donderdag 10 februari 2011

Portugezen in de problemen

De rente op de Portugese 10-jaarsrente liep vandaag op naar 7,64% en dook vervolgens weer snel omlaag. De ECB zou bovenop de Portugese staatsobligaties zijn gesprongen om de rente niet nog verder te laten oplopen.

Het opmerkelijke aan deze ontwikkeling is, dat de rente van Portugese staatsobligaties steeds verder oploopt terwijl bijvoorbeeld de rente van Griekenland en Ierland wat tot rust lijkt te komen. De aanleiding voor de stijgende rente lijkt de verslechtering van de handelsbalans te zijn, onder meer door de sterke stijging van de import van nieuwe auto’s. Dus terwijl het land in een zware crisis zit, kopen de Portugezen en masse een nieuwe auto en sluiten daarop net zo vrolijk een lening af. Nu de rente in Portugal mede hierdoor verder oploopt, kon dat voor veel Portugezen weleens een heel duur autootje worden.

De stijgende Portugese rente is een teken dat de Portugese staatsobligaties steeds minder waard worden. Niet echt lekker voor de banken die tot over hun oren in Zuid-Europese staatsobligaties zitten. De Portugezen vertrouwen er kennelijk op dat de Nederlanders en de Duitsers, net als voor de Grieken en de Ieren, wel voor de schulden zullen opdraaien. In Amerika trekken ze zich hier allemaal niets van aan, zeker niet als het Amerikaanse auto’s zijn, die worden gekocht.

De S&P500 scherpte dinsdag het meerjarig recordniveau opnieuw aan. Het feit dat de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren, geeft aan dat er nog veel kracht in de markt zit en dat S&P nog steeds op weg is naar het koersdoel op 1360,73 punten. De Dow noteert nog vrolijk boven de 12.000-puntengrens. De op volle toeren draaiende geldpers duwde de aandelenkoersen woensdag opnieuw naar een hoogste niveau van de afgelopen jaren.

De ‘moeder aller indices’ mist echter de steun van de Dow Jones Utility Average en de Dow Jones Transportation Average. De Dow Theorie van Charles Dow waarschuwt dat als indices elkaars trend niet bevestigen, dat beleggers voorzichtig moeten zijn. Ook het feit dat de S&P500 al 161 dagen boven het 50 daags gemiddelde noteert, zou er op kunnen wijzen dat het tijd is voor een correctie. Maar de markt laat zich niet dwingen.

Brent-olie weer boven $ 100 De sterk groeiende geldhoeveelheid stuwt de inflatie steeds verder op. De overheid wil ons doen geloven dat dit jaar de inflatie 2% is. De graanprijs is in 2010 met 74% gestegen, varkensvlees met 60% en katoen met 66%. De prijzen van olie en goud zijn vorig jaar met circa 30% nog achtergebleven. Hoe meer geld er wordt bij verzonnen, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Brent is sinds de bodem in 2008 op $ 37 weer opgelopen tot boven de magische grens van $ 100. De stijgende trend wordt vervolgd en Brent lijkt op weg richting het topniveau rond $ 147 per vat, dat eveneens in 2008 werd gevormd. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de verhalen over ‘peak oil’ en koersdoel van $ 200 weer uit de kast worden gehaald.

Euro/frank veert op in dalende trend Al circa 20 jaar presteert de Zwitserse frank (CHF) duidelijk beter dan de euro: de euro daalde vanaf een top rond CHF 1,80 tot onder € 1,30. De euro bereikte versus de Zwitserse frank (CHF) in december vorig jaar zelfs een nieuw diepterecord rond CHF 1,24. De euro/frank veert weliswaar wat op, maar deze opleving vindt nog steeds plaats binnen de sterk dalende trend. Zelfs al herstelt de Europese munteenheid tot circa CHF 1,38 dan nog is de steile ‘downtrend’ niet verlaten. Zolang de euro in de dalende trend blijft, achten wij de kans groot dat het dieptepunt opnieuw wordt opgezocht. Oplevingen binnen de dalende trend bieden kansen om short te gaan in de euro en dus long te gaan in de Zwitserse frank (CHF).

Eurostoxx50 test toppen 2010 De Eurostoxx50 kwam dit jaar goed uit de startblokken en heeft de stijgende lijn van de afgelopen maanden voortgezet. De brede Europese index ging in de aanval op de toppen van 2010, die vervolgens werden getest. Sinds eind mei zit de Eurostoxx50 nog steeds in een stijgende trend. De correctie tijdens de zomer van vorig jaar was niet krachtig, getuige de ontwikkeling van de RSI. De Relatieve Sterkte Index veerde reeds op vanaf een waarde van 35. De Eurostoxx50 corrigeerde in november opnieuw, maar de RSI werd opnieuw niet ‘oversold’. De index zette evenwel een hogere bodem neer ten opzichte van augustus, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de zomer. Op basis van deze ontwikkeling konden we een koersdoel berekenen van 2945,88 punten, dat door de Eurostoxx50 ruimschoots werd behaald. De Franse index is ook al sinds de zomermaanden bezig met een aanval op de top van 2010. De Italiaanse MIB 30, de Belgische Bel20, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI doen sinds de zomer ook hun best, maar overtuigen niet. De Duitsers daarentegen scherpten deze week opnieuw het record van de afgelopen jaren verder aan. De vraag is hoelang de Nederlanders en Duitsers de problemen in de rest van Europa blijven negeren. Of zitten alle problemen van de BIPS al verdisconteert in de huidige koersen?

Het werkloosheidspercentage in de VS daalde in januari tot 9% versus 9,4% in december. Marktvorsers hadden een werkloosheidspercentage verwacht van 9,5%. De banengroei viel vorige maand evenwel lager uit dan verwacht: +36.000 banen versus een verwachte toename van 145.000. Het aantal hypotheekaanvragen in de VS daalde vorige week (eindigend op 4 februari) met 5,5%. De index voor herfinancieringen nam vorige week met 7,7% af, terwijl het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 1,4% daalde. De data van de Mortgage Bankers Association (MBA) worden sinds 1990 gepubliceerd en bestrijken circa 50% van de Amerikaanse particuliere hypotheekmarkt.

Het handelsoverschot van Duitsland bedroeg in december € 14 miljard versus € 11,9 miljard in de voorgaande maand. Over 2010 bedroeg het Duitse handelsoverschot € 154,3 miljard (+11,2%). De industrie ontving vorig jaar december 3,4% minder nieuwe orders dan in november (+5,2%). Op jaarbasis stegen de industriĆ«le orders in november en december ruim 21%. De Nederlandse industriĆ«le sector behaalde in december 15% meer omzet op jaarbasis, vooral dankzij hogere verkoopprijzen. De omzet bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie steeg met +24% het meest. De omzet op de exportmarkt lag 25% hoger dan in december 2009 en de binnenlandse omzet 4%.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten