Woensdagavond werd de kredietwaardigheid van Griekenland nog eens met drie treden verlaagd tot Caa1, net boven faillissementsniveau. De vooruitzichten zijn tevens negatief, waardoor de deur naar een nieuwe verlaging op een kier staat.
Moody's wijst erop dat over een periode van vijf jaar ongeveer 50% van de Caa1 landen en bedrijven failliet gaat. Niet echt bemoedigend voor de banken, verzekeraars en pensioenfondsen die Griekse staatsobligaties bezitten. Zij hadden er verstandiger aan gedaan om het voorbeeld van de Griekse staatsbank te volgen en te speculeren op een faillissement van het land. De staatsbankiers waren kennelijk beter geïnformeerd dan de buitenlandse bankiers.
Griekenland, Ierland en Portugal zijn echter nog maar dwergen, wanneer deze landen worden vergeleken met Italië. De verlagingen van de kredietwaardigheid, of de dreiging daarvan, van Italië doet beleggers de rillingen over de rug lopen. Banken hebben meer Italiaanse staatsobligaties dan de staatsobligaties van Ierland, Portugal, Griekenland en Spanje bij elkaar opgeteld.
De Amerikaanse beleggers schrokken toch wel een beetje van de verlaging van de kredietwaardigheid van Griekenland. De Amerikaanse beurzen reageerden met dalingen van procenten tegelijk. Ondanks de correctie bleven de Amerikaanse indices boven het dieptepunt van april. Kortom, zolang deze indices tekenen van kracht tonen, is een positieve visie gerechtvaardigd.
De Nasdaq corrigeerde vanaf de top in februari en bereikte in maart het laagste punt van 2011. Vervolgens rechtte de Amerikaanse technologie-index weer zijn rug en scherpte eind april het meerjarig recordniveau opnieuw verder aan. Hierdoor kreeg de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De Nasdaq presteert al maanden ijzersterk, waarbij de ‘uptrend’ sinds de bodem in 2009 nog steeds intact is. Weliswaar nam de index de afgelopen maanden wat gas terug, maar de schade bleef beperkt. Sterker, de Nasdaq vormde in mei een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van maart en april. Kortom, de Amerikanen blijven optimistisch gestemd en lijken de aanval op het recordniveau opnieuw te hebben ingezet.
De Dow, S&P500 en de Nasdaq laten hetzelfde beeld zien: na het aanscherpen van meerjarige recordniveaus, werd begin mei een correctie ingezet, die plaatsvindt binnen de stijgende trend. Kortom, de Amerikaanse indices presteren nog steeds beter dan Europa.
Goud scherpt recordniveau aan in euro’s
Goud wordt gezien als veilige haven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht steeds meer zoeken tot het glimmende edelmetaal, gezien de turbulentie in de wereld. Japan werd geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp. Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden geteisterd door ettelijke volksopstanden. Bovendien woedt de Europese schuldencrisis nog steeds in alle hevigheid. Eind april bereikte goud een nieuw recordniveau op $ 1565 waarna goud wat terugviel. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud zelfs circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud eveneens in de kaart. In euro’s uitgedrukt heeft goud op 25 mei 2011 zelfs het recordniveau opnieuw aangescherpt.
Euro/frank op weg naar meerjarig dieptepunt
De euro presteert nog steeds dramatisch en is opnieuw weggezakt richting het meerjarig dieptepunt ten opzichte van de frank. De Zwitserse munteenheid presteert al een tweetal decennia aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid gleed vanaf een top rond CHF 1,80 af tot CHF 1,20. Daarmee bereikte de euro een ‘all time low’. Oplevingen tot ongeveer CHF 1,38 bieden kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. De euro/frank wist de afgelopen maanden niet te overtuigen en consolideerde binnen de sterk dalende trend. Vooralsnog handhaven wij nog steeds de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid.
Eurostoxx50 test stijgende steunlijn
De Eurostoxx50 wist in februari het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar corrigeerde vervolgens vanaf deze top. In maart wist de brede Europese index een hogere bodem te vormen, wat tevens het dieptepunt voor 2011 betekende. De index veerde op van de stijgende steunlijn en de Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. De afgelopen twee jaar beweegt de Eurostoxx50 per saldo zijwaarts. Sinds de zomermaanden van vorig jaar is daarbinnen sprake van een opwaartse trend. De Eurostoxx50 is de afgelopen maand opnieuw afgegleden richting de stijgende steunlijn sinds mei vorig jaar. Deze steunlijn wist de index te behoeden voor een verdere val, zodat selectief kan worden gekeken naar koopkansen.
De Duitse DAX stond ook wat onder druk, maar noteert nog steeds boven het dieptepunt van april. De Duitse index scherpte begin mei het meerjarig recordniveau zelfs verder aan tot boven 7600 punten. De Franse CAC40 weet nog steeds geen richting te kiezen en consolideert binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar. De Portugese en Italiaanse indices lieten opnieuw het hoofd hangen. Indexvolgers beleven angstige dagen en dat terwijl er zoveel mooie aandelen voor het oprapen liggen…
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Drs. Harm van Wijk
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten