vrijdag 2 februari 2007

AEX laat spierballen zien

De AEX heeft een roerige week achter de rug. De inkt van het vorige Bulletin was nog niet droog, of de index dook vrijdag met een koershiaat onder de 500-puntengrens. De jaarcijfers zorgden vervolgens voor een onrustige beursweek. Na de bekendmaking van het rentebesluit woensdag klaarde het koersbeeld van de AEX alsnog volledig op.

De index viel vrijdag uit het oplopende wigpatroon en sloot zelfs onder 500 punten. De daling zette echter niet door maar maakte plaats voor een zijwaarts verloop. Nadat Fed-voorzitter Bernanke woensdagavond aankondigde de rente ongewijzigd te laten op 5,25%, kreeg de index de wind in de rug. De AEX opende ditmaal met een opwaarts koershiaat en sloot 1,2% hoger op 505,6 punten. Met de vorming van een dubbele bodem werd donderdag de uitbraak uit het wigpatroon teruggetest. Deze vormt nu nog een wolkje voor de zon.

Met deze koershiaten heeft de AEX een opvallende, hogere bodem gevormd. In de koersgrafiek heeft zich namelijk een island reversal afgetekend. Beleggers zijn het er blijkbaar over eens dat de daling van vrijdag niet gerechtvaardigd was en besloten donderdag weer massaal in te stappen. Hierdoor is in de grafiek een ‘eiland’ ontstaan dat kan zorgen voor een nieuwe stijging.

Het technische plaatje is daarmee verbeterd. De index zit nog steeds in een stijgende trend en lijkt deze te continueren. De eerste steunniveaus zijn te vinden bij de dubbele bodem en de oplopende steunlijn, op respectievelijk 499,8 punten en 495,3 punten. Op de weg naar boven is, na de oplopende wig, het eerste mikpunt 511 punten. Hier bevindt zich momenteel de oplopende weerstandslijn. En natuurlijk geldt voor de komende maand nog steeds het koersdoel van het omgekeerde kop-schouderpatroon op 520 punten. Door de positieve ontwikkeling van vandaag ziet het beeld er voor de AEX weer aanmerkelijk rooskleuriger uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten