In een column op RTL Z schreef Prof. Dr. Tissen van Nyenrode Business Universiteit dat “het voor Spanje nog slechts een kwestie van tijd is voordat magere Hein aan de poort klopt.” Na Portugal, Griekenland en Ierland zouden de Spanjaarden de Europese Commissie binnenkort om hulp moeten vragen. Alleen…deze olifant gaat dan waarschijnlijk wel wat meer kopjes in de porseleinkast breken.
De 10-jaarsrente van Portugal loopt steeds verder op en noteert nu bijna 9%. In Griekenland staat de rente zelfs al boven 13%. Spanje lijkt momenteel nog mee te vallen. Beleggers eisen slechts 5,3% rente voor 10 jarige leningen aan de staat. Gezien de rentestand van Duitsland van momenteel 3,4% en Nederland van 3,7%, lijkt er niet zoveel aan de hand in Spanje. Prof. Dr. Tissen wijst echter op de hypotheken, die veel te hoog zijn en veel te vrijgevig verstrekt zijn. Huizen in Spanje verkopen niet. Oops…dan ken ik nog wel een land waar de huizenmarkt niet gezond is. Steeds meer mensen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie moeten hun huis met verlies verkopen. In het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt de stijging 62% ten opzichte van vorig jaar. Op Funda staat een recordaantal van 231.142 huizen te koop. Het feit dat de werkloosheid in Spanje op 20% staat, wordt als verschil met Nederland genoemd. Een verder oplopende rente (in augustus stond de 10-jaarsrente in Nederland nog op 2,3%) maakt de situatie er natuurlijk niet beter op. Maar ja, iedereen wordt gered, dus we hoeven ons hier geen zorgen over te maken. De Franse CAC40 corrigeert binnen de ‘uptrend’ en zal uit de dalende trend van de afgelopen maanden moeten breken. De Duitse beursgraadmeter vormde in maart een hogere bodem ten opzichte van die in oktober, maar ook hier zal de ‘downtrend’ van de afgelopen weken moeten worden doorbroken. Ook de Eurostoxx50 zal zijn spierballen moeten tonen en de stijgende lijn spoedig weer moeten inzetten.
Goud consolideert op recordniveau
Goud spon garen bij de schermutselingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Goud wordt ook wel gezien als een veilige haven, evenals staatsobligaties (behalve die van Griekenland, Ierland, Portugal en nog een aantal andere landen). Het is niet verwonderlijk dat beleggers hun toevlucht zochten in het glimmende edelmetaal. Sinds februari zette goud de opwaartse lijn wederom in, waarna goud in april een nieuw recordniveau bereikte rond $ 1475. Let wel, dit recordniveau luidt in Amerikaanse dollars, oftewel uitgedrukt in ‘funny munny’. Desalniettemin presteert goud al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. Zo verloor de Amerikaanse S&P500-index sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud zelfs circa 80%. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud eveneens in de kaart.
Brent-olie op recordjacht
De oorlogshandelingen in Libië bracht de olieproductie in het Noord-Afrikaanse land in gevaar. De verminderde aanvoer van olie, zorgde voor opwaartse druk op de olieprijs. En passant stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs eveneens hoger. Ongeveer 12,4 GW, ofwel 25% van de nucleaire capaciteit van Japan, is voor langere tijd stil komen te liggen, wat deels zal moeten worden gecompenseerd door olie-importen. Sinds de bodem in 2008 is de prijs van Brent-olie al meer dan verdrievoudigd. De opmars van Brent is nog steeds in volle gang waarbij de recordstand rond $ 147 per vat, die in 2008 werd opgetekend, steeds scherper in het vizier komt.
S&P500 consolideert op recordniveau
De brede Amerikaanse index scherpte in februari het meerjarig recordniveau aan. De ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 is nog steeds intact. Ook de stijgende trend vanaf de zomer van 2010 is intact. Er lijkt wat twijfel te ontstaan, getuige het feit dat de index niet in staat was om de top van februari te passeren. Toch is er geen reden tot paniek omdat de Relatieve Sterkte Indicator (RSI) in de zomer van 2010 een lagere bodem ten opzichte van de zomer van 2009 vormde terwijl de S&P500 juist een hogere bodem vormde. Hierdoor konden we een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. Het passeren van de top van februari zou de ‘uptrend’ weer een nieuwe impuls geven. De Nasdaq noteert ook nog onder het meerjarige recordniveau. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Amerika en Japan, wist de Dow vrijdag zelfs weer een meerjarig recordniveau te laten noteren. De Dow Jones Transportation Average bevestigde de stijgende trend door eveneens het recordniveau te passeren. Selectief zoeken naar kansen blijft de boodschap. Een goede strategie is momenteel van zeer grote waarde!
De Amerikaanse importprijzen stegen in maart met 2,7% op maandbasis, versus een toename met 1,4% in de voorgaande maand. De brandstofprijzen stegen in maart met 10,5%. Als het effect van de brandstofprijzen niet wordt meegerekend, was er sprake van een stijging van de importprijzen met 0,3%. Importprijzen worden als een belangrijke indicator gezien voor de ontwikkeling van het prijspeil en het handelsbalanstekort van de VS. Het handelstekort kwam in februari uit op $ 45,76 miljard versus een opwaarts bijgesteld deficiet van $ 46,97 miljard in januari. De export daalde tot ruim $ 165 miljard, terwijl de import tot bijna $ 211 miljard daalde.
De industriële productie in de eurozone nam in februari met 0,4% toe op maandbasis. Europees statistiekbureau Eurostat stelde dat de productie op jaarbasis met 7,3% is gestegen. De productie nam af in Griekenland (-4,6%) en Ierland (-0,4%), terwijl de sterkste groei plaats vond in Estland (+31,3%) dat in 2011 is toegetreden tot de EU. De maandelijkse ZEW-index voor het economisch sentiment in Duitsland nam deze maand af van 14,1 in maart naar 7,6. Volgens onderzoeksinstituut ZEW zijn investeerders en analisten zich in de afgelopen maand bewuster geworden van het gevaar van de ramp in Japan en de onrust in de Arabische wereld voor de wereldeconomie.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten