donderdag 2 december 2010

Jan Modaal dakloos

“Huizenkopers volledig in de kou gezet”, kopte Vereniging Eigen Huis (VEH) deze week. Mensen met een modaal inkomen komen volgens de nieuwe NHG regels nu nog in aanmerking voor een hypotheek van € 147.000. Vanaf 1 januari worden de regels aangescherpt en kan met datzelfde inkomen nog maar € 105.000 worden geleend, een teruggang van € 42.000. Een huis kopen voor Jan Modaal is er dus niet meer bij. Deze groep kan als gevolg van een Europese richtlijn vanaf 1 januari echter ook niet meer terecht in de sociale huursector.

Doordat de Koopsubsidie en Starterslening dit jaar wegvielen, zou iemand met een modaal inkomen tot € 75.000 minder financiering kunnen krijgen. In het derde kwartaal van 2010 hebben kopers in Nederland gemiddeld € 244.400 voor een bestaande koopwoning betaald, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Momenteel zit er dus al een gat van € 97.400 tussen wat iemand met een modaal inkomen kan lenen en wat een modaal huis kost. Volgende maand loopt dat verschil dus op naar € 139.400. Gemakshalve gaan we er dan maar even vanuit dat de rente niet gaat oplopen, want dan wordt het gat nog groter. Als je tweemaal modaal moet verdienen om een modaal huis te kunnen kopen, kun je je echter afvragen of je nog wel een huis wìl kopen. Het geeft echter ook aan dat de huizenmarkt door alle overheidsbemoeienis (koopsubsidie, hypotheekrenteaftrek, huursubsidie, et cetera et cetera) er erg slecht voor staat. De schade aan de woningmarkt is enorm, zo concludeert de VEH. Maar ook de bouwsector, de financiële wereld, notarissen, verhuizers, woninginrichters, makelaars en hypotheekadviseurs zullen de gevolgen merken aldus de VEH, die in 2007 nog fel van leer trok tegen ondergetekende over de geuite twijfels over de gezondheid van de woningmarkt. “Een verdere neergang van de woningmarkt zet het economisch herstel op de tocht.” En wat zal dat dan weer voor gevolgen hebben voor het inkomen waarmee die hypotheek moet worden betaald? De Amerikaanse indices trekken zich er overigens allemaal niets van aan. ‘Wall Street’ opende net zo vrolijk weer de aanval op het recordniveau van dit jaar. De geldpers draait op volle toeren, dus waar maken we ons zorgen om?

Brent-olie consolideert in stijgende trend

De afgelopen weken nam Brent-olie wat gas terug nadat de top van dit jaar bijna werd bereikt. Al meer dan een jaar beweegt Brent-olie in een neutrale zone zonder terreinwinst te boeken. Hiermee is het koerspatroon van Brent vrijwel identiek aan dat van de meeste indices. Sinds het dieptepunt in mei zette Brent een opmars in en vormde daarbij hogere bodems, evenals de aandelenbeurzen. Brent-olie stuitte diverse keren op het 61,8% Fibonacci retracement level. Dit correctieniveau wordt gemeten vanaf de top tot aan de bodem van 2008. Vooralsnog consolideert de olieprijs binnen de stijgende trend die in 2009 werd ingezet.

Euro/frank vervolgt dalende trend

Sinds begin jaren ’90 heeft de euro nogal wat terreinverlies geleden versus de Zwitserse frank. De euro verloor in de afgelopen 20 jaar circa een kwart van de waarde vanaf een top rond CHF 1,80. In september bereikte de euro zelfs een diepterecord onder CHF 1,30 waarna de euro wat opkrabbelde. De euro strandde evenwel op de CHF 1,40-grens. De Europese schuldenberg hangt nog altijd als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt. Sinds de steun aan Ierland, waarmee € 85 miljard is gemoeid, is het vertrouwen verder gedaald. Andere PIIGS-landen, zoals Portugal, Italië en Spanje kwamen behoorlijk onder vuur te liggen. Uiteraard ondermijnden deze ontwikkelingen de positie van de euro verder. De Zwitserse frank profiteerde juist en won dan ook behoorlijk terrein ten opzichte van de euro.

DAX scherpt recordniveau aan

De DAX scherpt dit jaar record na record aan. Het hoogste punt ooit, dat in 2007 rond het niveau van 8150 punten werd bereikt, is nog niet in zicht, maar de DAX doet zijn best. De Duitse index presteert duidelijk beter dan bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index. Is de Duitse index in staat om de Europese collega’s te inspireren? De Next 150-index, waarin de (middel)grote Europese fondsen zijn opgenomen, probeert het voorbeeld van de DAX te volgen. De Euronext 100-index, de 100 meest liquide ‘Blue Chips’ die op Euronext worden verhandeld, heeft de top van april (nog) niet bereikt. De DAX trekt zich niets aan van de Europese schuldenproblematiek en scherpt donderdag opnieuw het recordniveau voor dit jaar verder aan. De beurzen van Portugal, Spanje, en Italië kregen zware klappen. Het verschil tussen ‘Noord’- en ‘Zuid’-Europa wordt steeds groter. De brede Eurostoxx50 en de Franse CAC40 hebben het voorbeeld van de DAX ook (nog) niet gevolgd. Deze indices hebben dit jaar nog geen terreinwinst geboekt en staan zelfs in het rood. De hogere bodems die de CAC40 de afgelopen maanden vormde, duiden op een verbetering van het sentiment. De top van 2010 vormt nu het nieuwe richtpunt van de Franse index. De vorming van een hogere bodem duidt er op dat de stijgende trend nog steeds in tact is.


Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten