donderdag 22 februari 2007

AEX maakt zich op voor uitbraak

Ook deze week werd menig hoofdfonds afgestraft na het bekendmaken van jaarcijfers. Toch lukte de AEX het om de week met een kleine winst af te sluiten. Donderdag werd zelfs de hoogste slotkoers van de afgelopen 1.757 dagen bereikt op 509,3 punten. Dit was vooral te danken aan de forse koersstijging van zwaargewicht ABN Amro.

Zoals we de laatste weken wel vaker zien, zijn de verwachtingen van de jaarcijfers hooggespannen. Deze week moesten Numico, Heineken, Hagemeyer en TomTom een stapje terug doen na de publicatie van hun jaarcijfers. Alleen Philips hield het hoofd boven water vanwege de goede resultaten. De grootste winnaar was deze week ABN Amro, die met een stijging van 9% een groot aandeel had in het nieuwe record van de index. De stijging was het gevolg van plannen van een Engels hedgefund, om het bedrijf op te splitsen.

De index is daarmee wederom aanbeland bij de oplopende weerstandslijn op 511,9 punten, die als een magneet op de index lijkt te werken. Deze weerstand ondergaat momenteel een zware test. Zo lang deze weerstand echter niet gebroken wordt, blijft de index zich bewegen binnen het oplopende wigpatroon. De oplopende steunlijn bevindt zich op 503,6 punten. Op 499,8 punten wacht een volgende steun. Pas als de AEX-index significant de grenzen van het wigpatroon doorbreekt, kunnen we een nieuwe richting verwachten.

Ondanks gemengde signalen, is een opwaartse uitbraak heel goed mogelijk. In de VS en Japan zijn de beurzen duidelijk op weg naar hogere niveaus. Ook onderwerpt de RSI momenteel de dalende weerstandslijn aan een test. Een uitbraak hiervan zou de negatieve divergentie met de AEX ongedaan maken en het koersbeeld aanzienlijk verbeteren. Gezien de steeds nauwere bandbreedte kan een uitbraak niet lang meer op zich laten wachten: opwaarts of neerwaarts, welteverstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten