donderdag 30 december 2010

Minder hoge hypotheken

ABN Amro gaat minder hoge hypotheken en minder vaak aflossingsvrije hypotheken verstrekken aan piloten, medisch specialisten, tandartsen en huisartsen meldde John Smeets, hoofd producten van ABN Amro aan Het Financieele Dagblad. “De vooruitzichten van de ene piloot zijn niet meer dezelfde als voor de andere. Hetzelfde geldt voor medisch specialisten.”

Een andere reden die wordt genoemd: “in het vrijstaande segment zijn de prijzen sterk gedaald.” Deze nieuwe maatregel zal zeker geen stimulans zijn voor de huizenmarkt. Sterker nog, dit zal eerder de neerwaartse spiraal versterken. Zeker in combinatie met de aangescherpte NHG regels waardoor vanaf 1 januari mensen met een modaal inkomen in plaats van een hypotheek van € 147.000, nog maar € 105.000 kunnen lenen. Aangezien in Nederland gemiddeld € 244.400 voor een bestaande koopwoning wordt betaald, dreigt dit een steeds groter probleem te worden. Niet in de laatste plaats omdat de huizenprijzen een grote invloed hebben op het consumentenvertrouwen. Ook de bouwsector, de financiële wereld, notarissen, verhuizers, woninginrichters, makelaars en hypotheekadviseurs zullen de gevolgen merken.

In de VS wil het ook nog steeds niet vlotten met de huizenmarkt. De prijzen in zowel de 20 als de 10 grootste stedelijke regio's daalden opnieuw. Nouriel Roubini, bekend vanwege het voorspellen van de huidige kredietcrisis, gelooft echter niet in het scenario van een double dip recessie voor de Amerikaanse economie. Roubini, ook welk bekend als Dr. Doom, ziet het herstel zelfs doorzetten. De econoom van de New York University kocht om de daad bij het woord te voegen voor $ 5,5 miljoen een appartement in Manhattan. Hierin schuilt echter ook het gevaar. Als zelfs Dr. Doom positief wordt (net als overigens 58,8% van de Amerikaanse beleggers)… Dit percentage is namelijk het hoogste sinds de tweede week van oktober 2007, de ‘all-time market high’ van de S&P500. De S&P500 scherpte woensdag opnieuw het recordniveau van de afgelopen jaren aan. De Nasdaq slaagde hier echter niet in. Zoals al eerder gemeld, is sprake van een gefragmenteerde markt, zodat het licht nog steeds op oranje staat.

Euro/frank vervolgt dalende trend


De euro zit al sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw in een sterk dalende trend. Sindsdien heeft de Europese munteenheid ruim een kwart van zijn waarde verloren ten opzichte van de Zwitserse frank. De Europese munteenheid daalde vanaf een top rond CHF 1,80 en bereikte in september een dieptepunt onder CHF 1,30. De euro herstelde vervolgens weliswaar, maar wist de CHF 1,40-grens niet meer te bereiken. Sterker nog, de euro daalde opnieuw en doorbrak daarbij zelfs de CHF 1,30-grens. Daarmee vervolgt de euro de dalende trend, wat aangeeft dat de Zwitserse frank steeds sterker wordt en de euro steeds minder waard wordt.

Euro op zoek naar steun


De schuldperikelen binnen de eurozone hebben zijn weerslag op de valutamarkt. Ten opzichte van diverse munteenheden, staat de euro zwaar onder druk. Door de schuldencrisis moesten Ierland en Griekenland dit jaar middels honderden miljarden euro’s aan belastinggeld worden gered. De kredietwaardigheid van bijvoorbeeld Ierland, Spanje, Griekenland en Portugal wordt steeds verder neerwaarts aangepast. Terwijl de sterkere landen binnen Europa de beursindices zien stijgen, blijven de probleemlanden binnen Europa aanzienlijk achter. Desalniettemin zit de euro sinds juni in een stijgende trend versus de Amerikaanse dollar. De euro nam sinds november ten opzichte van de andere zwakke broeder vanaf de $ 1,40-grens gas terug en is op zoek gegaan naar de volgende bodem. Een belangrijke bodem ligt rond $ 1,30.

Eurostoxx50 op weg naar 2945 punten


De Eurostoxx50 zette eind mei de stijgende lijn weer in. De index vormde in november een hogere bodem en ging vervolgens opnieuw in de aanval. Zolang de stijgende steunlijn intact is, is een positieve visie gerechtvaardigd. De daling afgelopen zomer was niet overtuigend, getuige de RSI (Relatieve Sterkte Index) die vanaf een waarde van 35 reeds weer opveerde. In november daalde de Eurostoxx50 opnieuw, maar werd niet ‘oversold’. Door deze stijging werd een hogere bodem gevormd, terwijl de RSI een lagere bodem liet optekenen ten opzichte van de zomer. Hierdoor kan een koersdoel worden berekend van 2945,88 punten voor de Eurostoxx50. Een aanval op de top van 2010 lijkt daarmee in de maak. De Franse CAC40 staat voor 2010 ook nog steeds in het rood. De Belgische Bel20 en de indices van Portugal, Spanje en Italië zijn er afgelopen jaar eveneens op achteruit gegaan. De DAX vormt een uitzondering en scherpte de afgelopen weken record na record aan. Het hoogste punt ooit, dat in 2007 rond het niveau van 8150 punten werd bereikt, is weliswaar nog niet in zicht, maar de DAX is aardig op weg. Zodra de PIIGS opnieuw zwaar onder druk komen te staan, zouden die eveneens de DAX mee naar beneden kunnen sleuren.

De huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden zijn in oktober met 1% gedaald op maandbasis. Op jaarbasis tekende de Case-Shiller index een daling van 0,8% op. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde deze maand naar 52,5 versus 54,3 in november. De door Conference Board gemeten verwachtings(sub)index daalde eveneens: van 73,6 naar 71,9 in december. Volgens de Wall Street Journal staan ongeveer 100 banken, die in het kader van het TARP-programma steun hebben ontvangen, aan de rand van het faillissement. De banken hebben samen meer dan $ 4,2 miljard ontvangen. De analyse door de Wall Street Journal is gemaakt op basis van de derdekwartaalcijfers.

De Duitse industrie zal volgend jaar naar verwachting 70.000 nieuwe arbeidsplaatsen creëren. De president van de Duitse Industrie- en Handelskamer, Driftmann, stelde dat de industrie een belangrijk aandeel heeft in de totale verwachte banengroei in 2011 van circa 300.000 arbeidsplaatsen. Driftmann meldde verder dat de industriële productie volgend jaar naar verwachting met 5% zal groeien. In de eerste negen maanden van dit jaar nam de Duitse industriële productie toe met 9,5%. Bankleningen aan de private sector in de eurozone namen in november toe. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) stegen de bankleningen vorige maand met 2% versus +1,5% in oktober.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten