donderdag 3 februari 2011

Nederlanders zijn gek

Afgelopen dinsdag was ik op uitnodiging van RBS te gast in de RAI bij Jim Rogers. Iemand die $ 1,8 miljard heeft verdiend met beleggen, zal toch vast wel iets interessants te vertellen hebben. En dat had hij. Een van opmerkelijkste uitspraken die de Investment Biker deed, was dat Nederlanders gek zijn.

Terwijl de Zuid-Europeanen op het strand wijn drinken, draaien de Nederlanders en de Duitsers op voor de schulden. Tja, het is geen nieuw thema natuurlijk, maar zolang Nederlanders blijven stemmen op de politici die hiervoor verantwoordelijk zijn, gaat hierin weinig veranderen. De politici zorgen daarnaast met verschillende interventies ervoor dat de landbouwprijzen laag blijven waardoor boeren niet (kunnen) investeren met als gevolg dat er te weinig voedsel wordt geproduceerd. Het gevolg zal zijn dat er grootste schaarste gaat ontstaan met, ook als gevolg van het bijdrukken van geld, fors hogere voedselprijzen, honger en sociale onrust.

En dan geven ze de speculantanten de schuld dat die de prijzen opdrijven. Rogers gaf daarbij mooie voorbeelden van de prijs van commodities in de VS en Duitsland die juist door het dak gingen, nadat politici speculatie met commodities hadden verboden.

Politici verstoren graag het evenwicht in de markt. De scheve verhouding tussen vraag en aanbod gaat ook op de commoditiesmarkt voor grote problemen zorgen. "100.000-en boeren in India hebben zelfmoord gepleegd omdat ze niet rond kunnen komen" aldus Rogers. Rogers is geen grote fan van Europa.

De Franse index is al sinds de zomermaanden bezig met een aanval op de top van 2010. Echter nog zonder resultaat. De Duitsers scherpten daarentegen deze week het record van de afgelopen jaren verder aan. De Italiaanse MIB 30, de Belgische Bel20 de Spaanse IBEX en de Portugese PSI doen sinds de zomer hun best, maar kunnen waarschijnlijk Rogers niet overtuigen om in te stappen. Rogers kijkt liever naar commodities en Chinese aandelen, al koopt hij nu niet meer bij.

Goud test stijgende steunlijn
Nadat goud in december een recordniveau bereikte van ruim $ 1400 nam het edelmetaal wat gas terug. Goud is teruggevallen tot de langjarige stijgende steunlijn, die momenteel wordt getest. Ondanks de terugval van de afgelopen weken, zit goud al ruim 10 jaar in een sterk stijgende trend. Dat kunnen we van de aandelenindices niet zeggen. De brede Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud circa 80%. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB aan de leiding, draaien op volle toeren. Het einde van het bijdrukken van ‘funny munny’ uit dunne lucht, lijkt nog lang niet in zicht. Sterker nog, de ECB en de Fed hebben de geldpersen in een nog hogere versnelling gezet. Het ‘debasen’ van valuta, zoals de Amerikaanse dollar en nu ook de euro is een ware wedloop geworden. Ten tijde van (economische) onzekerheid zoeken beleggers naar alternatieven om hun vermogen veilig te stellen, bijvoorbeeld in goud.

Euro op zoek naar richting De Europese schuldencrisis hield de afgelopen maanden flink huis. De euro verzwakte versus sterke(re) valuta zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de euro terrein: in januari bereikte de euro een dieptepunt onder $ 1,30. De euro veerde vervolgens op vanaf deze belangrijke steungrens. In breder perspectief geplaatst, zit de euro sinds 2008 in een dalende trend versus de Amerikaanse dollar. Het is bemoedigend dat de euro een hogere bodem rond $ 1,20 heeft gevormd ten opzichte van de bodem in 2006. Desalniettemin is de dolende Europese munteenheid al tijden op zoek naar richting.

S&P500 scherpt meerjarig recordniveau aan
De S&P500 scherpte dinsdag het meerjarig recordniveau opnieuw aan. De opmars vanaf de bodem in maart 2009 heeft daarmee een nieuwe impuls gekregen. Na het bereiken van een bodem in juli 2010 gaf de brede Amerikaanse index weer plankgas. De RSI (Relatieve Sterkte Indicator) gaf afgelopen zomer een waarde aan van 38. De meter signaleerde daarmee een milde correctie. Een hogere bodem in de S&P in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 biedt de mogelijkheid een koersdoel te berekenen van 1360,73 punten. Het feit dat de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren, geeft aan dat er nog veel kracht in de markt zit en dat we nog steeds op koers liggen om het berekende doel te behalen. De Dow noteert, mede dankzij de op volle toeren draaiende geldpers, op het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De ‘moeder aller indices’ boekt record na record. De Dow Jones Utility Average en de Dow Jones Transportation Average blijven echter wat achter. Volgens de Dow
Theorie van Charles Dow moeten deze indices elkaars trend bevestigen. Hieruit volgt dus wel een waarschuwing. Zolang er echter records worden gebroken, kijken we desalniettemin nog steeds omhoog. Ondanks de negatieve verhalen over schulden, sociale onrust, valutaoorlog, et cetera profiteren wij van de oplopende aandelenkoersen.

Volgens ISM versnelde de groei van de Amerikaanse industrie afgelopen maand in rap tempo. De ISM-index voor de industriĆ«le sector nam toe tot 60,8 versus 58,5 in december. De ISM-index bereikte het hoogste niveau sinds mei 2004, terwijl de deelindex voor nieuwe orders het hoogste niveau sinds december 2003 optekende. ‘Joe Sixpack’ heeft de portemonnee opnieuw laten rammelen: in december stegen de uitgaven met 0,7% op maandbasis. Het betreft de zesde achtereenvolgende maand dat de Amerikaanse consumptie sterker toenam dan verwacht. Het persoonlijke inkomen nam in december toe met 0,4%, terwijl de consumentenprijzen gemiddeld 0,3% hoger waren.

De producentenprijzen in de eurozone stegen in december met 0,8% op maandbasis. Op jaarbasis lagen de prijzen die fabrikanten vroegen voor hun producten 5,3% hoger versus +4,5% in november. Over heel 2010 stegen de producentenprijzen gemiddeld met 2,9%. In Nederland is het aantal faillissementen in januari scherp gedaald: -20% op jaarbasis. Credit managementbureau Graydon stelde dat dit cijfer een opsteker is, maar merkte op dat het optimisme van 2008 hiermee nog niet terug is. In 2010 gingen er 9500 bedrijven failliet en mocht de trend van januari doorzetten, dan zal het aantal faillissementen dit jaar volgens Graydon op 8600 kunnen uitkomen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten