donderdag 21 april 2011

Liquiditeitscrisis

“Ik vrees de Grieken ook al brengen zij geschenken”, zo waarschuwde de priester Laocoön zijn Trojaanse stadsgenoten tegen het grote houten paard dat opeens voor hun poort stond. Er is nog niet zoveel veranderd. De Griekse traditie van list en bedrog heeft er voor gezorgd dat de effectieve rente van 2-jarige staatsleningen van Griekenland op 23% staat. Even ter vergelijking, de effectieve rente van 2-jarige staatsleningen van Nederland staat op 1,79%.

De 10-jaarsrente van Portugal loopt ook steeds verder op en noteert nu bijna 10%. Gezien de rentestand van Duitsland van momenteel 3,3% legt dit pijnlijk bloot waar de pijn zit. Zoals we in de Verenigde staten of Japan zien, maakt het niet eens uit hoe hoog de schulden zijn, maar hoeveel rente er over de schuld moet worden betaald. Het probleem van de Grieken, de Ieren en de Portugezen is dat ieder jaar circa 10% van de schuld aan rente moet worden opgehoest. De VS en Japan kunnen dan nog zelf geld verzinnen om daarmee de rente te betalen, maar dat is binnen de euro slechts beperkt mogelijk. Een verder oplopende rente zorgt er voor dat de schuldencrisis een liquiditeitscrisis wordt. Vanwege het feit dat de Amerikaanse dollar de reservemunt is, maken de Amerikanen zich geen zorgen. De Dow Jones scherpte woensdag dan ook alweer het recordniveau aan. De bredere Amerikaanse S&P500 nog niet, maar deze index heeft wel weer de aanval geopende op het meerjarig recordniveau van februari. Het passeren van de top van februari zou de ‘uptrend’ van de S&P500 ook weer een nieuwe impuls geven. De Nasdaq consolideert tevens net onder het meerjarig recordniveau. Voor de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Amerika en Japan wordt vast wel een oplossing gevonden, zo redeneren beleggers kennelijk. Ook de verlaging van de ‘outlook’ van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ voor de VS had slechts even effect. De verzwakking van de dollar speelt de Amerikanen alleen maar in de kaart. ‘It’s our currency, but it’s your problem”.

Euro breekt dalende trend
De Europese schuldencrisis drukte geruime tijd het sentiment rondom de euro, waarbij de Europese munteenheid het aflegde tegen sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd in 2008 rond $ 1,60 een ‘all time high’ bereikt, waarna de euro verzwakte. In juni 2010 bereikte de euro rond $ 1,20 een dieptepunt, waarna een sterk herstel werd ingezet. De euro is erin geslaagd om de top van november 2010 rond $ 1,43 te doorbreken. Dit niveau markeerde de bovenkant van het meerjarige dalend trendkanaal, waaruit de euro is gebroken. Momenteel is de euro met een ‘pullback’-beweging bezig, oftewel een test van de uitbraak. Bij een geslaagde doorbraak zou de euro een nieuwe rally kunnen laten zien. De jacht op de ‘all time high’ rond $ 1,60 lijkt geopend.

Euro/frank vervolgt dalende trend
De euro heeft de dalende trend versus de Zwitserse frank (CHF) na een kortstondige opleving opnieuw ingezet. De Zwitserse frank (CHF) presteert al circa 20 jaar beter dan de euro. De euro verzwakte vanaf een top rond CHF 1,80 tot onder CHF 1,25 in december 2010. Hiermee werd een ‘all time low’ bereikt, waarna de euro herstelde tot iets boven CHF 1,32. De scherpe ‘downtrend’ blijft intact, al zou de euro nog verder kunnen stijgen tot ongeveer CHF 1,38. Oplevingen tot dit niveau bieden kansen om short te gaan in de euro, oftewel long te gaan in de Zwitserse frank. Vooralsnog ziet BeursBulletin geen aanleiding om de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid aan te passen.

CAC40 opnieuw in de aanval
In mei 2010 heeft de CAC een nieuwe rally ingezet, die in februari leidde tot een meerjarig hoogtepunt. Vervolgens nam de Franse graadmeter gas terug. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan drukten op het sentiment, maar is weer naar de achtergrond gedrongen. De CAC40 ging in maart erg diep door de knieën, maar wist zich in april beter te beheersen. De ‘uptrend’ van de afgelopen maanden blijft intact. De stijgende steunlijn voert de opwaartse druk dagelijks verder op. De CAC40 heeft een nieuwe bodem gevormd en heeft de aanval op de barrière rond 4100-punten weer in het vizier. Deze weerstand zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien. De dalende trend van de afgelopen maanden zal dan eerst wel moeten worden doorbroken. De Duitse beursgraadmeter vormde in maart een hogere bodem ten opzichte van die in oktober en is alweer in de aanval gegaan op de top van dit jaar. Ook de Eurostoxx50 index ging deze week opnieuw in de aanval op de top van dit jaar en heeft daarbij een hogere bodem gevormd. De aanval op de meerjarige top lijkt daarmee weer te zijn ingezet. Meer dan een correctie binnen de stijgende trend mogen we de daling niet noemen.

Standard & Poor's heeft de ‘outlook’ voor de ‘AAA-rating’ van de VS verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Daardoor bestaat de kans dat de VS de hoogste kredietwaardigheid kwijtraakt. "Meer dan twee jaar na het begin van de recente crisis zijn Amerikaanse beleidsmakers het nog steeds niet eens over hoe de budgettaire verslechtering en fiscale druk voor de lange termijn kan worden teruggedraaid", aldus de Amerikaanse kredietbeoordelaar. Het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen is medio april gestegen naar 69,6 versus 68,2 in maart. De industriële productie nam in maart toe met 0,8% op maandbasis, terwijl de capaciteitsbenutting naar 77,4% steeg.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren de bedrijfsinvesteringen in februari 6% groter dan een jaar eerder. Een deel van de toename van investeringen kwam voor rekening van bouwwerken. De producentenprijzen in Duitsland stegen in maart met 0,4% op maandbasis en op jaarbasis met 6,2%. Het handelstekort van de eurozone bedroeg in februari € 1,5 miljard versus € 15,6 miljard in januari. Voor alle 27 landen van de EU bedroeg het deficiet op de handelsbalans € 9,6 miljard versus een tekort van € 30,2 miljard in januari. Volgens de ECB kwam het tekort op de lopende rekening van de eurozone in februari uit op € 7,2 miljard versus € 5,6 miljard in januari.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten