donderdag 24 maart 2011

Rente duidt op zwaar weer PIG

De rente op staatspapier van Portugal, Ierland en Griekenland loopt steeds verder op. De rente op de 10-jaars staatslening van Ierland noteerde woensdag voor het eerst in 18 jaar boven 10%. De Portugese rente ging donderdag naar 7,73%, een nieuw record. De Griekse rente staat zelfs op 12,6%.

In Portugal is de minderheidsregering gevallen. Het parlement stemde woensdag tegen het besparingsplan van de regering-Socrates, het vierde in minder dan een jaar tijd. Dit kan het laatste zetje betekenen om Europese noodsteun aan te moeten vragen. De Grieken en de Ieren achterna. Of de schulden van de Grieken en de Ieren ooit nog worden betaald, is maar de vraag. Het feit dat de markt een vergoeding eist van meer dan 10% geeft aan dat dit allerminst zeker is. Die 12,6% klinkt natuurlijk leuk, maar het wil niks anders zeggen dan dat de koers van de staatsobligaties in rap tempo naar beneden gaat. Uitgifte van nieuwe leningen tegen deze rente is voor deze overheden niet meer op te brengen.

De Amerikanen betalen slechts 3,3% rente, maar dit is natuurlijk te danken aan de grootschalige aankopen van de Amerikaanse centrale bank. Zonder de Fed zou de rente in de VS waarschijnlijk door het dak zijn geschoten. Met een lage rente (en het debiteurenrisico van de staat) zoeken beleggers liever hun heil op de aandelenmarkt. De Nasdaq continueerde het patroon van hogere toppen en hogere bodems en scherpte in februari zelfs het meerjarige recordniveau aan. De Nasdaq corrigeerde de afgelopen weken in de stijgende trend, maar niets om ongerust over te worden. De S&P500 scherpte in februari ook het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index eveneens op zoek ging naar een volgende bodem. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft intact, ondanks dat de S&P500 in korte tijd de gehele jaarwinst verspeelde. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan blijft ook de Dow goed liggen. De Dow lijkt zelfs weer in de aanval op het meerjarig recordniveau. De Dow Jones Transportation Average is ook nog steeds niet onder de indruk van gebeurtenissen in de rest van wereld. De Dow Jones Utility Average staat ten opzichte van 1 januari zelfs alweer in de plus.

Euro/frank consolideert in dalende trend
De euro staat al circa twee decennia zwaar onder druk ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF). Vanaf een top rond CHF 1,80 daalde de Europese munteenheid tot onder CHF 1,25 waarbij in december 2010 een ‘all time low’ werd bereikt. Hieruit blijkt de kracht van de Zwitserse munteenheid versus de euro. Vervolgens zette de euro een herstel in binnen de sterk dalende trend. Zelfs al zou de euro herstellen tot circa CHF 1,38 dan nog is de ‘downtrend’ niet verlaten. Oplevingen tot dit niveau bieden kansen om short te gaan in de euro, oftewel longposities in te nemen in de Zwitserse frank (CHF).

Euro test novembertop
De Europese schuldencrisis drukte het sentiment rondom de euro. Daarbij legde de Europese munteenheid het af tegen sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Sinds het bereiken van de top rond $ 1,60 in 2008, gleed de euro steeds verder weg ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sindsdien zit de euro in een dalende trend, waarbij vorig jaar rond $ 1,20 een dieptepunt werd aangetikt. De euro zette vervolgens een sterk herstel in en bereikte de top van november 2010 rond $ 1,43 die momenteel wordt getest. De EUR/USD is hierdoor aan de bovenkant van het meerjarige dalend trendkanaal aanbeland. Het afgelopen jaar werd een driehoekspatroon gevormd, waaruit de euro tracht te breken. Een doorbraak zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de euro.

CAC40 veert op van stijgende steunlijn
Sinds de zomermaanden van vorig jaar is de CAC bezig met een rally. De Franse index wist in februari een meerjarig hoogtepunt te bereiken, waarna de index gas terug nam. De onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de ramp in Japan zijn het sentiment niet ten goede gekomen. De CAC40 corrigeerde tot onder de ‘lows’ van dit jaar, hetgeen geen sterk teken is. Zo diep had de index eigenlijk niet door de knieën mogen gaan. De ‘uptrend’ van de afgelopen maanden is echter nog steeds intact. De stijgende steunlijn voert de opwaartse druk steeds verder op. De CAC40 heeft een nieuwe bodem gevormd zodat nu de barrière rond 4100-punten zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien. De Duitse beurs ging, in lijn met andere internationale indices, eveneens diep door de knieën. Ook de Eurostoxx50 had last van de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de ramp in Japan. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI houden zich met al het slechte nieuws opmerkelijk goed. Zeker als je je bedenkt dat de rente op de staatsleningen door het dak gaat. Beleggers kiezen dus liever voor de bedrijven dan voor de overheden.

De Amerikaanse overheid tracht van een hete aardappel af te komen: circa € 142 miljard aan hypotheekbeleggingen die tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009 noodgedwongen werden overgenomen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte bekend maandelijks voor $ 10 miljard aan hypotheekbeleggingen te gaan verkopen. Volgens het ministerie is de markt voor hypotheekbeleggingen veel ‘robuuster’ geworden sinds de crisis. Uncle Sam hoopt een winst te behalen van $ 15 tot $ 20 miljard. De waarde van (verpakte) hypotheekbeleggingen crashte in de jaren 2008 en 2009 waardoor veel banken (door zichzelf) naar de financiële afgrond werden gebracht.

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in februari op jaarbasis met 1,5% gedaald. Het CBS stelde dat alle woningtypen in februari goedkoper waren dan een jaar eerder. In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Groningen en Noord-Holland. In februari werden circa 10.000 woningen verkocht (+8% op jaarbasis). De Nederlandse economie groeit volgens het Centraal Planbureau (CPB) in 2011 en 2012 met 1,75% respectievelijk 1,5%. Bovendien verwacht het CPB dat het begrotingstekort afneemt van 5,2% in 2010 naar 3,7% dit jaar. De werkloosheid zal volgens het CPB in 2012 naar 4% zijn gedaald.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten