donderdag 22 februari 2007

Verhoging Japanse rente

Woensdag is de Japanse rente met 100% verhoogd van 0,25% tot 0,5%. Een overgrote meerderheid van het bestuur van de bank heeft hiertoe besloten. De Bank of Japan lichtte het besluit toe met de mededeling dat de groei van de Japanse economie waarschijnlijk zal voortduren, maar dat het rentetarief geleidelijk aan zal worden aangepast. De rente was een half jaar geleden voor het laatst aangepast, nadat het jarenlang slecht ging met de Japanse economie. Hierdoor heeft het rentetarief zes jaar op 0% gestaan. Het economische herstel stond de bank toe om in juli 2006 een renteverhoging door te voeren.

Grote daling aantal nieuwe huizen
In de Verenigde Staten zijn in januari minder huizen in aanbouw dan waar economen op hadden gerekend. Volgens het Amerikaanse Commerce Department liep het aantal huizen in aanbouw terug van 1,6 miljoen in december tot 1,4 miljoen in januari, omgerekend op jaarbasis. Economen rekenden op een verhoogd aantal van 1,64 miljoen. Verder werden er in januari 1,56 miljoen bouwvergunning verstrekt tegen een door economen verwachte 1,59 miljoen. In december lag dit aantal nog op 1,61 miljoen vergunningen. De Amerikaanse huizenmarkt kan een beeld geven over de stand van de Amerikaanse economie. Federal Reserve gouverneur Susan Bies gaf dinsdag echter aan dat de bodem van de afgekoelde huizenmarkt in zicht is.

Inflatie VS toegenomen
In de Verenigde Staten zijn de consumentenprijzen wat toegenomen, blijkt uit het rapport van het Amerikaanse Labor Department. Zowel de kerninflatie als de inflatie inclusief voedsel en energie nam toe. Economen hadden gerekend op een prijsstijging van 0,2%. Voor de kerninflatie hadden zij gerekend op een toename van 0,3%. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in januari met 2,1%, tegenover een stijging van 2,5% op jaarbasis een maand eerder. De kerninflatie steeg op jaarbasis 2,7%, 0,1% meer dan in december. De inflatiecijfers kunnen een indicatie vormen voor toekomstige rentestappen van de Fed. Wanneer de inflatiedruk afneemt, hoeft de Federal Reserve de rente niet verder te verhogen.

Winstgroei voor Numico
Numico heeft in 2006 een nettowinst behaald van € 202 miljoen, 2% meer dan in het voorgaande jaar. Dit maakte het voedingsmiddelenbedrijf woensdag bekend. De omzet is toegenomen met 32% tot € 2,6 miljard. Vooral twee overnames hebben gezorgd voor deze stijging. Numico is producent van onder meer Nutrilon (babymelk) en Olvarit (maaltijdpotjes). Het bedrijf zag vooral in opkomende economieën de vraag naar babyvoeding stijgen. Dochterbedrijf Dumex heeft in de Aziatische landen babyvoedingsactiviteiten en boekte hiermee vorig jaar een omzetgroei van 20% tot € 374 miljoen. In Nederland behaalde Nutricia Baby, de Nederlandse activiteiten op het gebied van babyvoeding, een omzet van € 1,5 miljard; ruim 10% meer dan in 2005.

TomTom koestert hoge verwachtingen
De nettowinst over het vierde kwartaal van 2006 is voor de navigatiesystemenproducent TomTom uitgekomen op € 80 miljoen, tegen € 48 miljoen in het voorgaande kwartaal. De omzet viel licht tegen. Analisten verwachtten over het vierde kwartaal een stijging tot € 490,8 miljoen, waar de producent een omzet behaalde van € 478 miljoen. De totale omzet over 2006 bedroeg € 1,36 miljard. Voor het lopende jaar verwacht TomTom een omzet van € 1,6 tot € 1,8 miljard, wat een verwachte omzetstijging inhoudt van ongeveer 32%. TomTom heeft in het afgelopen kwartaal voor € 1,9 miljoen aan geïntegreerde draagbare navigatiesystemen verscheept.

ABN Amro opgesplitst?
ABN Amro heeft van investeerder TCI Fund Management een brief ontvangen waarin deze stelt aan te zullen dringen op een opsplitsing van de bank. Volgens Bloomberg roept de investeerder het management en de commissarissen van de bank op om actie te ondernemen tegen de significante onderwaardering van het aandeel. ABN Amro-woordvoerder Van de Laarschot stelt dat de bank met belangstelling zal luisteren naar de standpunten van zijn aandeelhouder. Of het punt op de volgende aandeelhoudersvergadering op de agenda komt te staan, zoals TCI Fund Management verzoekt, wil de woordvoerder niet kwijt. De investeerder heeft een belang in ABN Amro van meer dan 1%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten