donderdag 31 maart 2011

Niets aan de hand

De Europese Unie heeft de toegestane radioactieve straling in levensmiddelen uit Japan met een factor 20 verhoogd. Voor mij dus even geen Japans eten meer. De economische ontwikkeling van Japan blijkt belangrijker te zijn dan de volksgezondheid van Europa.

Sinds afgelopen weekend is voor bijvoorbeeld visolie of kruiden 12.500 becquerel per kilo (meer dan 20 x hoger dan de voorheen 600 becquerel per kilo) toegestaan. De noodverordening 297/2011 van de Europese Commissie werd op 27 maart van kracht. Als de Japanse economie maar geen schade oploopt, zullen de politici hebben gedacht. Van staatspapier van Portugal, Ierland en Griekenland blijf ik ook liever af. De rente op deze staatsleningen loopt nog steeds op. De Portugese rente ging donderdag naar 8,29%, een nieuw record. Een teken dat binnen Europa ook nog niet alles op orde is. Ook Basel 3 of de Ierse stresstesten bij de banken konden de pret niet bederven.

Ook de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika konden de goede sfeer niet drukken. Niets aan de hand dus. De DAX worstelt al weer met de 7000-puntengrens. De Duitse beursgraadmeter corrigeerde vanaf de meerjarige top in februari, in lijn met andere internationale indices. Deze correctie vond plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Medio maart veerde de Duitse index op vanaf een niveau rond 6500 punten, waarmee een dieptepunt van dit jaar werd bereikt. Sindsdien is de DAX sterk in herstel en is de 7000-puntengrens al weer gepasseerd. Het is echter niet fraai dat de Duitse index zo diep door de knieën is gezakt. Desalniettemin is er een hogere bodem gevormd ten opzichte van die in oktober. Het is evenwel zaak dat de DAX de stijgende trend met kracht hervat en de ‘downtrend’ van de afgelopen weken weet te doorbreken. De CAC40 heeft een nieuwe bodem gevormd zodat nu de barrière rond 4100-punten zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien. Ook de Eurostoxx50 is weer in de aanval gegaan. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI trekken zich ook weinig aan van al het slechte nieuws.

Goud op recordniveau
Goud nam wat gas terug, maar zette sinds februari de opwaartse lijn opnieuw in. Het edelmetaal veerde daarbij op vanaf de meerjarige stijgende steunlijn, waarna goud (in dollars) een nieuw recordniveau bereikte. Al ruim 10 jaar is goud met een stevige opmars bezig. Daarentegen is de koersontwikkeling van diverse aandelenindices, uitgedrukt in goud, dramatisch. Sinds 2000 verloor de Amerikaanse S&P500-index zelfs circa 80%, uitgedrukt in dit edelmetaal. Vanwege de kredietcrisis werden de afgelopen jaren de geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB voorop, in de hoogste versnelling gezet, waardoor de waarde van valuta wordt uitgehold. Bovendien zochten beleggers zekerheid, vanwege de onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Goud wordt ook wel gezien als een veilige haven.

Brent-olie op weg naar de top
Vanwege de bloederige oorlogshandelingen in Libië is de olieproductie daar vrijwel stilgevallen. De verminderde aanvoer van olie, gaf een nieuwe impuls aan de stijgende olieprijs. Bovendien zorgden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan voor opwaartse druk op de olieprijzen. Ongeveer 12,4 GW, ofwel 25% van de nucleaire capaciteit van Japan, is voor langere tijd stil komen te liggen, wat deels moet worden gecompenseerd middels olie-importen. Bovendien stuwt de sterk groeiende geldhoeveelheid de inflatie steeds verder op. Sinds de bodem in 2008 is de prijs van Brent-olie circa verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd, waarna de volgende horde, de recordstand rond $ 147 per vat, in het vizier is gekomen.

S&P500 opnieuw in de aanval
De S&P500 ging op zoek naar een volgende bodem, nadat in februari de brede Amerikaanse index het meerjarig recordniveau aanscherpte. De ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 is nog steeds intact en de index is gelijk weer in de aanval gegaan op de top. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) signaleerde in de zomer van 2010 een milde correctie, middels een waarde van 38. De hogere bodem in de S&P500 in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft intact. Het passeren van de top zou de ‘uptrend’ weer een nieuwe impuls geven. De Nasdaq is eveneens weer in de aanval gegaan op het meerjarige recordniveau. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, Amerika en Japan blijven de Amerikaanse indices goed liggen. De Dow staats zelfs weer rond het meerjarig recordniveau. De Dow Jones Transportation Average tikte woensdag ook het recordniveau even aan. De gebeurtenissen in de rest van wereld lijken op de Amerikanen geen enkele indruk te maken: ‘the only way is up’.

De huizenprijzen in de twintig grootste steden in de VS daalden in januari met 0,2% op maandbasis. Op jaarbasis bedroeg de daling 3,1%. De prijzen van eengezinswoningen daalden in januari voor de zevende maand op rij. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in maart gedaald naar 63,4 versus 72 in februari. De deelindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, daalde van 97,5 naar 81,1. De persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS zijn in februari gestegen. De inkomens namen met 0,3% toe versus +1,2% in januari. De persoonlijke uitgaven stegen in februari met 0,7%, terwijl de stijging in de voorgaande maand 0,3% bedroeg.

Het Duitse consumentenvertrouwen daalde voor het eerst in tien maanden. Volgens marktonderzoeker GfK waren zorgen over geopolitieke spanningen en oplopende inflatie daar debet aan. De GfK-consumentenvertrouwensindex daalde naar 6 versus een verwachte daling naar 5,8. “Duitse consumenten vrezen dat de oplopende olieprijs, veroorzaakt door de onrust in Libië en het Midden-Oosten, alsmede de nucleaire crisis in Japan de inflatie zullen aanjagen”, aldus GfK. Volgens het IMF zal de Nederlandse economische groei in 2011 en 2012 afzwakken ten opzichte van vorig jaar. Het IMF verwacht dat het bbp dit en volgend jaar met 1,5% groeit versus een groei van 1,75% in 2010.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

donderdag 24 maart 2011

Rente duidt op zwaar weer PIG

De rente op staatspapier van Portugal, Ierland en Griekenland loopt steeds verder op. De rente op de 10-jaars staatslening van Ierland noteerde woensdag voor het eerst in 18 jaar boven 10%. De Portugese rente ging donderdag naar 7,73%, een nieuw record. De Griekse rente staat zelfs op 12,6%.

In Portugal is de minderheidsregering gevallen. Het parlement stemde woensdag tegen het besparingsplan van de regering-Socrates, het vierde in minder dan een jaar tijd. Dit kan het laatste zetje betekenen om Europese noodsteun aan te moeten vragen. De Grieken en de Ieren achterna. Of de schulden van de Grieken en de Ieren ooit nog worden betaald, is maar de vraag. Het feit dat de markt een vergoeding eist van meer dan 10% geeft aan dat dit allerminst zeker is. Die 12,6% klinkt natuurlijk leuk, maar het wil niks anders zeggen dan dat de koers van de staatsobligaties in rap tempo naar beneden gaat. Uitgifte van nieuwe leningen tegen deze rente is voor deze overheden niet meer op te brengen.

De Amerikanen betalen slechts 3,3% rente, maar dit is natuurlijk te danken aan de grootschalige aankopen van de Amerikaanse centrale bank. Zonder de Fed zou de rente in de VS waarschijnlijk door het dak zijn geschoten. Met een lage rente (en het debiteurenrisico van de staat) zoeken beleggers liever hun heil op de aandelenmarkt. De Nasdaq continueerde het patroon van hogere toppen en hogere bodems en scherpte in februari zelfs het meerjarige recordniveau aan. De Nasdaq corrigeerde de afgelopen weken in de stijgende trend, maar niets om ongerust over te worden. De S&P500 scherpte in februari ook het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index eveneens op zoek ging naar een volgende bodem. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft intact, ondanks dat de S&P500 in korte tijd de gehele jaarwinst verspeelde. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan blijft ook de Dow goed liggen. De Dow lijkt zelfs weer in de aanval op het meerjarig recordniveau. De Dow Jones Transportation Average is ook nog steeds niet onder de indruk van gebeurtenissen in de rest van wereld. De Dow Jones Utility Average staat ten opzichte van 1 januari zelfs alweer in de plus.

Euro/frank consolideert in dalende trend
De euro staat al circa twee decennia zwaar onder druk ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF). Vanaf een top rond CHF 1,80 daalde de Europese munteenheid tot onder CHF 1,25 waarbij in december 2010 een ‘all time low’ werd bereikt. Hieruit blijkt de kracht van de Zwitserse munteenheid versus de euro. Vervolgens zette de euro een herstel in binnen de sterk dalende trend. Zelfs al zou de euro herstellen tot circa CHF 1,38 dan nog is de ‘downtrend’ niet verlaten. Oplevingen tot dit niveau bieden kansen om short te gaan in de euro, oftewel longposities in te nemen in de Zwitserse frank (CHF).

Euro test novembertop
De Europese schuldencrisis drukte het sentiment rondom de euro. Daarbij legde de Europese munteenheid het af tegen sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Sinds het bereiken van de top rond $ 1,60 in 2008, gleed de euro steeds verder weg ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sindsdien zit de euro in een dalende trend, waarbij vorig jaar rond $ 1,20 een dieptepunt werd aangetikt. De euro zette vervolgens een sterk herstel in en bereikte de top van november 2010 rond $ 1,43 die momenteel wordt getest. De EUR/USD is hierdoor aan de bovenkant van het meerjarige dalend trendkanaal aanbeland. Het afgelopen jaar werd een driehoekspatroon gevormd, waaruit de euro tracht te breken. Een doorbraak zou een nieuwe impuls kunnen geven aan de euro.

CAC40 veert op van stijgende steunlijn
Sinds de zomermaanden van vorig jaar is de CAC bezig met een rally. De Franse index wist in februari een meerjarig hoogtepunt te bereiken, waarna de index gas terug nam. De onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de ramp in Japan zijn het sentiment niet ten goede gekomen. De CAC40 corrigeerde tot onder de ‘lows’ van dit jaar, hetgeen geen sterk teken is. Zo diep had de index eigenlijk niet door de knieën mogen gaan. De ‘uptrend’ van de afgelopen maanden is echter nog steeds intact. De stijgende steunlijn voert de opwaartse druk steeds verder op. De CAC40 heeft een nieuwe bodem gevormd zodat nu de barrière rond 4100-punten zal moeten worden doorbroken, om de ‘uptrend’ van een nieuwe impuls te voorzien. De Duitse beurs ging, in lijn met andere internationale indices, eveneens diep door de knieën. Ook de Eurostoxx50 had last van de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de ramp in Japan. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI houden zich met al het slechte nieuws opmerkelijk goed. Zeker als je je bedenkt dat de rente op de staatsleningen door het dak gaat. Beleggers kiezen dus liever voor de bedrijven dan voor de overheden.

De Amerikaanse overheid tracht van een hete aardappel af te komen: circa € 142 miljard aan hypotheekbeleggingen die tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009 noodgedwongen werden overgenomen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte bekend maandelijks voor $ 10 miljard aan hypotheekbeleggingen te gaan verkopen. Volgens het ministerie is de markt voor hypotheekbeleggingen veel ‘robuuster’ geworden sinds de crisis. Uncle Sam hoopt een winst te behalen van $ 15 tot $ 20 miljard. De waarde van (verpakte) hypotheekbeleggingen crashte in de jaren 2008 en 2009 waardoor veel banken (door zichzelf) naar de financiële afgrond werden gebracht.

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in februari op jaarbasis met 1,5% gedaald. Het CBS stelde dat alle woningtypen in februari goedkoper waren dan een jaar eerder. In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Groningen en Noord-Holland. In februari werden circa 10.000 woningen verkocht (+8% op jaarbasis). De Nederlandse economie groeit volgens het Centraal Planbureau (CPB) in 2011 en 2012 met 1,75% respectievelijk 1,5%. Bovendien verwacht het CPB dat het begrotingstekort afneemt van 5,2% in 2010 naar 3,7% dit jaar. De werkloosheid zal volgens het CPB in 2012 naar 4% zijn gedaald.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

donderdag 17 maart 2011

Verlos Grieken uit hun lijden

'Verlos Grieken uit hun lijden' stond woensdag boven een artikel op De Financiële Telegraaf. Een erg sympathieke oproep, maar niet realistisch. “Alleen bij een wonder kunnen de Grieken aan hun betalingsverplichtingen voldoen" meldt Joop Nederstigt.

Laten we dus iedereen, die niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, hun schulden kwijtschelden. Econoom Jaap Koelewijn stelt: “De schulden van de Grieken moeten, onder strenge voorwaarden, kwijtgescholden worden. Dit geldt ook voor de schulden van de Portugezen."

En dan natuurlijk ook voor bijvoorbeeld de Spanjaarden, Italianen, Amerikanen, Britten en niet te vergeten de Japanners met een staatsschuld van 200% van het BNP. Bovenstaande sympathieke lieden zijn wellicht vergeten dat iedere schuld, voor iemand anders een bezit is. Grote kans namelijk dat uw pensioenfonds dit soort staatsleningen in bezit heeft, waarmee uw pensioenuitkering gefinancierd dient te worden. En laten we het risico van ‘moral hazard’ niet vergeten. Want waarom zouden de Grieken, en alle anderen die structureel meer uitgeven dan er binnenkomt, zich de volgende keer inhouden? Vraag dat maar aan de Duitsers. Die kunnen zich waarschijnlijk nog herinneren wat de consequenties zijn als je structureel te veel uitgeeft. De Duitse beurs corrigeerde, in lijn met andere internationale indices, stevig binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Desalniettemin presteert de Duitse aandelenmarkt al tijden ijzersterk en tekende in februari zelfs een meerjarig recordniveau op. Vanwege de recente daling noteert de DAX op het laagste punt van dit jaar. Ook de Eurostoxx50 verspeelde in maart de opgebouwde winst van de maanden januari en februari. Onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika aangevuld met de ramp in Japan werden veel beleggers te veel. De Franse index corrigeerde ook, maar zit ook nog steeds binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI zijn opnieuw slechts beperkt teruggevallen op al het slechte nieuws. De Duitsers zijn naarstig op zoek naar de volgende bodem, zodat de aandelenkoersen opnieuw een krachtige stijging kunnen gaan inzetten.

Brent-olie op recordjacht
Na weken van bloedige onlusten is de olie-industrie in Libië zo goed als stilgevallen. Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan de stijgende olieprijs. De sterk groeiende geldhoeveelheid, die de inflatie steeds verder opstuwt, doet de rest. De graanprijs, de prijs van varkensvlees en katoen bijvoorbeeld zijn in 2010 fors gestegen. Olie en goud bleven met circa 30% achter, maar hebben een inhaalrace gestart. Hoe meer geld er wordt bij ‘gedrukt’, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Sinds 2008 is de prijs van Brent-olie verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd. De volgende horde ligt bij de recordstand rond $ 147 per vat.

Goud consolideert rond recordniveau
Nadat goud in december een recordniveau bereikte boven $ 1400 nam het edelmetaal wat gas terug. De daling werd gestuit door de meerjarige stijgende steunlijn, waarna goud een spurt omhoog inzette. De aandelenindices presteren uitgedrukt in goud dramatisch. Zo verloor de brede Amerikaanse S&P500-index uitgedrukt in het blinkende edelmetaal sinds het jaar 2000 circa 80%. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB voorop, draaien nog steeds op volle toeren. Vanwege het creëren van ‘Monopoly geld’, wordt de waarde van valuta uitgehold. Geen wonder dat beleggers in veilige havens zoals goud vluchten om hun vermogen veilig te stellen. Vanwege de recente onlusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, heeft goud een recordniveau bereikt waarna het is gaan consolideren.

S&P500 verspeelt jaarwinst
De S&P500 scherpte in februari het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index op zoek ging naar een volgende bodem. Het passeren van de top van 2010 gaf de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) bereikte in de zomer van 2010 een waarde van 38 waarmee een milde correctie werd gesignaleerd. De hogere bodem in de S&P500 in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. Dat alles wil natuurlijk niet zeggen dat dit in een rechte lijn gaat. Het patroon van hogere toppen en bodems blijft echter intact, ondanks dat de S&P500 in korte tijd de gehele jaarwinst verspeelde. De Nasdaq moest ook wat terug, maar continueert eveneens nog steeds het patroon van hogere toppen en hogere bodems. Ondanks de problemen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan houdt de Dow zich sterk. De Dow heeft dalingsruimte tot circa 11.500 punten (oplopende steunlijn), zonder dat de stijgende trend in gevaar komt. De Dow Jones Transportation Average lijkt zelfs niet eens onder de indruk van gebeurtenissen in de rest van wereld.

De prijzen van geïmporteerde goederen en diensten in de VS stegen in februari met 1,4% op maandbasis versus +1,5% in januari. De NAHB-index, die het sentiment onder bouwers ten aanzien van verkoopperspectieven meet, steeg in maart naar 17 versus 16 in februari. Bij een cijfer boven 50 punten, zien meer huizenbouwers 'goede' verkopen dan 'zwakke' verkopen. De Fed kwam bijeen om zich te buigen over de rentestand en het beleid betreffende ‘Quantitative Easing part two’ oftewel QE2. De Fed is niet bang voor oplopende inflatie als gevolg van de gestegen olie- en grondstofprijzen en meent dat de groei van de Amerikaanse economie een stevige basis heeft gekregen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in januari ruim 7% hoger dan in december 2010. Met een stijging van 52% was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. Daarentegen werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie 2% minder geproduceerd. De inflatie in de eurozone is in februari gestegen tot 2,4% op jaarbasis, blijkens definitieve cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De inflatie in de eurozone ligt sinds december 2010 hoger dan de doelstelling van 2% die de Europese Centrale Bank hanteert. De ECB hintte onlangs op een renteverhoging in april.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

donderdag 10 maart 2011

Volgend slachtoffer: Spanje

Niet echt een verrassing natuurlijk, met een werkloosheid van meer dan 20% en een huizenmarkt die geïmplodeerd is. Toch is dit, gezien de omvang van de economie van Spanje en het aantal staatsleningen dat andere Europese landen van Spanje hebben, andere koek.

Moody's verlaagt rating Spanje kopt het FD. “Moody's Investors Service heeft het kredietwaardigheidsoordeel van Spanje donderdag verlaagd vanwege de hoge kosten voor de reorganisatie van de bankensector en de aanhoudende zorgen over de haalbaarheid van de bezuinigingsplannen.” En verdere afwaarderingen zijn mogelijk, zo waarschuwt Moody's. Volgens De Jager hoeven we ons geen zorgen te maken. Sterker nog: we gaan hier veel geld aan verdienen, aldus Jan Kees. Het is immers een garantie en “garanties kosten geen geld”. En we krijgen een hogere rente van de landen die een beroep doen op het Europese steunfonds dan Nederland betaalt op de kapitaalmarkt. Ja ja. Als het zo mooi zou zijn, waarom hebben we dat dan niet veel eerder gedaan? Als we kijken naar de ontwikkeling van de euro, dan denkt de markt er anders over. De Amerikaanse aandelen trekken zich allemaal niets aan van Europa, het Midden-Oosten of Noord-Afrika. De S&P500 scherpte in februari nog het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index even wat gas terug nam. De doorbraak boven de top van 2010 gaf de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De S&P500 is echter nauwelijks gedaald en ligt dan ook nog steeds op koers om het koersdoel van 1360,73 punten te behalen. De Nasdaq continueert eveneens het patroon van hogere toppen en hogere bodems en blijft dus in een stijgende trend. Wij verwachten dat het koersdoel van 2866 punten spoedig op het bord komt te staan. Ondanks de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten houdt de Dow zich ook sterk. Sinds de Dow Jones Index in juli vorig jaar een dieptepunt van 2010 bereikte, zette de ‘moeder aller indices’ een indrukwekkende ‘rally’ in. Sinds september hervatte de Dow, na het vormen van een hogere bodem, de stijgende lijn in een hogere versnelling. De grenzen van respectievelijk 10.000, 11.000 en zelfs 12.000 punten werden de afgelopen maanden overtuigend gepasseerd. In februari scherpte de Dow zelfs het meerjarig recordniveau verder aan. De Dow heeft voldoende dalingsruimte zonder dat de stijgende trend van de afgelopen maanden in gevaar komt.

Euro/frank leeft op in dalende trend
De Europese munteenheid daalt al circa twee decennia ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF). Vanaf een top rond CHF 1,80 gleed de euro af tot onder € 1,25. De euro tikte in december 2010 een ‘all time low’ aan versus de Zwitserse frank (CHF). Sindsdien is de euro wat hersteld, maar deze beweging vindt plaats binnen de sterk dalende trend. Een stijging tot boven CHF 1,38 is nodig om de steile ‘downtrend’ te breken. Oplevingen binnen deze dalende trend bieden kansen om short te gaan in de euro en dus long te gaan in de Zwitserse frank (CHF).

Brent-olie op recordjacht
Na drie weken van bloedige onlusten is de olie-industrie in Libië zo goed als stilgevallen. Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan de stijgende olieprijs. De sterk groeiende geldhoeveelheid, die de inflatie steeds verder opstuwt, doet de rest. De graanprijs, de prijs van varkensvlees en katoen bijvoorbeeld zijn in 2010 fors gestegen. Olie en goud bleven met circa 30% achter, maar hebben een inhaalrace gestart. Hoe meer geld er wordt bij ‘gedrukt’, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Sinds 2008 is de prijs van Brent-olie verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd. De volgende horde ligt bij de recordstand rond $ 147 per vat.

Eurostoxx50 ketst af op toppen 2010
De Eurostoxx50 probeerde de afgelopen maanden af te rekenen met de toppen van 2010. Kortstondig werden deze doorbroken, maar de brede Europese index viel vervolgens vrij snel terug. Toenemende onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika kwam het sentiment op de beurzen niet ten goede. Ondanks dat de index, na het bereiken van een meerjarig recordniveau wat gas terug nam, zit de Eurostoxx50 nog steeds in de stijgende trend van de afgelopen maanden. De Eurostoxx50 mag zelfs nog dalen tot de stijgende steunlijn vanaf mei vorig jaar, voordat de ‘uptrend’ in gevaar komt. Bovendien kan de index steun vinden bij een aantal Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Kortom, dalingen tot deze steunniveaus zouden wellicht interessante instapmomenten kunnen bieden. De Franse index corrigeerde ook, maar heeft voldoende ruimte voordat de stijgende trend in gevaar komt. Ook de Belgische Bel20 blies wat stoom af, maar blijft binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI zijn slechts beperkt teruggevallen op al het slechte nieuws. De Duitsers zijn op zoek naar de volgende bodem, zodat de aandelenkoersen opnieuw een krachtige stijging kunnen gaan inzetten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl


www.beleggen.com


Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

donderdag 3 maart 2011

Aandelen zijn weer goedkoop

Circa 94% van de Amerikaanse bedrijven heeft de vierdekwartaalcijfers van 2010 gepubliceerd. Op basis van deze cijfers kunnen we vaststellen dat de gemiddelde koers-winstverhouding van de 500 grootste Amerikaanse fondsen op dit moment op 17 staat. In vergelijking met de afgelopen twee decennia is dit een relatief laag niveau.

We kunnen dus concluderen dat Amerikaanse aandelen momenteel goedkoop zijn. Tenminste wanneer we deze vergelijken met de afgelopen twee decennia. Kijken we naar de periode tussen 1900 en het midden van de jaren ’90 dan zijn aandelen juist weer duur. De koers-winstverhouding had in deze periode de neiging om te pieken even boven 20 en ergens rond 7 een bodem te vormen. Beleggers waren echter de afgelopen 20 jaar bereid om veel meer voor een dollar winst te betalen. Het record staat op 150 maal de winst toen de kredietcrisis op zijn hoogte punt was en bedrijven (met name banken) nauwelijks meer winst maakten. Europese aandelen zijn echter nog veel goedkoper. De koers-winstverhouding van de aandelen, die opgenomen zijn in de Eurostoxx50, staat momenteel rond 10.

De Eurostoxx50 doorbrak de toppen van 2010, maar viel weer terug, mede vanwege toenemende onrust in het Midden-Oosten. Ondanks dat de index wat gas terug nam, zit de Eurostoxx50 nog steeds in de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden. De Franse index corrigeerde eveneens na het bereiken van een meerjarig recordniveau. De CAC40 heeft voldoende ruimte voordat de stijgende trend in gevaar komt. De Franse index is nu op zoek naar de volgende bodem. Ook de Belgische Bel20 blies even wat stoom af, maar blijft binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI blijven nog steeds achter. De Duitsers zijn nog steeds heer en meester binnen Europa. De volgende bodem lijkt nu te zijn gevormd, zodat de aandelenkoersen opnieuw een krachtige stijging kunnen gaan inzetten. In een ‘uptrend’ ligt de focus op de steunniveaus en deze zijn nog steeds intact.

Euro op zoek naar richting
De Europese schuldencrisis drukte vorig jaar en aan het begin van dit jaar het sentiment rondom de euro. De Europese munteenheid staat al tijden onder druk ten opzichte van sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. De euro is zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar verzwakt, waarbij in januari een dieptepunt onder de $ 1,30-grens werd bereikt. De euro zette vervolgens een herstel in vanaf deze belangrijke steunzone. De EUR/USD beweegt al jaren in een zijwaartse trend. De euro zit nog steeds gevangen in een driehoekspatroon en is derhalve nog altijd op zoek naar richting.

Goud scherpt record aan

Nadat goud in december een recordniveau bereikte van ruim $ 1400 corrigeerde de goudprijs fors. Daarbij viel het edelmetaal terug tot de tienjarige stijgende steunlijn, die vervolgens aan een succesvolle test werd onderworpen. De aandelenindices laten, in tegenstelling tot goud, het laatste decennium een dramatische koersontwikkeling zien. Zo verloor de brede Amerikaanse S&P500-index uitgedrukt in goud sinds het jaar 2000 circa 80%. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB voorop, draaien nog steeds op volle toeren. Het creëren van ‘Monopoly geld’, lijkt geen halt meer te kunnen worden toegeroepen. Het ‘debasen’ (waarde uitholling) van valuta, zoals de Amerikaanse dollar en de euro, lijkt inmiddels tot een kunst te zijn verheven. Geen wonder dat beleggers in veilige havens zoals goud vluchten om hun vermogen veilig te stellen. Goud heeft mede hierdoor opnieuw het recordniveau aangescherpt.

S&P500 consolideert op recordniveau

De S&P500 scherpte in februari opnieuw het meerjarig recordniveau aan, waarna de brede Amerikaanse index even wat gas terug nam. De doorbraak boven de top van 2010 gaf de ‘uptrend’ vanaf de bodem in maart 2009 een nieuwe impuls. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) bereikte in de zomer van 2010 een waarde van 38 waarmee een milde correctie werd gesignaleerd. De hogere bodem in de S&P500 in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De RSI duidt nog steeds op een krachtige index. De S&P500 ligt dan ook nog steeds op koers om het koersdoel van 1360,73 punten te behalen. De Nasdaq zit eveneens nog steeds in een stijgende trend. Ondanks de daling van de voorgaande dagen, verwachten wij dat het koersdoel van 2866 punten spoedig op het bord komt te staan. De Dow blies de afgelopen dagen ook wat stoom af. De Dow Jones Transportation Average stond, gezien de oplopende olieprijs, wat meer onder druk. Deze dips bieden interessante kansen om winstgevende posities verder uit te breiden.

De ISM-inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bereikte in februari een niveau van 61,4 tegen 60,8 in januari. Hiermee werd vorige maand het hoogste niveau sinds mei 2004 bereikt. De industriële sector zag een sterke toename van de productie, het aantal nieuwe orders en de werkgelegenheid. De voorzitter van de Fed, Ben S. Bernanke, heeft in een toespraak voor de senaat het einde van de “gratis geld”-politiek in de VS aangekondigd. Bernanke denkt dat de dure energie een tijdelijke impact op de inflatie zal hebben. Deflatie is niet langer de hoofdzorg van de Fed. De kans op een algemene daling van het prijspeil is nu “verwaarloosbaar klein”.

Het overheidstekort van Spanje bedroeg eind 2010 9,24% van het bruto binnenlands product (bbp) en daarmee werd de doelstelling gehaald om het tekort in 2010 terug te dringen tot 9,3%. In 2009 bedroeg het deficiet nog circa 11% van het bbp. De Spaanse regering heeft maatregelen getroffen om het enorme tekort te reduceren. Er is bezuinigd op ambtenarensalarissen en tevens is de BTW verhoogd. Spanje streeft er naar om in 2013 het tekort te hebben gereduceerd tot maximaal 3%. Binnen de eurozone is de werkloosheid in januari gedaald naar 9,9% van de beroepsbevolking versus 10% in december, waarbij de werkloosheid ten opzichte van januari 2010 eveneens stabiel bleef.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.