donderdag 26 mei 2011

Beurzen trotseren Grieks drama

“De kans dat Griekenland in staat is op eigen kracht zijn schulden af te betalen, is niet zo groot”. Deze boude uitspraak werd gedaan door Otmar Issing die stelde dat het land zo goed als zeker afstevent op een faillissement. Het voormalig directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), stelde weliswaar dat het “niet fysiek onmogelijk” is dat Griekenland al zijn leningen aflost, maar Issing acht de kans daarop “heel gering”. Hij stelde voorts dat de situatie in het eurogebied “kritiek” is vanwege de steunaanvragen van Griekenland, Ierland en Portugal. Het laatste wapenfeit is het noodpakket ad € 78 miljard aan de Portugezen.

Issing staat bekend als een havik ‘pur sang’ en was tijdens zijn carrière bij de Duitse Bundesbank en van 1998 tot en met 2006 als directielid van de ECB, een felle tegenstander van een (te) soepel monetair beleid. Koste wat het kost moest volgens Issing een te hoge inflatie worden vermeden, waardoor hij niet schuwde om de rente te verhogen indien dat noodzakelijk was. De huidige ECB-bestuurders zijn felle tegenstanders van een “herstructurering” van Griekse schulden, waarbij in dat scenario Griekenland slechts een deel zou hoeven af te lossen op de uitstaande schulden. Het is niet verwonderlijk dat de ECB tegen “herstructurering” is, daar de ECB een berg Griekse rommelleningen tussen de € 40 en € 50 miljard heeft opgekocht, onder het mom “om de markten te stabiliseren”. Bovendien heeft de centrale bank circa € 90 miljard aan Griekse ‘junkleningen’ in onderpand in ruil voor liquiditeitssteun aan Griekse banken. De ECB heeft derhalve hoogstwaarschijnlijk een Griekse kat in de zak gekocht.

De Europese beurzen trotseren vooralsnog het Griekse en Portugese drama. Daarnaast sloegen de verlagingen van de kredietwaardigheid, of de dreiging daarvan, van België en Italië eerder deze week in als een bom. De Italiaanse en Belgische aandelenbeurzen stonden aanzienlijk onder druk. De Duitse DAX stond deze week weliswaar eveneens onder druk, maar noteert nog steeds boven het dieptepunt van april. De DAX corrigeerde vanaf de top in februari en bereikte in maart het laagste punt van het jaar. Deze correctie vond plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden, waarbij de DAX in maart opnieuw opveerde en daarbij een hogere bodem vormde rond 6500 punten. De Duitse index scherpte begin mei het meerjarig recordniveau zelfs verder aan tot boven 7600 punten. De afgelopen weken nam de index wat gas terug en corrigeerde daarmee vanaf het recordniveau van de afgelopen jaren. De Franse CAC40 weet echter al maanden geen richting te kiezen en consolideert binnen deze stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar. De Eurostoxx50 is de afgelopen weken opnieuw afgegleden richting de stijgende steunlijn sinds mei vorig jaar. Daarbij daalde de Eurostoxx50 tot onder het dieptepunt van april, waardoor deze index als één van de zwakke broeders in ‘euroland’ kan worden beschouwd.

Euro onder druk door dubieuze Grieken
De Europese schuldencrisis bereikte deze week opnieuw een climax. Het vertrouwen van beleggers ten aanzien van het vrijwel failliete Griekenland is tot onder het vriespunt gedaald. De vrees dat de Grieken niet in staat zijn om ooit hun schuld af te betalen, zorgde ervoor dat de euro verder onder druk kwam te staan. De Europese munteenheid legt het al jaren af tegen sterkere valuta zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Zelfs ten opzichte van de andere zwakke valuta, de Amerikaanse dollar, verloor de euro terrein. In 2008 werd rond $ 1,60 nog een ‘all time high’ bereikt, waarna de euro tot een dieptepunt rond $ 1,20 in juni 2010 daalde. De jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 werd rond $ 1,50 gestaakt, waarna de euro sinds begin mei fors daalde tot circa $ 1,40. Hiermee werd een lagere top gevormd ten opzichte van de top in 2009. Desalniettemin is de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar nog steeds intact. Er is dus nog een lichtpuntje voor de euro.

Brent-olie corrigeert in stijgende trend
Brent noteerde in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat van 159 liter. De olieprijs wist zich te herstellen en opende opnieuw de aanval op het recordniveau. De verminderde aanvoer van olie door Libië en andere volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zorgden voor opwaartse druk op de olieprijs. Ook stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs hoger. De ‘all time high’ van 2008 kwam daarbij in zicht, maar zette begin mei vanaf circa $ 126 een scherpe daling in. Brent veerde evenwel alweer op rond $ 105 waardoor de stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009 nog steeds intact is.

Dow corrigeert vanaf meerjarig recordniveau
De Dow Jones Industrial Average wist zich goed staande te houden tijdens volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika of aardbevingen, een tsunami en de gedeeltelijke nucleaire meltdown in Japan. De Dow corrigeerde vanaf de top in februari binnen de sterke ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar, maar vond medio maart al weer een (hogere) bodem rond 10.500 punten. De ‘moeder aller indices’ bereikte in mei zelfs een meerjarig recordniveau. Deze week verloor de Dow enigszins terrein nadat de Europese schuldencrisis opnieuw oplaaide. De oplopende steunlijnen zijn evenwel nog steeds intact, waardoor de stijgende trend dus nog altijd intact is. Dit geldt eveneens voor de veel bredere Wilshire 5000. Deze "total market index" bestaat uit niet minder dan 6500 aandelen die in de VS worden verhandeld. De S&P500 en de Nasdaq laten hetzelfde beeld zien: na het aanscherpen van meerjarige recordniveaus, werd sinds begin mei een correctie ingezet, die plaatsvindt binnen de stijgende trend. De indices hebben aanzienlijke dalingsruimte voordat de ‘‘uptrend’ in gevaar komt. Kortom, de Amerikaanse indices presteren beter dan Europa, al wordt het resultaat wel behaald in ‘funny munny’.


Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten