donderdag 20 januari 2011

Inflatie rijst de pan uit

Officieel is er nauwelijks inflatie, als we de overheid moeten geloven. Wie recent in de winkel is geweest of de auto weer eens vol heeft gegooid, weet dat de realiteit anders is. De graanprijs is in 2010 met 74% gestegen, varkensvlees met 60% en katoen bijvoorbeeld met 66%. De prijzen van olie en goud zijn dan met circa 30% nog achtergebleven. De officiële inflatie schommelt echter tussen en 1% en 2%.

Inflatie is afgeleid van het woord ‘inflate’ dat opblazen betekent. De prijzen van veel grondstoffen, huizen, aandelen, etc. zijn in de afgelopen jaren steeds verder ‘opgeblazen’. Het verband tussen de ontwikkeling van de geldhoeveelheid en inflatie is groot. Hoe meer geld er in omloop komt, hoe minder het geld waard is en hoe meer de prijzen dus stijgen.

Algemeen werd aangenomen dat alleen de Europese Centrale Bank (ECB) geld kon bijdrukken. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Ierland heeft bijvoorbeeld een noodkrediet verstrekt ter hoogte van ruim € 50 miljard. Ierland drukt zelf het geld bij dat daar voor nodig is. De ECB heeft er geen problemen mee zolang het maar niet gaat om hoeveelheden die ‘systemically significant’ zijn.

Aan de grafieken van goud, olie en aandelen is eenvoudig te zien hoe hoog de echte inflatie momenteel is. Zaken die niet (zoals geld) onbeperkt kunnen worden bijgedrukt (zoals aandelen en goud) bieden doorgaans bescherming tegen de geldontwaarding.

De Eurostoxx50 zit sinds eind mei weer in een stijgende trend. De aanval op de top van de afgelopen maanden is geslaagd, zodat de aanval op de top van 2010 weer kan worden ingezet. De Franse CAC40 liet voor 2010 een daling noteren, maar is sinds de zomermaanden ook bezig met een aanval op de top van 2010. De Fransen blijven echter ver achter bij de Duitsers.

De Duitse DAX scherpt met enige regelmaat het record van de afgelopen jaren aan. De Belgische Bel20 weet daarentegen nog steeds niet te overtuigen. De Italiaanse MIB 30 en de Portugese PSI zitten al sinds oktober 2009 in een dalende trend. De Spaanse IBEX daalt vanaf januari 2010, hetgeen de problemen van de BIPS duidelijk illustreren. Ondanks de inflatie zijn de aandelenbeurzen van deze landen niet in staat om te stijgen. Daar loopt kennelijk de luchtbel harder leeg, dan dat er uit dunne lucht geld kan worden bijgedrukt.

Brent-olie vervolgt stijgende trend

De afgelopen maanden trapte Brent opnieuw op het gaspedaal. Maandenlang bewoog Brent-olie vorig jaar in een brede neutrale ‘trading range’. Geruime tijd zorgde het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ voor zware weerstand, maar uiteindelijk wist Brent deze barrière te overwinnen. Daarmee vervolgt Brent de stijgende trend, die in 2009 werd ingezet. Brent lijkt op weg te gaan richting het topniveau rond $ 147 per vat, dat in 2008 werd behaald. De $ 100-grens komt al weer in zicht. Een forse stijging wanneer je bedenkt dat eind 2008 Brent nog onder $ 40 noteerde.

Goud op meerjarig recordniveau
Goud zit al ruim 10 jaar in een sterk stijgende trend, waarbij een recordniveau rond $ 1430 werd bereikt. Dit is een indrukwekkende prestatie, zeker vergeleken met de dramatische koersontwikkeling van de aandelenbeurzen. Zo verloor bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P500-index, uitgedrukt in goud, sinds het jaar 2000 circa 80%. De mondiale centrale banken, met de Fed en ECB aan de leiding, drukken ‘en masse’ dollars en euro’s. Het einde van het bijdrukken van ‘funny munny’ uit het niets, lijkt nog lang niet in zicht. Zolang de valutaoorlog voortduurt en het economische klimaat onzeker is, blijven beleggers naar alternatieven zoeken om hun vermogen veilig te stellen. Goud fungeert als een veilige haven ten tijde van onzekerheid.

S&P500 op meerjarig recordniveau

De S&P500 scherpte dinsdag opnieuw het recordniveau van de afgelopen jaren aan. De opmars vanaf de bodem in maart 2009 is dan ook nog steeds bezig. De brede Amerikaanse index zette, na het bereiken van een bodem in juli 2010, een indrukwekkend herstel in. De RSI (Relatieve Sterkte Indicator) daalde afgelopen zomer tot een waarde van 38 en signaleerde daarmee een milde correctie. De hogere bodem in de S&P in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 laat een koersdoel berekenen van 1360,73 punten. Het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de top van 2007 tot aan het dieptepunt van 2009 is reeds gepasseerd. Het feit dat de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren, geeft aan dat er nog veel kracht in de markt zit. De Dow noteert eveneens rond het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De ‘moeder aller indices’ lijkt het momentum moeiteloos vast te houden, ondanks de schuldencrisis. De Dow Jones Utility Average staat inmiddels ook rond de top van oktober. Een krachtige en brede rally zou een einde maken aan de verdeeldheid van de diverse indices. Zoals reeds diverse malen aangehaald, zolang er records worden gebroken, kijken we omhoog. Al is het alleen maar omdat door de inflatie de koersen steeds verder oplopen.

De Amerikaanse consumentenvertrouwenindex nam af tot 72,7 versus 74,5 in december. Vooral het oordeel van ‘Joe Sixpack’ ten aanzien van de huidige economische omstandigheden viel veel somberder uit. De voorraden van het Amerikaanse bedrijfsleven stegen in november 0,2% op maandbasis versus 0,8% in oktober. De verkopen namen met 1,2% toe tot $ 1130 miljard, wat het hoogste niveau sinds september 2008 betekent. De Amerikaanse Empire State index, die de huidige markomstandigheden meet bij industriële bedrijven in de regio New York, nam deze maand toe tot 11,9 versus een herziene stand van 9,9. De index voor het toekomstige ondernemersklimaat steeg van 49 tot 59.

Het vertrouwen van analisten en investeerders in de Duitse economie is in januari sterk gestegen. De ZEW-index, die de conjunctuurverwachtingen voor de komende zes maanden meet, steeg van 4,3 in december tot 15,4. Volgens ZEW neemt het optimisme onder meer toe door positieve berichten ten aanzien van de Amerikaanse economie en de verbetering van de Duitse arbeidsmarkt. Investeerders voelen zich ook gesterkt door de toename van de Duitse industriële orders. De Nederlandse industrie produceerde in november 16% meer dan in dezelfde maand van 2009 versus 11% in oktober. De prijzen van de door de industrie verkochte producten waren circa 10% hoger op jaarbasis.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten