woensdag 17 mei 2006

Inflatiespook jaagt beleggers schrik aan

De AEX-index leverde vandaag maar liefst 3,2% in tot een stand van 436,5 punten. Ook de andere Europese beurzen leverden flink in en in de Verenigde Staten is het beeld niet veel positiever. Belangrijkste oorzaak van het negatieve beurssentiment waren de inflatiecijfers die vandaag werden bekendgemaakt. Zowel in de eurozone als in de VS bleek de inflatie toegenomen, wat de angst voor verdere renteverhogingen vergrootte. Vooral de hoger dan verwachte (kern)inflatie in de VS zorgde voor kelderende aandelenkoersen.

Het inflatiespook blijft rondwaren in de VS. Hogere energieprijzen zorgden ervoor dat de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) in april met 0,6% steeg ten opzichte van maart. Maar ook de kerninflatie, zonder energie- en voedingsprijzen, steeg met 0,3%. Beide cijfers waren iets hoger dan verwacht en zetten de Fed onder druk om de rente te blijven verhogen. Op jaarbasis steeg de kerninflatie in april met 2,3% en dat is aan de bovenkant van de streefwaarde van de Fed. De kerninflatie over de eerste vier maanden van dit jaar bedraagt al 3,0%, tegen 2,2% over heel 2005.

Ook in de eurozone steeg de inflatie in april. Ten opzichte van maart stegen de consumentenprijzen met 0,7%. Op jaarbasis nam de inflatie toe van 2,2% in maart naar 2,4% in april. De versnelling was vooral het gevolg van hogere woonlasten. De kerninflatie steeg op jaarbasis met 1,5%, tegen 1,3% in maart. De hogere kerninflatie kan een argument zijn voor de ECB om de rente te verhogen teneinde de inflatiedruk tegen te gaan. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente in juni met 25 basispunten zal verhogen tot 2,75%. Sommige economen verwachten zelfs een verhoging met 50 basispunten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten