donderdag 4 mei 2006

AEX houdt het spannend

De AEX heeft de laatste weken moeite met het kiezen van een duidelijke richting. Wanneer het erop lijkt dat de index omhoog wil, zakt hij weer terug. Bij het doorbreken van steunniveaus zien we vervolgens weer een krachtig herstel.

De trend voor de middellange termijn is nog steeds omhoog gericht. Hoewel de AEX woensdag uit het oplopende trendkanaal viel, blijft het patroon van hogere toppen en bodems intact. Na het bereiken van het hoogste niveau sinds juni 2002 vorige week, kreeg de index hoogtevrees en werd koers gezet richting het zuiden. Vooral op woensdag was er een heftige koersbeweging te zien. De index opende een stuk hoger, maar leverde gaandeweg de dag flink in. Maar de beursgraadmeter geeft het zeker niet op. Het lijkt er op dat de index steun vindt boven de vorige bodem van april.

Verschillende factoren beïnvloeden de richting van de AEX en momenteel zijn deze overwegend negatief van aard. Allereerst reageren beleggers iets vaker negatief dan positief op de kwartaalresultaten die veel bedrijven deze weken bekendmaken. Daarnaast zijn april en mei traditiegetrouw de maanden waarin de AEX-fondsen dividend uitkeren, wat een drukkend effect heeft op de index. Verder spelen de dollar, de olieprijs en de rente een rol die de beren van de beurs goed bevalt. Vorige week leek de renteangst wat weg te ebben, nadat Fed-voorzitter Bernanke hintte op een pauze in de cyclus van renteverhogingen. Afgelopen weekend vertelde hij echter tegen een journaliste van CNBC, tijdens een feestje, dat de markt zijn boodschap verkeerd had begrepen. Een pijnlijke fout van de nieuwbakken Fed-president.

Voorlopig zit de AEX weer in een tussenfase. Indien de steun even boven 462 punten het houdt, hebben wij er alle vertrouwen in dat de AEX het oplopende trendkanaal weer zal opzoeken. Begeeft de steun het, dan ligt de weg vrij naar de bodem van maart bij 451 punten. Wij gaan uit van het eerste scenario, omdat de AEX recent al diverse malen heeft bewezen over veel veerkracht te beschikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten