donderdag 19 mei 2011

L`histoire ce répète

Het standpunt van de PVV over financiële steun aan Griekenland noemt Stef Blok “onverantwoord”. Volgens de VVD-fractievoorzitter zou de kredietcrisis, die na het faillissement van Lehman Brothers in september 2008 verhevigde, slechts “kinderspel” blijken indien Griekenland niet door deze crisis wordt getrokken. Onheilspellend stelde Blok voorts: “als Griekenland omvalt, volgen Portugal en Ierland en dan komen Spanje en Italie aan de beurt”. In dat geval is volgens de VVD-voorman de ellende niet te overzien voor werknemers, ondernemers en gepensioneerden. Wilders sprak in een reactie van bangmakerij en stelde dat het “een feit is dat dit geld nooit meer terugkomt”.

Griekenland had natuurlijk nooit tot de Europese Unie mogen worden toegelaten. De beruchte Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hielp in 2002 het tekort van de Griekse regering te maskeren middels een zogenoemde ‘valuta swap’-transactie. Hiermee werd een lening van 10 miljard in dollars en yens tijdelijk tegen fictieve koersen omgewisseld tegen euro’s, wat boekhoudkundig € 1 miljard scheelde en dus tijdelijk aan het zicht werd onttrokken. Het is de Grieken bijna tien jaar geleden opnieuw gelukt een Trojaans paard in te zetten, waarvoor de Europese belastingbetaler kan opdraaien. De vraag is hoe Griekenland nu een tweejaarsrente van circa 25% moet opbrengen. Niet voor niets heeft een 5-jaarsverzekering op Griekenland tegen een faillissement (Credit Default Swap) in mei een ‘all time high’ bereikt van circa 1500 basispunten. Dit betekent derhalve dat de verzekering van een Griekse schuld (obligatielening) ad $ 10 miljoen circa $ 1,5 miljoen per jaar kost. Het risico op een default van Griekenland is aanzienlijk groter dan politici ons mogen doen geloven. Niet voor niets worden verbloemende termen zoals ‘herstructureren’ van Griekse schulden gebezigd. Daarnaast is het een veeg teken dat diverse politici reppen over een mogelijke ‘looptijdaanpassing’ van de schulden. Griekenland heeft al circa € 110 miljard aan steun opgestreken en wij kunnen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk naar onze centen fluiten. L`histoire ce répète.

De Amerikaanse beleggers trekken zich er allemaal niets van aan. De Amerikaanse indices zijn de afgelopen weken wat teruggevallen, maar hielden de schade beperkt. De Nasdaq scherpte eind april het meerjarig recordniveau verder aan, waardoor de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls kreeg. De S&P500 scherpte begin mei eveneens het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index is gaan consolideren. De Dow Jones Industrial Average weet zich eveneens goed staande te houden, ondanks de volksopstanden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Europa of aardbevingen, een tsunami en de gedeeltelijke nucleaire meltdown in Japan.

Euro/frank op weg naar meerjarig dieptepunt
De euro presteert nog steeds dramatisch en is opnieuw weggezakt richting het meerjarig dieptepunt ten opzichte van de frank. De Zwitserse munteenheid presteert al een tweetal decennia aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid gleed vanaf een top rond CHF 1,80 af tot onder CHF 1,25 in december 2010. Daarmee bereikte de euro een ‘all time low’, waarna de euro opleefde tot net boven CHF 1,32. Dit herstel vond plaats binnen de sterk dalende trend. Oplevingen tot ongeveer CHF 1,38 bieden kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. De euro/frank wist de afgelopen maanden niet te overtuigen en consolideerde binnen de sterk dalende trend. Vooralsnog handhaven wij andermaal de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid.

Goud rond recordniveau
Goud wordt gezien als veilige haven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht steeds meer zoeken in het glimmende edelmetaal. Eind april bereikte goud een nieuw recordniveau op $ 1565. De vraag is alleen of goud nu zo is gestegen of de dollar zo is gedaald. Hoe dan ook, goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud zelfs circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud natuurlijk in de kaart. Ondanks de correctie van de afgelopen weken, noteert goud nog steeds rond het recordniveau.

Eurostoxx50 consolideert in stijgende trend
De Eurostoxx50 scherpte in februari het meerjarig recordniveau aan en corrigeerde vervolgens vanaf deze top. In maart werd een hogere bodem gevormd, wat het dieptepunt voor dit jaar betekende. De index vond steun rond de stijgende steunlijn en de Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. De afgelopen twee jaar beweegt de Eurostoxx50 echter zijwaarts, waarbij de trend sinds de zomermaanden van vorig jaar opwaarts is. De Eurostoxx50 is de afgelopen weken opnieuw afgegleden richting de stijgende steunlijn sinds mei vorig jaar. Zolang deze steunlijn intact is, kan worden gezocht naar koopkansen. De DAX scherpte eind april het meerjarig recordniveau verder aan rond 7600 punten. De afgelopen week nam ook deze index wat gas terug, maar de DAX noteert nog steeds overtuigend boven het dieptepunt van april. De CAC40 consolideert al maanden binnen de stijgende trend sinds vorig jaar. De Franse hoofdgraadmeter worstelt geruime tijd met de 4000-puntengrens. Zolang de ‘uptrend’, die in de zomer van 2010 is ingezet intact is, kan op zoek worden gegaan naar koopmomenten, ondanks de schuldencrisis. De Europese schuldencrisis heeft er overigens toe geleid dat de protesten zijn overgeslagen van Noord-Afrika naar Zuid-Europa. Na Griekenland zijn nu ook de Spanjaarden de straat opgegaan uit protest tegen de economische situatie. De vraag is natuurlijk of dat een oplossing biedt voor de problemen. Werken zet misschien meer zoden aan de dijk.


Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten