donderdag 25 mei 2006

AEX: veel beweging is gezond?

Na de forse correctie van vorige week wist de AEX deze week de verkoopdruk goed op te vangen. Dit ging weliswaar gepaard met de nodige turbulentie, maar per saldo bleef de indexstand vrijwel onveranderd. Maakt de AEX zich op voor een herstel of is dit slechts een tussenfase op de weg omlaag?

Na het verlies van zo’n 30 punten in de voorgaande verslagweek, was er ook deze week de nodige beweging op het Damrak. Het verschil is echter dat de klappen dit keer goed werden opgevangen. Zo zakte de AEX op maandag ruim 10 punten, om vervolgens op dinsdag weer met dezelfde snelheid omhoog te gaan. Bij zulke bewegingen is het moeilijk om de richting vast te stellen. Op maandag zakte de index door de belangrijke steun van 431 punten op slotbasis. Hiermee werd onze stop loss bereikt en maakten we ons op voor een verdere val richting 420 punten. Niets bleek dus minder waar, want op dinsdag steeg de index, alsof er niets was gebeurd, weer richting 440 punten.

De heftige bewegingen en de toegenomen volatiliteit op de beurzen duiden op paniek in de markt. Meer over dit verschijnsel leest u in de column van Hendrik Jan Davids op pagina 8 van de nieuwste uitgave van ons blad. Als we naar de grafiek kijken, zouden we voorzichtig kunnen concluderen dat de AEX bezig is met bodemvorming. Kijken we echter met berenogen naar de grafiek, dan is de index misschien wel aan een nieuw vlagpatroon aan het werken.

Momenteel beweegt de index zich tussen de steun bij 431 punten en de weerstand bij 448 punten. Zolang dit proces aanhoudt, is onze visie neutraal en blijven wij langs de zijlijn staan. Indien de index duidelijk sluit onder het niveau van 431 punten, kan de weg omlaag worden vervolgd. Mochten de bulls de index op de horens nemen en een slot boven 448 punten kunnen forceren, dan kijken wij weer met kopersogen naar de AEX. Wij houden u op de hoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten