donderdag 12 mei 2011

De Grieken zijn stapelgek geworden

Griekenland staat op omvallen en wat doen de Grieken? Die frauderen, gaan staken en een Formule 1 circuit aanleggen voor € 94,6 miljoen. Ondertussen loopt de Griekse 2-jaarsrente op tot boven 25%.

Griekenland kreeg (wederom) een verlaging van de ‘credit rating’ door kredietbeoordelaar S&P om de oren. De Grieken hebben nu, samen met de Wit-Russen, de laagste kredietscore van Europa. Grieks overheidspapier zakt steeds verder in de categorie 'rommel', naast Honduras, Burkina Faso en Libanon. Zelfs landen als Albanië, Mozambique en Uganda kennen een betere waardering. Het Griekse ministerie van Financiën noemde kredietbeoordelaar S&P ongeloofwaardig.

In plaats van de problemen aan te pakken, hebben de Grieken ervoor gekozen om het werk neer te leggen uit protest tegen de besparingen. De Griekse luchtvaartmaatschappijen annuleerden hun vluchten, de ferry's bleven aan de kade en de treinen in het station. De Griekse betogingen liepen daarbij ernstig uit de hand. Het is de Grieken menens. In Griekenland is belastingontduiking dé nationale sport. In Athene kent de fiscus 324 zwembaden. Google Earth toont er daarentegen 17.000. De gerenommeerde Oostenrijkse economieprofessor Friedrich Schneider stelt dat de zwarte economie in Griekenland goed is voor 25,4% van het bruto nationaal product.

De Duitse beleggers trekken zich er allemaal niets van aan. De DAX scherpte eind april het meerjarig recordniveau verder aan rond 7600 punten. De afgelopen week nam de index wat gas terug en consolideerde daarmee rond het recordniveau van de afgelopen jaren. Inmiddels is de DAX opnieuw op recordjacht gegaan, zodat de stijgende trend sinds de bodem in 2009 derhalve nog steeds intact is. De Franse index ging in maart erg diep door de knieën, maar veerde op van de stijgende steunlijn waarmee de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden intact is gebleven. De CAC40 zette de aanval in op de barrière rond 4100-punten, maar nam onlangs weer wat gas terug. Deze weerstand zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien.

De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI hebben het voorbeeld van de Duitsers en de Amerikanen nog steeds niet gevolgd. De brede Eurostoxx50 beweegt al 2 jaar zijwaarts. Na de hogere bodem in april zal de top van februari gepasseerd moeten worden om niet weer terug te vallen binnen deze ‘trading range’. Selectief zijn er echter zeer interessante fondsen te vinden binnen Europa.

Euro vormt lagere top
De Europese schuldencrisis dreigt weer een nieuw hoofdstuk in te gaan. De Europese munteenheid legt het al jaren af tegen de sterkere valuta. De Australische dollar en de Zwitserse frank doen het al decennia beter dan de euro. Ten opzichte van andere zwakke valuta, zoals de Amerikaanse dollar, blijft het stuivertje wisselen. In 2008 werd rond $ 1,60 een ‘all time high’ bereikt, waarna de euro tot een dieptepunt rond $ 1,20 in juni 2010 daalde. De jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 leek te zijn heropend, maar de barrière rond $ 1,50, zijnde de top van 2009, gooide roet in het eten. De terugval laat een lagere top zien van de euro ten opzichte van de dollar. Binnen de zijwaartse beweging van de afgelopen jaren past dit overigens prima.

Brent-olie consolideert in stijgende trend
Brent noteerde in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat van 159 liter. De olieprijs wist zich sterk te herstellen en opende opnieuw de aanval op het recordniveau. De verminderde aanvoer van olie door Libië zorgde voor opwaartse druk op de olieprijs. Ook stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs hoger. De ‘all time high’ van 2008 komt weer in zicht. De sterke stijging van de olieprijs veroorzaakt recordprijzen aan de pomp. Brent nam de afgelopen weken wat gas terug, maar de stijgende trend is nog intact zodat we slechts spreken van een consolidatie in de stijgende trend.

Dow rond meerjarig recordniveau
De Dow Jones Industrial Average wist zich goed staande te houden ten tijde van volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika of aardbevingen, een tsunami en de gedeeltelijke nucleaire meltdown in Japan. De Dow corrigeerde vanaf de top in februari binnen de sterke ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar, maar de ‘moeder aller indices’ veerde medio maart weer sterk op vanaf 10.500 punten. Daarmee vormde de Dow opnieuw een hogere bodem, waarna de Dow deze maand het meerjarig recordniveau verder aanscherpte. De oplopende steunlijnen zijn nog steeds intact, waardoor de stijgende trend nog altijd actueel is. Momenteel consolideert de Dow rond het meerjarige recordniveau. Dit geldt overigens ook voor de veel bredere Wilshire 5000. Deze "total market index" bestaat uit niet minder dan 6500 aandelen die in de VS worden verhandeld.

De Nasdaq noteert eveneens rond het meerjarig recordniveau. De ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 is nog steeds intact. De Amerikaanse technologie-index wist, net als de S&P500, eindelijk ons becijferde koersdoel te bereiken. De Amerikanen profiteren van de steeds zwakker wordende dollar en wisten zelfs een record voor de export op te laten tekenen. “It may be our currency, but it's your problem” meldde Treasury Secretary John Connally's al. De valutaoorlog is nog niet voorbij.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten