donderdag 13 januari 2011

The BIPS are the euro’s pain in the ass

Het venijn zit in de staart van het oude DING-FLOF-BIPS ezelsbruggetje. De BIPS (België, Italië, Portugal en Spanje) zijn momenteel de zorgenkindjes. De BIPS haastten zich te melden dat ze geen hulp nodig hebben, hoewel beleggers daar anders over denken, getuige de oplopende premies voor de verzekeringen tegen het faillissement van deze landen.

En waar hebben we dat eerder gezien, een ontkenning in alle toonaarden? Met Fortis was niets aan de hand zei W-Alt-A Bos. Na het weekend werd echter bekend dat de bank genationaliseerd werd, ondanks dat er dus niets aan de hand was. Griekenland en Ierland volgden dezelfde procedure. Als politici iets ontkennen, dan moeten dus alle alarmbellen afgaan. De Credit Default Swaps, de verzekeringspremies tegen faillissementen, op Griekenland en Ierland zakken wat terug, al is een stand rond 10% (jaarlijks moet 10% aan premie worden betaald over de hoofdsom) voor een verzekering natuurlijk niet gezond. België, Italië, Portugal en Spanje staan lager, maar zijn recent wel omhooggeschoten naar een recordniveau. De 5-jarige CDS op Portugal bijvoorbeeld staat op circa 500 basispunten, het vijfvoudige van een jaar geleden. Het voornemen om Europese obligaties op te kopen door Japan en China bleek voldoende om de markten omhoog te jagen. Japan is overigens zelf zo goed als failliet, gezien het feit dat de staatsschuld 200% van het nationaal inkomen bedraagt. De vraag is dus of dit voldoende vertrouwen inboezemt voor de wat langere termijn. De brede Amerikaanse index zette desalniettemin woensdag een meerjarig recordniveau op de borden. De Dow knalde eveneens omhoog naar het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De Dow lijkt het momentum moeiteloos vast te houden, ondanks de schuldencrisis. Er is echter nog steeds sprake van een gefragmenteerde markt, zodat het licht nog steeds op oranje staat. Zonder een nieuwe krachtige impuls dreigt er divergentie met de RSI, waarvoor eveneens een waarschuwing op zijn plaats is. Zolang echter records worden gebroken, kijken we omhoog.

Euro/frank op zoek naar de bodem


Aan de daling van de euro lijkt maar geen einde te komen. Onlangs bereikte de Europese munt’eenheid’ opnieuw een diepterecord versus de sterke Zwitserse frank. Sinds begin jaren ’90 zit de euro in een sterk dalende trend ten opzichte van de frank. In deze periode heeft de euro ruim een kwart van de waarde verloren. Deze week liepen de spanningen binnen de eurozone opnieuw op, waarbij Portugal zwaar onder vuur lag. Duitsland en Frankrijk schenen de duimschroeven voor Portugal aan te draaien om aan te kloppen bij het IMF en de EU. De euro gleed de afgelopen weken opnieuw hard onderuit en bereikte zelfs het niveau rond EUR/CHF 1,24. De Zwitserse frank wordt derhalve steeds sterker, terwijl de euro steeds minder waard wordt.

Euro test steungrens


De Europese schuldenproblematiek bereikte deze week opnieuw een climax. Portugal was deze keer de boosdoener. De aanhoudende onzekerheid binnen Europa, die zich niet beperkt tot de PIIGS-landen, heeft duidelijk zijn weerslag op de valutamarkt. Ten opzichte van diverse munteenheden, staat de euro al tijden onder druk. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de euro stuivertje aan het wisselen. De ene zwakke broeder wordt af en toe minder zwak ten opzichte van de andere zwakke broeder. Sinds november vorig jaar is de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar vanaf de $ 1,40-grens aanzienlijk gedaald. Daarbij is de euro teruggevallen richting de steungrens rond $ 1,30 die momenteel aan een zware test wordt onderworpen. Een doorbraak hiervan, zou tot verdere verkoopdruk op de euro kunnen leiden.

Eurostoxx50 opent de aanval


De Eurostoxx50 zit sinds eind mei weer in een stijgende trend. De index vormde daarbij een serie hogere bodems. Zolang de stijgende steunlijn, die onder deze bodems kan worden getrokken intact is, is een positieve visie gerechtvaardigd. De daling afgelopen zomer was niet krachtig, getuige de RSI (Relatieve Sterkte Index) die vanaf een waarde van 35 reeds weer opveerde. In november daalde de Eurostoxx50 opnieuw, maar de RSI werd opnieuw niet ‘oversold’. Door deze stijging werd een hogere bodem gevormd, terwijl de RSI een lagere bodem liet optekenen ten opzichte van de zomer. Hierdoor kan een koersdoel worden berekend van 2945,88 punten voor de Eurostoxx50. De aanval op de top van de afgelopen maanden is in volle gang. Indien deze gepasseerd wordt, kan de aanval op de top van 2010 weer worden ingezet. De Franse CAC40 worstelt ook nog steeds met de kredietcrisis en liet voor 2010 ook een daling noteren. De DAX trekt zich hier allemaal weinig van aan en noteert rond het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De Belgische Bel20 weet niet te overtuigen. De Italiaanse MIB 30 zit al sinds oktober 2009 in een dalende trend. De Portugese beurs lijkt sterk op de Italiaanse. De Spaanse IBEX zette vanaf januari 2010 de daling in en vormt nog steeds lagere toppen. ‘The BIPS are a pain in the ass’.

De groothandelsvoorraden in de VS daalden in november met 0,2% op maandbasis versus een verwachte stijging van 1%, terwijl de verkopen 1,9% stegen. De eerste daling van de voorraden sinds december 2009 kwam evenwel als een verrassing. De verkopen namen sterker toe dan verwacht. De werkgelegenheid (exclusief agrarische sector) nam in december toe met 103.000 banen. Er werd een stijging van 175.000 banen verwacht. De werkloosheid daalde tot 9,4% van de beroepsbevolking, het laagste niveau in ruim anderhalf jaar tijd. In november werd een werkloosheidspercentage van 9,8% opgetekend. Werknemers zagen hun inkomens in december met gemiddeld 0,1% stijgen.

De Duitse economie groeide vorig jaar met 3,6% wat de sterkste groei sinds de Duitse hereniging in 1990 betekent. In 2009 kromp Europa’s grootste economie met 4,7%. Voor dit jaar wordt een groei van meer dan 2% verwacht. Het economische herstel van Duitsland in 2010 werd vooral gedragen door de export (ruim 14%), met name naar Azië. Maar ook investeringen door Duitse bedrijven en de bestedingen door Duitse consumenten hielpen de economie vooruit. Het Duitse begrotingstekort kwam over 2010 uit op 3,5% van het bruto binnenlands product, boven de EU-norm van 3%. Duitse minister van Financiën Schäuble verwacht dat het tekort dit jaar tot 3% zal afnemen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten