donderdag 11 mei 2006

AEX op beslispunt

Vorige week schreven we dat de AEX beleggers steeds op het verkeerde been zet door het ontbreken van een duidelijke richting. Ook deze week toonde de index weer aarzeling, wat vooral werd veroorzaakt door rente- en inflatiezorgen.

De AEX keerde afgelopen week weer terug binnen het stijgende trendkanaal en zocht de zon op. Op woensdag en donderdag verschenen echter wolken aan de hemel, waardoor de stijgende steunlijn werd opgezocht, maar standhield.

Het inflatiespook was de belangrijkste aanleiding voor de verkoopdruk op de beurzen. Deze ontstond woensdagavond op Wall Street, nadat de Fed de rente had verhoogd. Dat was volgens verwachting, maar de toelichting op het besluit werd niet met gejuich ontvangen. Waar Fed-voorzitter Bernanke twee weken terug nog hintte op een pauze in de cyclus van renteverhogingen, moest hij zijn woorden nu alweer inslikken. Een verder dalende werkloosheid en hogere energieprijzen kunnen voor toenemende inflatiedruk zorgen, zodat de Fed geneigd is de rente verder te verhogen. Conclusie: als er al een pauze komt, zal deze waarschijnlijk van korte duur zijn.

Een stijging van de prijs van olie en andere grondstoffen zorgden donderdag al meteen voor een groeiende inflatieangst. Bedrijven zien hun kosten stijgen en door een hogere rente wordt het duurder om geld te lenen. Dit had dalende koersen in de VS tot gevolg, wat oversloeg naar de andere kant van de oceaan.

De AEX leek donderdag aanvankelijk een mooie winst op de borden te zetten, maar stond uiteindelijk met lege handen. Per saldo staat de index op ongeveer hetzelfde niveau als een week geleden, waardoor de richting van de beursgraadmeter nog steeds onduidelijk is. De index beweegt in de bandbreedte tussen 462 en 478 punten, maar wist wel boven de stijgende steunlijn te blijven. Indien deze steun het houdt, kunnen we weer omhoog kijken, in eerste instantie naar 478 punten. Als de steun wordt gebroken, kan de index dalen tot 462 punten. Net onder dit niveau leggen wij onze stop-loss.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten