donderdag 3 maart 2011

Aandelen zijn weer goedkoop

Circa 94% van de Amerikaanse bedrijven heeft de vierdekwartaalcijfers van 2010 gepubliceerd. Op basis van deze cijfers kunnen we vaststellen dat de gemiddelde koers-winstverhouding van de 500 grootste Amerikaanse fondsen op dit moment op 17 staat. In vergelijking met de afgelopen twee decennia is dit een relatief laag niveau.

We kunnen dus concluderen dat Amerikaanse aandelen momenteel goedkoop zijn. Tenminste wanneer we deze vergelijken met de afgelopen twee decennia. Kijken we naar de periode tussen 1900 en het midden van de jaren ’90 dan zijn aandelen juist weer duur. De koers-winstverhouding had in deze periode de neiging om te pieken even boven 20 en ergens rond 7 een bodem te vormen. Beleggers waren echter de afgelopen 20 jaar bereid om veel meer voor een dollar winst te betalen. Het record staat op 150 maal de winst toen de kredietcrisis op zijn hoogte punt was en bedrijven (met name banken) nauwelijks meer winst maakten. Europese aandelen zijn echter nog veel goedkoper. De koers-winstverhouding van de aandelen, die opgenomen zijn in de Eurostoxx50, staat momenteel rond 10.

De Eurostoxx50 doorbrak de toppen van 2010, maar viel weer terug, mede vanwege toenemende onrust in het Midden-Oosten. Ondanks dat de index wat gas terug nam, zit de Eurostoxx50 nog steeds in de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden. De Franse index corrigeerde eveneens na het bereiken van een meerjarig recordniveau. De CAC40 heeft voldoende ruimte voordat de stijgende trend in gevaar komt. De Franse index is nu op zoek naar de volgende bodem. Ook de Belgische Bel20 blies even wat stoom af, maar blijft binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI blijven nog steeds achter. De Duitsers zijn nog steeds heer en meester binnen Europa. De volgende bodem lijkt nu te zijn gevormd, zodat de aandelenkoersen opnieuw een krachtige stijging kunnen gaan inzetten. In een ‘uptrend’ ligt de focus op de steunniveaus en deze zijn nog steeds intact.

Euro op zoek naar richting
De Europese schuldencrisis drukte vorig jaar en aan het begin van dit jaar het sentiment rondom de euro. De Europese munteenheid staat al tijden onder druk ten opzichte van sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. De euro is zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakt, waarbij in januari een dieptepunt onder de $ 1,30-grens werd bereikt. De euro zette vervolgens een herstel in vanaf deze belangrijke steunzone. De EUR/USD beweegt al jaren in een zijwaartse trend. De euro zit nog steeds gevangen in een driehoekspatroon en is derhalve nog altijd op zoek naar richting.

Goud scherpt record aan

Nadat goud in december een recordniveau bereikte van ruim $ 1400 corrigeerde de goudprijs fors. Daarbij viel het edelmetaal terug tot de tienjarige stijgende steunlijn, die vervolgens aan een succesvolle test werd onderworpen. De aandelenindices laten, in tegenstelling tot goud, het laatste decennium een dramatische koersontwikkeling zien. Zo verloor de brede Amerikaanse S&P500-index uitgedrukt in goud sinds het jaar 2000 circa 80%. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB voorop, draaien nog steeds op volle toeren. Het creĆ«ren van ‘Monopoly geld’, lijkt geen halt meer te kunnen worden toegeroepen. Het ‘debasen’ (waarde uitholling) van valuta, zoals de Amerikaanse dollar en de euro, lijkt inmiddels tot een kunst te zijn verheven. Geen wonder dat beleggers in veilige havens zoals goud vluchten om hun vermogen veilig te stellen. Goud heeft mede hierdoor opnieuw het recordniveau aangescherpt.

S&P500 consolideert op recordniveau

De S&P500 scherpte in februari opnieuw het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index even wat gas terug nam. De doorbraak boven de top van 2010 gaf de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) bereikte in de zomer van 2010 een waarde van 38 waarmee een milde correctie werd gesignaleerd. De hogere bodem in de S&P500 in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. De S&P500 ligt dan ook nog steeds op koers om het koersdoel van 1360,73 punten te behalen. De Nasdaq zit eveneens nog steeds in een stijgende trend. Ondanks de daling van de voorgaande dagen, verwachten wij dat het koersdoel van 2866 punten spoedig op het bord komt te staan. De Dow blies de afgelopen dagen ook wat stoom af. De Dow Jones Transportation Average stond, gezien de oplopende olieprijs, wat meer onder druk. Deze dips bieden interessante kansen om winstgevende posities verder uit te breiden.

De ISM-inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bereikte in februari een niveau van 61,4 tegen 60,8 in januari. Hiermee werd vorige maand het hoogste niveau sinds mei 2004 bereikt. De industriĆ«le sector zag een sterke toename van de productie, het aantal nieuwe orders en de werkgelegenheid. De voorzitter van de Fed, Ben S. Bernanke, heeft in een toespraak voor de senaat het einde van de “gratis geld”-politiek in de VS aangekondigd. Bernanke denkt dat de dure energie een tijdelijke impact op de inflatie zal hebben. Deflatie is niet langer de hoofdzorg van de Fed. De kans op een algemene daling van het prijspeil is nu “verwaarloosbaar klein”.

Het overheidstekort van Spanje bedroeg eind 2010 9,24% van het bruto binnenlands product (bbp) en daarmee werd de doelstelling gehaald om het tekort in 2010 terug te dringen tot 9,3%. In 2009 bedroeg het deficiet nog circa 11% van het bbp. De Spaanse regering heeft maatregelen getroffen om het enorme tekort te reduceren. Er is bezuinigd op ambtenarensalarissen en tevens is de BTW verhoogd. Spanje streeft er naar om in 2013 het tekort te hebben gereduceerd tot maximaal 3%. Binnen de eurozone is de werkloosheid in januari gedaald naar 9,9% van de beroepsbevolking versus 10% in december, waarbij de werkloosheid ten opzichte van januari 2010 eveneens stabiel bleef.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten