donderdag 28 april 2011

Topeconomen luiden noodklok

Prof. dr. Arnoud Boot, Prof. dr. Ewald Engelen, Prof. dr. Hans Schenk en Prof. dr. Herman Wijffels vertelden afgelopen week in Nieuwsuur onafhankelijk van elkaar waarom de situatie in de bankensector zo zorgwekkend is.

Sinds in 2008 tientallen miljarden euro's aan belastinggeld in de bankensector werd gepompt, is er niets veranderd. Het risico op een nieuwe crisis noemen de professoren daarom levensgroot. De commerciële en particuliere afdelingen van de banken moeten worden gescheiden zodat niet langer grote risico's worden genomen met spaargeld van particulieren. De kleine kring waarin bankiers zich begeven, zorgt ervoor dat bankiers “in hun eigen waarheid gaan geloven”, aldus Wijffels. Hans Hoogervorst (AFM) spreekt van "de sterkst gesubsidieerde sector in Nederland." Boot noemt de banksector “vanwege de omvang en de genomen risico’s een tijdbom onder de economie”. Schenk waarschuwt dat het “morgen of overmorgen weer opnieuw fout zou kunnen gaan”. Engelen meldt dat “het rottingsproces gewoon doorgaat.” Mooi is dat. De staatsschuld is door het dak geschoten, er is niets veranderd en de volgende bankencrisis staat al weer voor de deur. Zelfs DNB waarschuwt nu voor de bankensector. De schuldencrisis in Zuid-Europa, de leegstand van kantoren in Nederland, de financiële positie van huizenbezitters, de oplopende rente en de oplopende staatsschuld baren DNB zorgen. Een beetje laat. De beleggers trekken zich er niets van aan. Oud nieuws. De DAX scherpte donderdag vrolijk het meerjarig recordniveau aan. Ook de Franse CAC40 ging opnieuw in de aanval op het meerjarig hoogtepunt. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan zijn weer naar de achtergrond gedrongen. De Eurostoxx50 ging opnieuw in de aanval op de top van dit jaar en heeft daarbij een hogere bodem gevormd. Zelfs de Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI lijken weer aan de beterende hand. Iedereen wordt gered, dus instappen maar!

Brent-olie boven $ 120 per vat
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per ‘barrel’ (159 liter). De olieprijs wist zich vervolgens sterk te herstellen en opende opnieuw de aanval op het recordniveau en staat inmiddels weer boven $ 120 per vat. Maar er lijkt nog meer in het vat te zitten. De oorlogshandelingen in Libië bracht de olieproductie in het Noord-Afrikaanse land in gevaar. De verminderde aanvoer van olie, zorgde voor opwaartse druk op de olieprijs. Bovendien stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs eveneens hoger. Circa 12,4 GW, ofwel 25% van de nucleaire capaciteit van Japan, is voor langere tijd stil komen te liggen, wat deels zal moeten worden gecompenseerd door olie-importen. De ‘all time high’ van 2008 is inmiddels weer in zicht gekomen. De sterke stijging van de olieprijs heeft recordprijzen aan de pomp veroorzaakt.

Goud scherpt recordniveau aan
Goud spon garen bij de schermutselingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Goud wordt ook wel gezien als een veilige haven, evenals staatsobligaties (behalve die van Griekenland, Ierland, Portugal en nog een aantal andere landen). Het is niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht zochten in het glimmende edelmetaal. Sinds februari zette goud de opwaartse lijn wederom in, waarna goud op donderdag een nieuw recordniveau bereikte boven $ 1530. Let wel, dit recordniveau luidt in Amerikaanse dollars, oftewel uitgedrukt in ‘funny munny’. Desalniettemin presteert goud al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. Zo verloor de Amerikaanse S&P500-index sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud zelfs circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud eveneens in de kaart.

Dow scherpt meerjarig recordniveau aan
De Dow Jones Industrial Average trekt zich niets aan van de volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika of aardbevingen, een tsunami en de gedeeltelijke nucleaire meltdown in Japan. De Dow corrigeerde weliswaar binnen de sterke ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar, maar de ‘moeder aller indices’ passeerde moeiteloos de psychologische barrières rond 10.000, 11.000 en 12.000 punten. Woensdag scherpte de Dow opnieuw het meerjarig recordniveau aan. De oplopende steunlijnen zijn nog steeds intact, waardoor de stijgende trend nog altijd actueel is. De Dow Jones Transport-index bevestigde de uitbraak, conform de theorie van Charles Dow. De bredere Amerikaanse S&P500 scherpte ook het meerjarig recordniveau verder aan. Het passeren van de top van februari gaf de ‘uptrend’ van de S&P500 weer een nieuwe impuls. De Nasdaq scherpte tevens het meerjarig recordniveau aan. De verlaging van de ‘outlook’ van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ voor de VS boeit beleggers allerminst. De aanhoudende verzwakking van de dollar speelt de Amerikanen (en de aandelen- en grondstofprijzen) in de kaart.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in april sterker gestegen dan verwacht, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut The Conference Board. De index nam toe van 63,8 in maart tot 65,4. De subindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige economische situatie weergeeft, nam eveneens toe: tot 39,6 versus 37,5 in maart. De huizenprijzen daalden in februari (-3,3% op jaarbasis) voor de achtste achtereenvolgende maand, maar de Amerikaanse beurzen trokken er zich niks van aan. De Dow Jones Index en de S&P500 scherpten het recordniveau van dit jaar verder aan, mede onder aanvoering van sterke kwartaalcijfers van diverse ondernemingen.

De industriële sector in de eurozone heeft in februari op maandbasis 0,9% meer orders gekregen. Op jaarbasis namen de orders met 21,3% toe. Blijkens cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat, namen de orders exclusief schepen, spoor- en ruimtevaartgoederen, met 20,8% toe ten opzichte van februari vorig jaar. In Nederland steeg het aantal orders ten opzichte van januari met 2% respectievelijk 23% op jaarbasis.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten