Portugal heeft de Europese Commissie dan eindelijk om hulp gevraagd, na maanden van ontkennen. Gerekend wordt op € 70 tot € 80 miljard. Het voorbeeld van Griekenland en Ierland wordt hiermee gevolgd. De veiling van kortlopende obligaties gisteren maakte duidelijk dat de situatie onhoudbaar is. Beleggers eisten meer dan 5% rente voor 1 jaar. De 5-jaars rente staat zelfs boven 10%.
De pijn zit niet zozeer in de schuld, maar in de rente die de schuldenaar moet betalen. Als de beleggers en de kredietbeoordelaars van mening zijn dat het feest uit de hand is gelopen, dan is het uit met de pret. Dit hebben Griekenland, Ierland en Portugal opnieuw ondervonden. Amerika heeft, ondanks de discussie over de astronomische staatsschuld, geen enkel probleem. Komt het omdat de (Amerikaanse) kredietbeoordelaars zeggen dat de VS een ‘triple A’ status waard zijn of omdat de Amerikaanse centrale bank de staatsobligaties opkoopt waardoor de rente niet oploopt?
Feit is dat de rentelasten van de Amerikaanse staat op het laagste niveau staan sinds de jaren ’80. En dat ondanks dat de schuld op recordniveau staat, zo hoog dat zelfs de wet moet worden aangepast. Maar wat nu als de rente gaat oplopen? Als de rente komt, dan…ach...tot die tijd feesten we door. De S&P500 staat net onder het meerjarig recordniveau. De ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 is nog steeds intact. Het passeren van de top zou de ‘uptrend’ weer een nieuwe impuls geven. De Nasdaq staat ook net onder het meerjarige recordniveau, ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Amerika en Japan. De Dow staats zelfs weer op een meerjarig recordniveau. De Dow Jones Transportation Average bevestigt de stijgende trend door het recordniveau te passeren. Ach, wie maakt zich in Amerika nou druk om een beetje schuld? En voor aandelenbeleggers is geen alternatief. De obligaties leveren door de lage rente niets op en de dividendrendementen geven aan dat aandelen zeker niet te duur zijn. Selectief zoeken naar kansen lijkt de boodschap.
Euro worstelt met novembertop
De Europese schuldencrisis drukte geruime tijd het sentiment rondom de euro. Daarbij legde de Europese munteenheid het af tegen sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd in 2008 rond $ 1,60 een ‘all time high’ bereikt, waarna de euro aanzienlijk terrein verloor. Sindsdien zit de euro in een dalende trend, waarbij vorig jaar juni rond $ 1,20 een dieptepunt werd aangetikt. De euro zette vervolgens een sterk herstel in, waardoor een driehoekspatroon is gevormd. Inmiddels is de euro aanbeland bij de top van november 2010 rond $ 1,43 waar de Europese munteenheid momenteel mee worstelt. Dit niveau markeert tevens de bovenkant van het meerjarige dalend trendkanaal, waaruit de euro tracht te breken. Een geslaagde doorbraak zou een nieuwe opwaartse impuls kunnen geven aan de euro.
Euro/frank leeft op in dalende trend
De Zwitserse frank (CHF) presteert al circa twee decennia beter dan de euro. Oftewel, de euro verloor veel terrein: de euro daalde vanaf een top rond CHF 1,80 tot onder CHF 1,25 in december 2010. Hiermee werd een ‘all time low’ bereikt, waarna de euro in herstel ging. Zelfs al zou de euro opleven tot circa CHF 1,38 dan blijft de ‘downtrend’ intact. Oplevingen tot dit niveau bieden kansen om short te gaan in de euro, oftewel de Zwitserse frank te kopen. Vooralsnog kunnen we het huidige herstel van de euro aanmerken als een opleving binnen de dalende trend.
CAC40 op zoek naar richting
Sinds mei 2010 is de CAC bezig met een rally. De Franse index bereikte in februari een meerjarig hoogtepunt, waarna de index gas terug nam. De onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de ramp in Japan zijn het sentiment niet ten goede gekomen. De CAC40 dook tot onder de ‘lows’ van dit jaar, hetgeen geen sterk teken is. Zo diep had de index eigenlijk niet door de knieën mogen gaan. De ‘uptrend’ van de afgelopen maanden is desalniettemin nog steeds intact. De stijgende steunlijn voert de opwaartse druk steeds verder op. De CAC40 heeft een nieuwe bodem gevormd zodat nu de barrière rond 4100-punten zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien en uit de dalende trend van de afgelopen maanden te breken. De DAX passeerde met groot gemak de 7000-puntengrens. De Duitse beursgraadmeter heeft een hogere bodem gevormd ten opzichte van die in oktober. Het is evenwel zaak dat de DAX de stijgende trend met kracht hervat en de ‘downtrend’ van de afgelopen weken weet te doorbreken. Ook de Eurostoxx50 zal zijn spierballen moeten tonen. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI trekken zich nog steeds weinig aan van al het slechte nieuws. Iedereen weet inmiddels dat de landen niet mogen omvallen, net als de banken en verzekeraars. Iedereen wordt gered, dus instappen maar!
De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde vorige maand onverwacht. De ISM-index daalde naar 57,3 versus 59,7 in februari. De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten. De subindex voor de werkgelegenheid daalde in maart tot 53,7 ten opzichte van 55,6 in februari. De deelindex voor nieuwe orders nam af naar 64,1 van 64,4 een maand eerder, terwijl de prijsindex in maart naar 72,1 daalde versus 73,3 in de voorgaande maand. De notulen van de bijeenkomst van de Fed op 15 maart leren dat de Amerikaanse centrale bankiers het niet eens zijn over wanneer de geldpers in een lagere versnelling moet.
De Europese detailhandelsverkopen namen in februari met 0,1% af op maandbasis. Volgens Eurostat was op jaarbasis sprake van een toename met 0,1%. Op jaarbasis nam de verkoop van voedsel, dranken en tabak met 0,5% af, terwijl de verkoop van andere producten juist met 0,9% toenam. Nederlandse huishoudens hadden in 2010 minder te besteden dan in 2009. Na correctie voor de officiële inflatie daalde het beschikbare inkomen met 1,4%. De premies, zoals voor zorgverzekeringen, in combinatie met de afnemende werkgelegenheid waren de grootste boosdoeners. Het CBS constateerde desondanks dat de consumptieve bestedingen van huishoudens 0,4% hoger lagen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten