donderdag 17 februari 2011

Heksenjacht op goud

De financiële autoriteiten in Nederland, DNB en de AFM, worden steeds nerveuzer over het goudbezit van Nederlanders. Zo werd een pensioenfonds door een rechter veroordeeld om hun goud te verkopen. Zie onder andere de column op www.goud-beleggen.com Maar ook particulieren en bedrijven mogen niet zo maar meer beleggen in goud.

Gold Republic is het eerste Nederlandse bedrijf dat fysiek goud verkoopt met vergunning van de AFM. Waarom is opeens een vergunning nodig als je goud op laat slaan? Er zijn immers partijen die al sinds 1827 actief zijn in de Nederlandse edelmetaalbranche, zonder stempel van de AFM. Goldmoney, een Engels bedrijf dat handelt in goud, heeft besloten om voorlopig even geen nieuwe klanten te accepteren die woonachtig zijn in Nederland of de Nederlandse Antillen, na ontvangst van een brief van de AFM. Het betreft een specifiek Nederlandse situatie, die zich in geen enkel ander land ter wereld voordoet. Er lijkt een ware heksenjacht op goud te zijn geopend door de Nederlandse autoriteiten. Naar de reden kunnen we slechts gissen, maar dat er iets broeit, is duidelijk. De aandelenbeurzen in Europa trokken zich er niets van aan. De Eurostoxx50 heeft de stijgende lijn van de afgelopen maanden voortgezet. De brede Europese index passeerde zelfs de toppen van 2010. De Franse index wist eindelijk ook de top van 2010 te passeren. En zelfs de Belgische Bel20 kon dit heugelijke feit deze week vieren. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI zijn nog lang niet zo ver, maar doen wel hun best. De Duitsers zijn nog steeds in de ‘winning mood’, waarbij diverse macro-economische indicatoren het hoogste niveau sinds jaren bereikten. De Duitse aandelenmarkt presteert nog steeds ijzersterk. De DAX zit al maanden in een stevige ‘uptrend’ en heeft deze lijn ook in de afgelopen week voortgezet.

Goud veert op van stijgende steunlijn
Nadat goud in december een recordniveau bereikte van ruim $ 1400 (€ 1070) deed het edelmetaal een stap terug. Daarbij viel goud terug tot de langjarige stijgende steunlijn, die aan een test werd onderworpen. De recente daling kan als een gezonde correctie binnen de sterk stijgende trend van ruim 10 jaar worden beschouwd. Van de aandelenindices kunnen we niet bepaald zeggen dat die het afgelopen decennium goed hebben gepresteerd. De Amerikaanse S&P500-index bijvoorbeeld, verloor sinds 2000 circa 80% uitgedrukt in goud. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB aan de leiding, draaien nog steeds overuren. Het creëren van ‘funny munny’ uit dunne lucht, lijkt geen halt meer te kunnen worden toegeroepen. De ECB en de Fed hebben de geldcreatie zelfs geïntensiveerd. Het ‘debasen’ van valuta, zoals de Amerikaanse dollar en nu ook de euro, lijkt hiermee een ware wedloop te zijn geworden. Beleggers zoeken alternatieven om hun vermogen veilig te stellen, bijvoorbeeld in goud dat niet kan worden bijgedrukt.

Euro gevangen in consolidatiedriehoek
De Europese schuldencrisis hield flink huis, waarbij de euro aanzienlijk onder druk kwam te staan. Vooral ten opzichte van sterke(re) valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank, verzwakte de euro aanzienlijk. De Amerikaanse dollar werd eveneens sterker ten opzichte van de euro (daling EUR/USD). In januari bereikte de euro een dieptepunt onder de steungrens van $ 1,30. De euro toonde desalniettemin veerkracht en herstelde vervolgens vanaf deze belangrijke steunzone. De euro beweegt ten opzichte van de dollar al jaren in een zijwaartse trend. De euro vormde vorig jaar rond $ 1,20 een hogere bodem ten opzichte van de bodem in 2006, maar de top rond $ 1,60 is vooralsnog niet in zicht. De euro zit derhalve gevangen in een consolidatiedriehoek en is nog steeds op zoek naar richting.

Nasdaq scherpt recordniveau verder aan
De Nasdaq gaf vanaf het dieptepunt in juli 2010 opnieuw vol gas. In september werd een hogere bodem gevormd en in november nog een. De daling tijdens de zomer van 2010 bleef beperkt, getuige de RSI (Relatieve Sterkte Indicator) die reeds opveerde vanaf een waarde van 38. De Amerikaanse technologie-index vormde een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem neerzette ten opzichte van de zomer van 2009. Op basis hiervan werd een koersdoel berekend van 2866 punten. De Nasdaq blijft, ondanks alle negatieve verhalen, in een stijgende trend. Het meerjarige recordniveau werd woensdag opnieuw verder aangescherpt. Wij verwachten dat het koersdoel van 2866 punten nu spoedig op het bord komt te staan. De S&P500 scherpte woensdag eveneens het meerjarig recordniveau opnieuw aan. De S&P is nog steeds op weg is naar het koersdoel op 1360,73 punten. De Dow kreeg steun van de Dow Jones Transportation Average die allebei ook hun meerjarige recordniveaus aanscherpten. De Dow Theorie van Charles Dow schrijft voor dat deze indices elkaars trend dienen te bevestigen. De Dow Jones Utility Average daarentegen blijft nog wat achter. De markt, uitgedrukt in dollars en euro’s, stoomt maar door. Wij koesteren dan ook nog steeds onze aandelenposities.

De Amerikaanse detailhandelssector heeft in januari 0,3% meer verkocht dan in december. In december stegen de detailhandelsverkopen met 0,5%. De importprijzen namen in januari met 1,5% op maandbasis toe, terwijl de exportprijzen met 1,2% stegen. De detailhandelsverkopen namen in januari echter minder sterk toe dan verwacht en ook de importprijzen pakten teleurstellend uit. Het voorlopige consumentenvertrouwen in de VS nam in februari toe tot 75,1 versus 74,2 in januari. Consumenten zijn aanzienlijk positiever geworden ten aanzien van de huidige omstandigheden dan in januari. Daarentegen zijn de verwachtingen voor de toekomst lager dan in de voorgaande maand.

Institutionele beleggers en analisten zijn in februari optimistischer geworden ten aanzien van de Duitse economie voor de komende zes maanden. De ZEW-index steeg naar 15,7 punten versus 15,4 punten in januari. De index, die het vertrouwen in de huidige economische omstandigheden meet, nam toe van 82,8 tot 85,2. De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3% op kwartaalbasis. Op jaarbasis bedroeg de economische groei over geheel 2010 1,7%. De sterkste groeicijfers werden in Nederland, Duitsland en Oostenrijk gemeten. Daarentegen presteerden zuidelijke eurolanden zoals Griekenland, Spanje, Portugal en Italië het zwakst.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten