donderdag 24 februari 2011

Einde papieren handel in goud en zilver

Ergens dit jaar, in maart of mei of juli, zal de goederenbeurs Comex omvallen. Zilvercontracten hebben alleen waarde omdat een zekere mate van fysiek zilver dit papier dekt. Als Comex, een onderdeel van de New York Mercantile Exchange (NYMEX) omvalt, zal dit onvermijdelijk alle papierhandel op metaal activa meeslepen.

Deze verwachting wordt uitgesproken door Turd Ferguson op zijn weblog. Op 1 februari schreven we al op de weblog www.goud-beleggen.com over de record terugval in het aantal openstaande contracten. Ongeveer 53.000 zilvercontracten voor 5000 ounce naderen de leveringsdatum op 28 februari. Op dat moment moet elk contract volledig worden gefinancierd om de levering af te wachten in de volgende 30 dagen, of vóór die datum worden verkocht. Overigens 53.000 x 5000 ounce = 265 miljoen ounce. Het bijzondere is dat de vier Comex erkende opslagplaatsen slechts 100 miljoen ounce zilver hebben. Als de contracten worden doorgerold, dan verplaatst het probleem zich naar de volgende expiratie. Vroeg of laat lijkt hierdoor Comex te gaan vallen, met alle gevolgen van dien. De aandelenbeurzen trekken zich hier weinig van aan. De S&P500 scherpte vrijdag opnieuw het meerjarig recordniveau aan. De vrijdag boven 70 noterende RSI, duidt op een krachtige index. De S&P500 ligt derhalve nog steeds op koers om het koersdoel van 1360,73 punten te behalen. De Nasdaq blijft, ondanks alle negatieve verhalen, eveneens in een stijgende trend. Het meerjarige recordniveau werd vrijdag eveneens opnieuw verder aangescherpt. Ondanks de daling van de voorgaande dagen, verwachten wij dat het koersdoel van 2866 punten spoedig op het bord komt te staan. De Dow vormde een hogere top en blies de afgelopen dagen ook wat stoom af. De Dow Jones Transportation Average had het, gezien de oplopende olieprijs, wat zwaarder te verduren. Beide indices scherpten echter vrijdag hun meerjarige recordniveaus aan. De Dow Jones Utility Average blijft echter nog steeds achter, wat ons toch nog steeds voorzichtig maakt. Wij koesteren onze aandelenposities in sterke fondsen en wachten af waar de volgende bodem wordt gevormd, voordat wij weer aan koopzijde actief worden.

Euro/frank consolideert in dalende trend
De euro presteert al circa twee decennia uitermate zwak ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF). Vanaf een top rond CHF 1,80 gleed de euro af tot zelfs onder € 1,25. De euro tikte eind vorig jaar een ‘all time low’ aan versus de Zwitserse frank (CHF). Sindsdien is de euro weliswaar in herstel, maar deze beweging vindt plaats binnen de sterk dalende trend. Zelfs al herstelt de Europese munteenheid tot circa CHF 1,38 dan nog is de steile ‘downtrend’ intact. Oplevingen binnen deze dalende trend bieden evenwel kansen om short te gaan in de euro en dus long te gaan in de Zwitserse frank (CHF). Vooralsnog consolideert de euro in de dalende trend ten opzichte van de Zwitserse munteenheid.

Brent-olie scherpt meerjarig recordniveau aan
De situatie in Libië heeft een nieuwe impuls gegeven aan de stijgende olieprijs. Dit komt bovenop de sterk groeiende geldhoeveelheid, die de inflatie steeds verder opstuwt. De graanprijs is in 2010 met 74% gestegen, varkensvlees met 60% en katoen met 66%. De prijzen van olie en goud zijn vorig jaar met circa 30% achtergebleven, maar lijken weer aan een inhaalrace te zijn begonnen. Hoe meer geld er wordt bij ‘gedrukt’, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Sinds de bodem in 2008 op $ 37 is Brent verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd, hetgeen een sterk voorteken was. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het topniveau rond $ 147 per vat is bereikt. De verhalen over ‘peak oil’ en koersdoelen van $ 200 en meer kunnen dan weer uit de kast worden gehaald.

Eurostoxx50 worstelt met toppen 2010
De Eurostoxx50 trok de afgelopen maanden de stijgende lijn door en doorbrak daarbij de toppen van 2010. Desalniettemin viel de brede Europese index al vrij snel terug, mede vanwege toenemende onrust in het Midden-Oosten. Ondanks dat de index wat gas terug nam, zit de Eurostoxx50 nog steeds in de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden. De index heeft nog voldoende ruimte voordat de stijgende trend sinds de zomermaanden vorig jaar in gevaar komt. Boven de stijgende steunlijn bevindt zich een aantal Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Bij deze natuurlijke niveaus zou de Eurostoxx50 steun kunnen vinden. De Franse index wist ook de top van 2010 te passeren en ging vervolgens ook op zoek naar de volgende bodem. Ook de Belgische Bel20 wilde de spijtoptanten een nieuwe kans bieden om in te stappen. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI kunnen nog steeds niet overtuigen, maar doen nog wel hun best. De Duitsers namen ook gas terug, maar blijven in een stevige ‘uptrend’. We wachten geduldig af waar de volgende bodem wordt gevormd. In een ‘uptrend’ ligt immers de focus op de steunniveaus. Dips bieden kansen om posities uit te breiden.

De huizenprijzen in de VS daalden in december blijkens de huizenprijsindex van Standard & Poor's/Case-Shiller met 2,4% op jaarbasis. In november namen de huizenprijzen in de 20 grootste stedelijke regio’s af met 1,6% op jaarbasis. Het consumentenvertrouwen is deze maand volgens The Conference Board gestegen naar 70,4 versus 64,8 in januari. De deelindex, die de mening over de huidige economische situatie aanduidt, nam toe van 31,1 tot 33,4 terwijl de verwachtingsindex voor de komende zes maanden van 87,3 tot 95,1 steeg. De ‘leading indicators’ zijn deze maand met 0,1% gestegen, wat volgens The Conference Board op een voortgaande groei van de economie wijst.

Het Centraal Planbureau (CPB) stelde dat de economische groei, het begrotingstekort en de werkloosheid dit jaar naar verwachting beter zullen uitvallen dan verwacht. Volgens het CPB bedraagt de economische groei dit jaar 1,75% en het begrotingstekort 3,6% van het bbp. De werkloosheid zal verder afnemen tot 4,25% volgens de internationale definitie versus 5% op basis van de CBS-methode. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen steeg van 110,3 in januari naar 111,2 in februari. De Duitse productiesector is volgens onderzoeksbureau Markit gegroeid met het hoogste tempo sinds 1996. De Duitse inkoopmanagersindex steeg van 60,5 in januari naar 62,6.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten