vrijdag 19 mei 2006

AEX test belangrijke steun

Het ontbreekt de AEX aan een duidelijke richting, zo schreven we de afgelopen twee weken. Afgelopen week werd dan eindelijk richting gekozen, op niet mis te verstane wijze.

De correctie die we de afgelopen verslagweek hebben gezien, doet de correcties die we eerder dit jaar zagen, verbleken. Met veel kracht wierp de index zich de diepte in. Vorige week vrijdag gingen in één klap een kleine 12 punten in rook op, woensdag bleek dat een val van bijna 15 punten ook tot de mogelijkheden behoort. Gisteren (donderdag) steeg de AEX in de eerste 6 minuten na opening met 5 punten, om nog geen half uur later ruim 8 punten lager te staan. Deze heftige bewegingen duiden op paniek in de markt en tonen dat beleggers massaal op hetzelfde moment en door dezelfde deur naar buiten willen. Donderdag is de AEX echter op een belangrijk steunniveau afgeketst - de bodem van januari - en lijkt de correctie (voorlopig?) ten einde.

Wat is nou de oorzaak van deze correctie? Deze moeten we zoeken in de VS. Vorige week waarschuwde Fed-voorzitter Bernanke dat de renteverhogingen worden voortgezet als de inflatiedruk niet afneemt. Een dag later stegen de grondstofprijzen scherp en joeg het inflatiespook beleggers de stuipen al op het lijf. De mineurstemming sloeg van Wall Street meteen over naar Europa. Toen woensdag duidelijk werd dat de inflatie in de VS - de hogere energieprijzen niet meegerekend - in april opnieuw was gestegen, sloeg de paniek toe. Opmerkelijk was echter dat de koersen op het Damrak een stuk harder daalden dan in New York.

De vraag of de reactie van beleggers overdreven is, is dan ook te rechtvaardigen. De AEX is in een week tijd zo’n 30 punten gedaald, maar is gisteren intraday afgeketst op de bodem van januari even onder 432 punten. De nabijheid van dit significante steunniveau maakt een opleving waarschijnlijk. Wij blijven voorlopig echter aan de zijlijn en zijn zeer voorzichtig met het innemen van long-posities.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten