de olieproductie daar vrijwel stilgevallen. De verminderde aanvoer van olie, gaf een nieuwe impuls aan de stijgende olieprijs. Bovendien zorgden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan voor opwaartse druk op de olieprijzen. Ongeveer 12,4 GW, ofwel 25% van de nucleaire capaciteit van Japan, is voor langere tijd stil komen te liggen, wat deels moet worden gecompenseerd middels olie-importen. Bovendien stuwt de sterk groeiende geldhoeveelheid de inflatie steeds verder op. Sinds de bodem in 2008 is de prijs van Brent-olie circa verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd, waarna de volgende horde, de recordstand rond $ 147 per vat, in het vizier is gekomen.

S&P500 opnieuw in de aanval
De S&P500 ging op zoek naar een volgende bodem, nadat in februari de brede Amerikaanse index het meerjarig recordniveau aanscherpte. De ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 is nog steeds intact en de index is gelijk weer in de aanval gegaan op de top. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) signaleerde in de zomer van 2010 een milde correctie, middels een waarde van 38. De hogere bodem in de S&P500 in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft intact. Het passeren van de top zou de ‘uptrend’ weer een nieuwe impuls geven. De Nasdaq is eveneens weer in de aanval gegaan op het meerjarige recordniveau. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Amerika en Japan blijven de Amerikaanse indices goed liggen. De Dow staats zelfs weer rond het meerjarig recordniveau. De Dow Jones Transportation Average tikte woensdag ook het recordniveau even aan. De gebeurtenissen in de rest van wereld lijken op de Amerikanen geen enkele indruk te maken: ‘the only way is up’.

De huizenprijzen in de twintig grootste steden in de VS daalden in januari met 0,2% op maandbasis. Op jaarbasis bedroeg de daling 3,1%. De prijzen van eengezinswoningen daalden in januari voor de zevende maand op rij. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in maart gedaald naar 63,4 versus 72 in februari. De deelindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, daalde van 97,5 naar 81,1. De persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS zijn in februari gestegen. De inkomens namen met 0,3% toe versus +1,2% in januari. De persoonlijke uitgaven stegen in februari met 0,7%, terwijl de stijging in de voorgaande maand 0,3% bedroeg.

Het Duitse consumentenvertrouwen daalde voor het eerst in tien maanden. Volgens marktonderzoeker GfK waren zorgen over geopolitieke spanningen en oplopende inflatie daar debet aan. De GfK-consumentenvertrouwensindex daalde naar 6 versus een verwachte daling naar 5,8. “Duitse consumenten vrezen dat de oplopende olieprijs, veroorzaakt door de onrust in Libië en het Midden-Oosten, alsmede de nucleaire crisis in Japan de inflatie zullen aanjagen”, aldus GfK. Volgens het IMF zal de Nederlandse economische groei in 2011 en 2012 afzwakken ten opzichte van vorig jaar. Het IMF verwacht dat het bbp dit en volgend jaar met 1,5% groeit versus een groei van 1,75% in 2010.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten