‘ING Direct USA meedogenloos voor huiseigenaren’ kopte de website Geenstijl. Door een perverse financiële prikkel, profiteert ING niet van een schuldsanering, maar wel van een gedwongen uitzetting, een tijdrovende en kostbare procedure. ING kan alle kosten van een gedwongen uitzetting in rekening brengen aan de koper van de hypotheken en dat is de Nederlandse belastingbetaler.
Gedwongen uitzetting heeft, naast zeer vervelende consequenties voor degene die niet meer kan, maar nog wel wil betalen, ook vervelende consequenties voor de woningmarkt. Hele wijken staan in de VS leeg en verpauperen. De mensen die worden uitgezet, laten niet alleen de schuld achter, maar nemen verder letterlijk alles van waarde mee. Deze schulden zijn overigens vaak als Collateralized Debt Obligation (CDO) als belegging aangeschaft door Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Mede door de waardedaling van deze CDO’s in 2007-2008 zijn de Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen in de problemen gekomen. ING kan alle kosten van een gedwongen uitzetting in rekening brengen aan de koper van de hypotheken, de Nederlandse belastingbetaler, die ook nog eens het verlies mag slikken. En dat ondanks slimme constructies zoals American Homeowner Preservation (AHP) om de schuld te verlagen, waarbij de mensen in het huis blijven met een optie dit weer terug te kunnen kopen. De Amerikaanse huiseigenaren en de Nederlandse belastingbetaler, banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn zo de dupe van de bonus van ING Directs CEO Arkadi Kuhlmann. Met recht dus Geenstijl. De Europese bankindex waarschuwt ook dat het leed nog niet geleden is. De Eurostoxx50 worstelt ook nog steeds met de kredietcrisis en liet voor 2010 een daling noteren. De Franse CAC40 daalde in 2010 eveneens. De DAX vormt nog steeds een uitzondering op de regel door record na record aan te scherpen. De vraag blijft of alle problemen reeds in de koersen zijn verwerkt.
Euro op zoek naar steun
De schuldperikelen binnen de eurozone hebben zijn weerslag op de valutamarkt. Ten opzichte van diverse munteenheden, staat de euro zwaar onder druk. Door de schuldencrisis moesten Ierland en Griekenland dit jaar middels honderden miljarden euro’s aan belastinggeld worden gered. De kredietwaardigheid van bijvoorbeeld Ierland, Spanje, Griekenland en Portugal wordt steeds verder neerwaarts aangepast. Terwijl de sterkere landen binnen Europa de beursindices zien stijgen, blijven de probleemlanden binnen Europa aanzienlijk achter. Desalniettemin zit de euro sinds juni in een stijgende trend versus de Amerikaanse dollar. De euro nam sinds november ten opzichte van de andere zwakke broeder vanaf de $ 1,40-grens gas terug en is op zoek gegaan naar de volgende bodem. Een belangrijke bodem ligt rond $ 1,30.
Goud worstelt met $ 1400-grens
Goud bereikte onlangs een recordniveau rond $ 1430 waarna het edelmetaal wat gas terugnam. Al ruim 10 jaar zit goud in een sterk stijgende trend. Daarmee is de prestatie van goud aanzienlijk beter dan de aandelenmarkten. Ter illustratie: de Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000, uitgedrukt in goud, circa 80%. De wereld wordt nog steeds overspoeld met dollars en euro’s die door de centrale banken FED en ECB massaal worden bijgedrukt. Het einde van het eindeloos bijdrukken van geld ‘uit het niets’ lijkt nog lang niet in zicht. Zolang de valutaoorlog voortduurt en het economische klimaat onzeker is, zoeken beleggers alternatieven om hun vermogen veilig te stellen. Goud fungeert sinds jaar en dag als veilige haven ten tijde van (economische) onzekerheid.
S&P500 op weg naar 1360,73 punten
De brede Amerikaanse index zette, na het bereiken van het dieptepunt in juli, een indrukwekkend herstel in. De RSI (Relatieve Sterkte Indicator) daalde tot een waarde van 38 en signaleerde daarmee afgelopen zomer een milde correctie. De hogere bodem in de S&P in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 laat een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. De S&P500 scherpte woensdag opnieuw het recordniveau van de afgelopen jaren aan. Het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de top van 2007 tot aan het dieptepunt van 2009 ligt reeds achter ons. Het is een teken van kracht dat de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren. De Nasdaq passeerde de top van april en de index en bereikte daarmee een meerjarig recordniveau. De Dow knalde eveneens het nieuwe jaar in en sloot op de eerste handelsdag overtuigend hoger. Daarmee bereikte de belangrijke Amerikaanse index het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Wel is het zaak voor de Dow om het momentum vast te houden. Zoals al diverse malen gemeld, is er sprake van een gefragmenteerde markt, zodat het licht nog steeds op oranje staat. Zonder een nieuwe krachtige impuls dreigt er divergentie met de RSI, waarvoor eveneens een waarschuwing op zijn plaats is.
De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie steeg in december: 57 versus 56,6 in november. De werkgelegenheidsindex nam vorige maand af van 57,5 tot 55,7. De bouwuitgaven stegen in november voor de derde opeenvolgende maand. De totale bouwuitgaven namen op maandbasis toe met 0,4%. Het aantal fabrieksorders steeg in november met 0,7% en exclusief orders voor transportmiddelen bedroeg de stijging 2,4%. De orders voor duurzame goederen daalden 0,3%. Uit de notulen van de Federal Reserve bleek dat de Fed niet happig is om aanpassingen aan te brengen aan de tweede ronde 'kwantitatieve versoepeling' tot het economische herstel stabieler lijkt.
De consumentenprijzen in de eurozone stegen in december met 2,2% op jaarbasis. Hiermee komt de officiële inflatie voor het eerst sinds november 2008 uit boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank, zijnde een geldontwaarding van minder dan 2%. De werkgelegenheid in Duitsland bereikte in 2010 een nieuw recordniveau: gemiddeld 40,37 miljoen mensen waren actief op de Duitse arbeidsmarkt. Vooral de Duitse dienstensector creëerde veel werkgelegenheid en in de bouw nam het aantal banen toe, terwijl in de industriële sector het aantal arbeidsplaatsen afnam. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie nam in december toe tot 60,7 versus 58,1 in november.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten