donderdag 1 juni 2006

AEX: nervositeit houdt aan


Het beeld van de AEX-index is ten opzichte van vorige week niet veel veranderd. Per saldo bleef de stand van de AEX nagenoeg gelijk, terwijl er tussentijds weer heftige koersbewegingen waren.

Aanvankelijk leek de AEX de weg omhoog in te slaan richting de weerstand bij 448 punten. Deze bleek voorlopig echter te sterk, waarna de Nederlandse large caps op dinsdag ineens 2,5% minder waard werden. Woensdag ging de index verder omlaag, maar bleek de steun bij 428 punten op intraday-basis een sterk vangnet. Meteen hierna volgde een herstel van 3%, dat vandaag in beperkte mate werd voortgezet. De bewegingen duiden op een hoge volatiliteit, waarbij koersverschillen van 10 punten op een dag geen uitzondering zijn.

De markten reageren nog steeds heftig op nieuws uit de macro-economische hoek. Daarbij voert de angst voor inflatie en hogere renteniveaus nog steeds de boventoon. Uit de notulen van de Fed bleek deze week dat het Amerikaanse renteorgaan zich nog steeds zorgen maakt over de inflatie. Hoewel het erop lijkt dat Fed-voorzitter Bernanke de markten liefst in het ongewisse laat, wordt een nieuwe renteverhoging eind juni steeds waarschijnlijker. Eerst is het volgende week de beurt aan de ECB en er lijkt geen twijfel meer te bestaan over de renteverhoging die Jean Claude Trichet zal aankondigen.

Terug naar de AEX. Positief is dat de steun bij 428 punten op intraday-basis het heeft gehouden. Hoe vaker deze wordt getest, hoe meer betekenis deze krijgt. Maar de onzekerheid in de markt is nog te groot om grote posities in te nemen. Toch moet er binnenkort een einde komen aan de spagaat van hogere toppen en lagere bodems. Mocht de steun het alsnog begeven, dan moeten we serieus rekening houden met niveaus rond 420 punten, maar ook een verdere daling richting 409 behoort dan tot de mogelijkheden. Zolang de index tussen 428 en 448 punten blijft bewegen, blijven wij langs de zijlijn staan, maar slaan we toe als de kans daar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten