donderdag 5 mei 2011

Iedereen wordt gered

De Portugezen bereikten, na lang ontkennen dat er geen hulp nodig was, dinsdagavond toch een akkoord met de EU en het IMF. De Portugezen krijgen in eerste instantie € 78 miljard aan belastinggeld van de andere Europese landen.

Na Ierland en Griekenland is Portugal het derde ‘slachtoffer’ van de crisis. Al is het de vraag wie het slachtoffer is, gezien de ongecontroleerde overheidsuitgaven. De Nederlandse belastingbetaler krijgt hiervoor als grootste nettobetaler de rekening gepresenteerd. Portugal heeft een tekort van bijna 10% op de lopende rekening. Er wordt dus veel meer uitgegeven dan er binnenkomt. En dat is dus nog na het ontvangen van bergen EU-geld. Wie wel eens op vakantie is geweest in Zuid-Europa, kent ongetwijfeld de vele borden langs de weg waarop staat hoeveel de EU heeft betaald aan bijvoorbeeld een vierbaansweg door de bergen waar, buiten jij, geen enkele auto rijdt.

We redden de spendeerzieke Portugezen, de frauderende Grieken en de gokkende Ieren. Maar wie dacht dat de € 80 miljard aan Europees belastinggeld genoeg was om de Ierse banken te redden, komt bedrogen uit. Er doen momenteel berichten de ronde dat er nog eens € 24 miljard belastinggeld tegenaan moet worden gesmeten. De Ierse 'bad bank' National Asset Management Agency (NAMA) maakte bekend € 1 miljard aan zijn stroppenpot te moeten toevoegen. De grafieken van Allied Irish Banks en Irish Life & Permanent zeggen genoeg. Dit lijken wel Japanse zombie banken.

Wall Street leefde even op vanwege het gemelde overlijden van Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden, het brein achter Al Qaida. Vervolgens vielen de aandelenmarkten weer wat terug. Desalniettemin wist de Nasdaq deze week het meerjarig recordniveau aan te scherpen, waardoor de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls heeft gekregen. Inmiddels heeft de Amerikaanse technologie-index ons becijferde koersdoel van 2866 punten bereikt. De Amerikaanse technologie-index vormde in de zomer van vorig jaar een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem neerzette ten opzichte van de zomer van 2009. Op basis van deze gegevens, konden wij het koersdoel berekenen. De Nasdaq presteert al maanden ijzersterk, waarbij de ‘uptrend’ sinds de bodem in 2009 nog steeds intact is. Ook de S&P500 behaalde (eindelijk) ons koersdoel. Maandag scherpte de Dow opnieuw het meerjarig recordniveau aan, dus de Amerikanen lijken nog steeds alle vertrouwen te hebben in de toekomst.

Goud consolideert rond recordniveau
Goud spon garen bij de schermutselingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het edelmetaal wordt gezien als veilige haven, evenals staatsobligaties (behalve die van Griekenland, Ierland, Portugal en nog een aantal andere landen). Het is niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht zochten in het glimmende edelmetaal. Eind januari zette goud de opwaartse lijn wederom in, waarna goud vorige week een nieuw recordniveau bereikte op $ 1565. Let wel, dit recordniveau luidt in Amerikaanse dollars, oftewel uitgedrukt in ‘funny munny’. Desalniettemin presteert goud al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. Zo verloor de Amerikaanse S&P500-index sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud zelfs circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud eveneens in de kaart.

Euro/frank consolideert in dalende trend
De Zwitserse munteenheid presteert al circa 20 jaar aanzienlijk beter dan de euro: vanaf een top rond CHF 1,80 verzwakte de euro tot onder CHF 1,25 in december vorig jaar. Daarmee tikte de euro een ‘all time low’ aan, waarna de euro herstelde tot net boven CHF 1,32. Dit herstel vond plaats binnen de scherpe ‘downtrend’, waarbij de euro tot ongeveer CHF 1,38 mag opleven voordat deze ‘downtrend’ is verlaten. Oplevingen tot dit niveau bieden kansen om short te gaan in de euro, met andere woorden long te gaan in de Zwitserse frank. De euro/frank consolideert momenteel in een dalende trend. Vooralsnog handhaaft BeursBulletin de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid.

Eurostoxx50 consolideert rond recordniveau
De Eurostoxx50 doorbrak in februari de toppen van 2010 en scherpte daarmee het meerjarig recordniveau aan. Vanaf de top in februari corrigeerde de brede Europese index en vormde in maart een hogere bodem. Dit was tevens het dieptepunt voor dit jaar. De Eurostoxx50 vond steun rond de stijgende steunlijn en de Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Zolang de ‘uptrend’, die in de zomer van 2010 is ingezet intact is, kan op zoek worden gegaan naar koopmomenten. De afgelopen 2 jaar beweegt de Eurostoxx50 echter zijwaarts. Na de hogere bodem in april zal de top van februari gepasseerd moeten worden om niet weer terug te vallen binnen deze ‘trading range’.

De DAX scherpte maandag opnieuw het meerjarig recordniveau aan. De Franse CAC40 ging in de aanval op het meerjarig hoogtepunt, maar heeft dit niveau nog niet bereikt. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan is naar de achtergrond gedrongen. De Europese kredietcrisis daarentegen lijkt weer wat op te laaien door de redding van Portugal. Zullen de Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI dan eindelijk het voorbeeld van de Duitsers en de Amerikanen gaan volgen? Of blijkt het Europese experiment met de euro een bodemloze put? “Iedereen wordt gered, dus instappen maar”, schreven we vorige week. Maar wat gaat het ons nog allemaal kosten? De Portugezen en de Ieren zijn gelukkig dolenthousiast over de milde eisen die de EU en de IMF stellen. Maar hoe zat het ook alweer met die zachte heelmeesters?

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten