donderdag 17 maart 2011

Verlos Grieken uit hun lijden

'Verlos Grieken uit hun lijden' stond woensdag boven een artikel op De Financiële Telegraaf. Een erg sympathieke oproep, maar niet realistisch. “Alleen bij een wonder kunnen de Grieken aan hun betalingsverplichtingen voldoen" meldt Joop Nederstigt.

Laten we dus iedereen, die niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, hun schulden kwijtschelden. Econoom Jaap Koelewijn stelt: “De schulden van de Grieken moeten, onder strenge voorwaarden, kwijtgescholden worden. Dit geldt ook voor de schulden van de Portugezen."

En dan natuurlijk ook voor bijvoorbeeld de Spanjaarden, Italianen, Amerikanen, Britten en niet te vergeten de Japanners met een staatsschuld van 200% van het BNP. Bovenstaande sympathieke lieden zijn wellicht vergeten dat iedere schuld, voor iemand anders een bezit is. Grote kans namelijk dat uw pensioenfonds dit soort staatsleningen in bezit heeft, waarmee uw pensioenuitkering gefinancierd dient te worden. En laten we het risico van ‘moral hazard’ niet vergeten. Want waarom zouden de Grieken, en alle anderen die structureel meer uitgeven dan er binnenkomt, zich de volgende keer inhouden? Vraag dat maar aan de Duitsers. Die kunnen zich waarschijnlijk nog herinneren wat de consequenties zijn als je structureel te veel uitgeeft. De Duitse beurs corrigeerde, in lijn met andere internationale indices, stevig binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Desalniettemin presteert de Duitse aandelenmarkt al tijden ijzersterk en tekende in februari zelfs een meerjarig recordniveau op. Vanwege de recente daling noteert de DAX op het laagste punt van dit jaar. Ook de Eurostoxx50 verspeelde in maart de opgebouwde winst van de maanden januari en februari. Onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika aangevuld met de ramp in Japan werden veel beleggers te veel. De Franse index corrigeerde ook, maar zit ook nog steeds binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI zijn opnieuw slechts beperkt teruggevallen op al het slechte nieuws. De Duitsers zijn naarstig op zoek naar de volgende bodem, zodat de aandelenkoersen opnieuw een krachtige stijging kunnen gaan inzetten.

Brent-olie op recordjacht
Na weken van bloedige onlusten is de olie-industrie in Libië zo goed als stilgevallen. Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan de stijgende olieprijs. De sterk groeiende geldhoeveelheid, die de inflatie steeds verder opstuwt, doet de rest. De graanprijs, de prijs van varkensvlees en katoen bijvoorbeeld zijn in 2010 fors gestegen. Olie en goud bleven met circa 30% achter, maar hebben een inhaalrace gestart. Hoe meer geld er wordt bij ‘gedrukt’, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Sinds 2008 is de prijs van Brent-olie verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd. De volgende horde ligt bij de recordstand rond $ 147 per vat.

Goud consolideert rond recordniveau
Nadat goud in december een recordniveau bereikte boven $ 1400 nam het edelmetaal wat gas terug. De daling werd gestuit door de meerjarige stijgende steunlijn, waarna goud een spurt omhoog inzette. De aandelenindices presteren uitgedrukt in goud dramatisch. Zo verloor de brede Amerikaanse S&P500-index uitgedrukt in het blinkende edelmetaal sinds het jaar 2000 circa 80%. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB voorop, draaien nog steeds op volle toeren. Vanwege het creëren van ‘Monopoly geld’, wordt de waarde van valuta uitgehold. Geen wonder dat beleggers in veilige havens zoals goud vluchten om hun vermogen veilig te stellen. Vanwege de recente onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, heeft goud een recordniveau bereikt waarna het is gaan consolideren.

S&P500 verspeelt jaarwinst
De S&P500 scherpte in februari het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index op zoek ging naar een volgende bodem. Het passeren van de top van 2010 gaf de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) bereikte in de zomer van 2010 een waarde van 38 waarmee een milde correctie werd gesignaleerd. De hogere bodem in de S&P500 in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. Dat alles wil natuurlijk niet zeggen dat dit in een rechte lijn gaat. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft echter intact, ondanks dat de S&P500 in korte tijd de gehele jaarwinst verspeelde. De Nasdaq moest ook wat terug, maar continueert eveneens nog steeds het patroon van hogere toppen en hogere bodems. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan houdt de Dow zich sterk. De Dow heeft dalingsruimte tot circa 11.500 punten (oplopende steunlijn), zonder dat de stijgende trend in gevaar komt. De Dow Jones Transportation Average lijkt zelfs niet eens onder de indruk van gebeurtenissen in de rest van wereld.

De prijzen van geïmporteerde goederen en diensten in de VS stegen in februari met 1,4% op maandbasis versus +1,5% in januari. De NAHB-index, die het sentiment onder bouwers ten aanzien van verkoopperspectieven meet, steeg in maart naar 17 versus 16 in februari. Bij een cijfer boven 50 punten, zien meer huizenbouwers 'goede' verkopen dan 'zwakke' verkopen. De Fed kwam bijeen om zich te buigen over de rentestand en het beleid betreffende ‘Quantitative Easing part two’ oftewel QE2. De Fed is niet bang voor oplopende inflatie als gevolg van de gestegen olie- en grondstofprijzen en meent dat de groei van de Amerikaanse economie een stevige basis heeft gekregen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in januari ruim 7% hoger dan in december 2010. Met een stijging van 52% was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. Daarentegen werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie 2% minder geproduceerd. De inflatie in de eurozone is in februari gestegen tot 2,4% op jaarbasis, blijkens definitieve cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De inflatie in de eurozone ligt sinds december 2010 hoger dan de doelstelling van 2% die de Europese Centrale Bank hanteert. De ECB hintte onlangs op een renteverhoging in april.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten