donderdag 27 januari 2011

Waar is ons goud?

Papiergeld was voorheen niets meer dan een bewijs dat een hoeveelheid goud (het echte geld) in de kluis van een goudsmid of bank lag. Op de vroegere Nederlandse bankbiljetten stond te lezen dat de bank aan toonder betaalt. De grote vraag is nu echter waar al het ingeleverde goud is gebleven.

De Nederlandsche Bank (DNB) noemt het goud "ons nationaal appeltje voor de dorst". Heel raar, aangezien ons goud niet een spaarpotje is, maar het enige is dat echt waarde vertegenwoordigd. Nog vreemder is eigenlijk dat DNB geen openheid van zaken wil geven over onze goudvoorraad en goudvorderingen. De intrinsieke waarde van papiergeld is nul. De waarde die wij nu hechten aan een briefje, wordt bepaald door het vertrouwen dat wij er in hebben. Door het onbeperkt bijdrukken van briefjes, bijvoorbeeld door de Ieren, daalt het vertrouwen in de briefjes. De Verenigde Naties hebben een voorstel gedaan om de dollar als wereldmunt te vervangen. Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Fed en Robert Zoellick, het hoofd van de Wereldbank, opperen om goud weer in te voeren als monetair stelsel. Dit geeft overigens aan dat de dagen van dit fiat systeem ook zijn geteld. Maar waar is ons goud? Ondanks dat er al jarenlang een grote financiële crisis is, geeft onze centrale bank, DNB, geen openheid van zaken over onze goudvoorraad en goudvorderingen. Bent u benieuwd? Teken dan de petitie op http://bit.ly/goudpetitie en verzoek volledige openheid over de hoeveelheid en opslagplaatsen van het Nederlandse fysieke goud. De S&P500 stijgt vrolijk door onder het bericht dat de Fed tot het einde van het tweede kwartaal $ 600 miljard in de markt gaat pompen. De Dow noteert, mede dankzij de geldpers, eveneens op het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De ‘moeder aller indices’ heeft geen last van de schuldencrisis. Zelfs de Dow Jones Utility Average staat inmiddels boven de top van oktober. Alle Amerikaanse indices staan nu op een meerjarig record. Of de crisis is over, of de inflatie blaast de koersen steeds verder op. Zolang er in dollars records worden gebroken, kijken we nog steeds omhoog. In goud uitgedrukt, verloor de S&P500 sinds het jaar 2000 echter circa 80%.

Euro op zoek naar richting
De Europese schuldencrisis hield de afgelopen maanden flink huis. De euro verzwakte versus sterke(re) valuta zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de euro terrein: in januari bereikte de euro een dieptepunt onder $ 1,30. De euro veerde vervolgens op vanaf deze belangrijke steungrens. In breder perspectief geplaatst, zit de euro sinds 2008 in een dalende trend versus de Amerikaanse dollar. Het is bemoedigend dat de euro een hogere bodem rond $ 1,20 heeft gevormd ten opzichte van de bodem in 2006. Desalniettemin is de dolende Europese munteenheid al tijden op zoek naar richting.

Brent-olie geeft gas
Het verband tussen de ontwikkeling van de geldhoeveelheid en inflatie is groot, al wil de overheid ons anders doen geloven. De graanprijs is in 2010 met 74% gestegen, varkensvlees met 60% en katoen bijvoorbeeld met 66%. De prijzen van olie en goud zijn dan met circa 30% nog achtergebleven. Hoe meer geld er in omloop komt, hoe minder het geld waard is en hoe meer de prijzen dus stijgen. Brent trapte de afgelopen maanden opnieuw het gaspedaal in en is hard op weg naar de magische grens van $ 100. De brede neutrale ‘trading range’ waarin de olieprijs maanden gevangen zat, is eindelijk opwaarts verlaten. Het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ moest er uiteindelijk aan geloven. De stijgende trend, die in 2009 werd ingezet, wordt hiermee vervolgd. Brent lijkt op weg te gaan richting het topniveau rond $ 147 per vat, dat in 2008 werd behaald.

Eurostoxx50 behaalt koersdoel
De Eurostoxx50 heeft het hoogtepunt van vorig jaar weliswaar nog niet bereikt, maar heeft wel opnieuw de aanval hierop ingezet. Ondanks dat het terreinverlies sinds januari 2010 nog niet is weggepoetst, zit de brede Europese index sinds eind mei nog steeds in een stijgende trend. De daling tijdens de zomer van 2010 was niet krachtig, getuige de ontwikkeling van de RSI (Relatieve Sterkte Index) die vanaf een waarde van 35 reeds weer opveerde. In november daalde de Eurostoxx50 opnieuw, maar de RSI werd opnieuw niet ‘oversold’. Vanwege het herstel vormde de index een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de zomer. Op basis hiervan kon een koersdoel worden berekend van 2945,88 punten voor de Eurostoxx50, dat inmiddels ruimschoots is behaald. De Franse index is al sinds de zomermaanden ook bezig met een aanval op de top van 2010. De Duitsers scherpen daarentegen met enige regelmaat het record van de afgelopen jaren aan. De Italiaanse MIB 30, de Belgische Bel20 de Spaanse IBEX en de Portugese PSI doen sinds de zomer hun best, maar weten, zelfs in euro’s uitgedrukt, nog niet te overtuigen.

Macrocijfers VS
Amerikaanse fondsen, waarin banken hun rommelhypotheken konden dumpen, zijn volgens persbureau Reuters sinds de oprichting circa 27% meer waard geworden. Deze fondsen maken onderdeel uit van het reddingsplan voor de financiële sector, waarbij $ 700 miljard was gemoeid. Banken en andere financiële instellingen konden op deze manier hun ‘toxic waste’ kwijt, zoals de beruchte ‘Alt-A’ hypotheken, ook wel 'liar loans' genoemd. Het consumentenvertrouwen steeg in januari naar 60,6 versus 53,3 in december. De huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden namen in november af met 0,5% op maandbasis, terwijl de huizenprijzen op jaarbasis met 1,6% daalden.

Macronieuws EU
Spanje slaagde erin om het begrotingstekort over 2010 te reduceren tot € 53,4 miljard, oftewel circa 5% van het bruto binnenlands product. In 2009 bedroeg het begrotingstekort bijna € 100 miljard. De meevaller komt volgens minister van Financiën Salgado door hogere opbrengsten uit omzetbelasting (+10,9% op jaarbasis) en de drastische bezuinigingsmaatregelen. Blijkens de Ifo-index is de bezettingsgraad in de Duitse industrie in januari op jaarbasis met bijna 10 procentpunt gestegen tot 84,7%. Het hoogste punt ooit bedraagt 88,1%. De Duitse industrie maakt volgens onderzoeksinstituut Ifo al maanden een stormachtig herstel door, maar is de piek nog niet bereikt.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten