donderdag 8 februari 2007

AEX bereikt de top

De publicatie van de jaarcijfers hebben de AEX donderdag geen goed gedaan. Beleggers konden de resultaten van Buhrmann, Unilever en Vedior niet waarderen, waardoor de index een stapje terug moest doen. Alleen zwaargewicht ABN Amro presteerde conform de verwachting, waardoor de schade voor dit fonds beperkt bleef.

De AEX beleefde tot donderdag een relatief rustige beursweek. De index kabbelde langzaam verder en bereikte woensdag met een slotstand van 509,1 punten het hoogste peil in bijna vijf jaar. Helaas kon de AEX dit niveau niet vasthouden en moest donderdag weer wat terrein prijsgeven. Daardoor bleef de stand van de index deze week per saldo vrijwel onveranderd.

Grote boosdoener donderdag was het aandeel Buhrmann. Het bedrijf liet resultaten zien die mijlenver onder de verwachting van analisten lagen. Dit nieuws werd op de beurs hardhandig afgestraft waardoor het aandeel 10% moest inleveren. Unilever en Vedior haalden ook geen voldoende met hun resultaten, waardoor de druk op de AEX verder werd opgevoerd.

Het lukt de AEX nog steeds om hogere koersen neer te zetten. Daarmee is de stijgende trend vanaf de zomermaanden nog steeds intact. De index kan daarbij rekenen op de steun van 502,9 punten, waar vorige week het opwaartse koershiaat is ontstaan. De tweede steun ligt op 499,8 punten, waar de dubbele bodem van januari dienst doet als vangnet. Tot slot voert de oplopende steunlijn op 498 punten de druk op de koersen dagelijks verder op.

Toch heeft de index een flinke kluif aan de oplopende weerstandslijn op 510 punten die uit oktober 2006 stamt. Er zal heel wat moeten gebeuren voordat deze weerstand uitgenomen kan worden. De ruimte naar boven lijkt daarmee voorlopig beperkt. Mede gezien de beperkte groeimogelijkheden van de internationale indices verwachten wij daarom voorlopig een wat vlakker verloop van de index.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten