donderdag 10 maart 2011

Volgend slachtoffer: Spanje

Niet echt een verrassing natuurlijk, met een werkloosheid van meer dan 20% en een huizenmarkt die geïmplodeerd is. Toch is dit, gezien de omvang van de economie van Spanje en het aantal staatsleningen dat andere Europese landen van Spanje hebben, andere koek.

Moody's verlaagt rating Spanje kopt het FD. “Moody's Investors Service heeft het kredietwaardigheidsoordeel van Spanje donderdag verlaagd vanwege de hoge kosten voor de reorganisatie van de bankensector en de aanhoudende zorgen over de haalbaarheid van de bezuinigingsplannen.” En verdere afwaarderingen zijn mogelijk, zo waarschuwt Moody's. Volgens De Jager hoeven we ons geen zorgen te maken. Sterker nog: we gaan hier veel geld aan verdienen, aldus Jan Kees. Het is immers een garantie en “garanties kosten geen geld”. En we krijgen een hogere rente van de landen die een beroep doen op het Europese steunfonds dan Nederland betaalt op de kapitaalmarkt. Ja ja. Als het zo mooi zou zijn, waarom hebben we dat dan niet veel eerder gedaan? Als we kijken naar de ontwikkeling van de euro, dan denkt de markt er anders over. De Amerikaanse aandelen trekken zich allemaal niets aan van Europa, het Midden-Oosten of Noord-Afrika. De S&P500 scherpte in februari nog het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index even wat gas terug nam. De doorbraak boven de top van 2010 gaf de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De S&P500 is echter nauwelijks gedaald en ligt dan ook nog steeds op koers om het koersdoel van 1360,73 punten te behalen. De Nasdaq continueert eveneens het patroon van hogere toppen en hogere bodems en blijft dus in een stijgende trend. Wij verwachten dat het koersdoel van 2866 punten spoedig op het bord komt te staan. Ondanks de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten houdt de Dow zich ook sterk. Sinds de Dow Jones Index in juli vorig jaar een dieptepunt van 2010 bereikte, zette de ‘moeder aller indices’ een indrukwekkende ‘rally’ in. Sinds september hervatte de Dow, na het vormen van een hogere bodem, de stijgende lijn in een hogere versnelling. De grenzen van respectievelijk 10.000, 11.000 en zelfs 12.000 punten werden de afgelopen maanden overtuigend gepasseerd. In februari scherpte de Dow zelfs het meerjarig recordniveau verder aan. De Dow heeft voldoende dalingsruimte zonder dat de stijgende trend van de afgelopen maanden in gevaar komt.

Euro/frank leeft op in dalende trend
De Europese munteenheid daalt al circa twee decennia ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF). Vanaf een top rond CHF 1,80 gleed de euro af tot onder € 1,25. De euro tikte in december 2010 een ‘all time low’ aan versus de Zwitserse frank (CHF). Sindsdien is de euro wat hersteld, maar deze beweging vindt plaats binnen de sterk dalende trend. Een stijging tot boven CHF 1,38 is nodig om de steile ‘downtrend’ te breken. Oplevingen binnen deze dalende trend bieden kansen om short te gaan in de euro en dus long te gaan in de Zwitserse frank (CHF).

Brent-olie op recordjacht
Na drie weken van bloedige onlusten is de olie-industrie in Libië zo goed als stilgevallen. Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan de stijgende olieprijs. De sterk groeiende geldhoeveelheid, die de inflatie steeds verder opstuwt, doet de rest. De graanprijs, de prijs van varkensvlees en katoen bijvoorbeeld zijn in 2010 fors gestegen. Olie en goud bleven met circa 30% achter, maar hebben een inhaalrace gestart. Hoe meer geld er wordt bij ‘gedrukt’, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Sinds 2008 is de prijs van Brent-olie verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd. De volgende horde ligt bij de recordstand rond $ 147 per vat.

Eurostoxx50 ketst af op toppen 2010
De Eurostoxx50 probeerde de afgelopen maanden af te rekenen met de toppen van 2010. Kortstondig werden deze doorbroken, maar de brede Europese index viel vervolgens vrij snel terug. Toenemende onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kwam het sentiment op de beurzen niet ten goede. Ondanks dat de index, na het bereiken van een meerjarig recordniveau wat gas terug nam, zit de Eurostoxx50 nog steeds in de stijgende trend van de afgelopen maanden. De Eurostoxx50 mag zelfs nog dalen tot de stijgende steunlijn vanaf mei vorig jaar, voordat de ‘uptrend’ in gevaar komt. Bovendien kan de index steun vinden bij een aantal Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Kortom, dalingen tot deze steunniveaus zouden wellicht interessante instapmomenten kunnen bieden. De Franse index corrigeerde ook, maar heeft voldoende ruimte voordat de stijgende trend in gevaar komt. Ook de Belgische Bel20 blies wat stoom af, maar blijft binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI zijn slechts beperkt teruggevallen op al het slechte nieuws. De Duitsers zijn op zoek naar de volgende bodem, zodat de aandelenkoersen opnieuw een krachtige stijging kunnen gaan inzetten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl


www.beleggen.com


Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten