vrijdag 24 december 2010

Het einde van de euro

Jim Rogers, de markante en zeer succesvolle internationale investeerder verketterde tijdens de Reuters Investment Outlook Summit van 2011 de Ierse ‘redding’. Dat de bevolking van Ierland moet op draaien voor de fouten die de Ierse banken hebben gemaakt, noemt hij onbegrijpelijk. “Laat die banken gewoon failliet gaan en opnieuw beginnen”

Jim Rogers verwees naar Rusland, Korea, Scandinavische landen, IJsland en Chili, die hun banken ook failliet lieten gaan en er nu beter voor staan. “De Japanners hebben geprobeerd het anders te doen, ze hebben niemand failliet laten gaan en als gevolg hebben ze twee decennia verloren. We gaan hier ook ‘zombiebanken’ zien, net als in Japan” stelde Rogers. Na Ierland zullen ook Spanje, BelgiĆ« en Portugal moeten worden gered volgens het Japanse model. “Het werkt simpelweg niet. Bovendien is geen enkele monetaire unie in de geschiedenis succesvol geweest”. Over een decennium zal de euro er niet meer zijn, zo verwacht Rogers. Zie het interview op http://reut.rs/h3PJBi Het goede nieuws is dat het Engelse pond en de Amerikaanse dollar er nog slechter voorstaan dan de euro en dat je met shortposities op de euro versus bijvoorbeeld de Zwitserse frank of de Australische dollar goed geld kunt verdienen, getuige de posities van www.indexalert.nl van respectievelijk +49% en +141% in enkele maanden. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is het echter lastig om in te schatten welke munt er nu het eerste onderuit gaat. De keuzes die onze politici maken, hebben natuurlijk ook een grote invloed op de Europese beurzen. De Franse CAC40 staat voor 2010 nog steeds in het rood, evenals bijvoorbeeld de Belgische Bel20 en de indices van Portugal, Spanje en ItaliĆ«. De Duitse DAX scherpte daarentegen opnieuw het record voor 2010 aan, al verliest de DAX wel wat vaart.

Euro op zoek naar de bodem
De Europese schuldencrisis blijft voortwoekeren: Ierland en Griekenland moesten dit jaar middels honderden miljarden euro’s aan belastinggeld worden gered. Bovendien regent het verlagingen van de kredietwaardigheid van bijvoorbeeld Ierland, Spanje en Portugal. De tweedeling tussen de PIIGS-landen en de rest wordt steeds groter: terwijl de sterkere landen binnen Europa de beursindices zien stijgen, blijven de probleemlanden binnen Europa aanzienlijk achter. De schuldperikelen hebben eveneens zijn weerslag op de valutamarkt. Ten opzichte van de sterkere munteenheden in de wereld, staat de euro onder druk. Desalniettemin zit de euro sinds juni in een stijgende trend versus de Amerikaanse dollar. De euro nam sinds november ten opzichte van de andere zwakke broeder vanaf de $ 1,40-grens gas terug en is op zoek gegaan naar de volgende bodem. Een belangrijke bodem ligt rond $ 1,30.

Goud consolideert rond recordniveau
Nadat goud het record wist aan te scherpen tot circa $ 1430 nam het glimmende edelmetaal wat gas terug. Sinds het begin van dit decennium zit goud in een stevige ‘uptrend’, waarmee de prestatie van goud beduidend beter is dan de ‘performance’ van aandelenmarkten. De brede Amerikaanse S&P500-index bijvoorbeeld, verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud circa 80%. De wereld wordt overspoeld met dollars en euro’s die door de centrale banken FED en ECB ‘en masse’ worden bijgedrukt. Beleggers zoeken alternatieven om hun vermogen veilig te stellen, zeker zolang de wereldwijde valutaoorlog woedt. Bovendien fungeert goud als veilige haven ten tijde van onzekerheid. De ‘bulls’ zitten nog steeds stevig in het zadel.

S&P500 op meerjarig record
Na het bereiken van het dieptepunt in juli, zette de brede Amerikaanse index een indrukwekkend herstel in. De daling afgelopen zomer was mild, getuige de RSI (Relatieve Sterkte Indicator) die vanaf een waarde van 38 reeds weer opveerde. Door deze stijging werd een hogere bodem gevormd, terwijl de RSI een lagere bodem liet optekenen ten opzichte van de zomer van 2009. Hierdoor kan een koersdoel worden berekend van 1360,73 punten voor de S&P. De S&P500 passeerde in november de top van april en scherpte woensdag opnieuw het recordniveau van de afgelopen jaren aan. De index heeft bovendien afgerekend met het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de top van 2007 tot aan het dieptepunt van 2009. Het zou een teken van kracht zijn indien de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren. De Nasdaq scherpte afgelopen week eveneens het hoogste punt van de afgelopen jaren aan. De Dow worstelde in de weken daarvoor nog met de vorige top, maar heeft inmiddels ook een meerjarig record laten optekenen. Zoals al eerder gemeld, is sprake van een gefragmenteerde markt, zodat het licht op oranje staat. De Dow Jones Utility Average bijvoorbeeld staat nog steeds onder de top van november. Een krachtige en brede eindejaarsrally zou een einde kunnen maken aan deze verdeeldheid.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden Nederlandse huishoudens op 1 januari circa een vijfde minder vermogen dan begin 2009. Vooral de waardedaling van woningen, alsmede een toename van de hypotheekschuld waren hieraan debet. Begin dit jaar kwam het gemiddelde vermogen van huishoudens uit op € 33.000 versus € 42.000 een jaar eerder. De gemiddelde waarde van een woning bedroeg € 237.000 versus € 254.000 een jaar eerder. De hypotheekschulden namen toe van gemiddeld € 150.000 tot € 155.000. De Duitse producentenprijzen stegen in november, met 0,2% op maandbasis. In oktober nam de ‘ppi’ toe met 0,4% op maandbasis en met 4,4% op jaarbasis.

De Amerikaanse index van leidende economische indicatoren is in november gestegen met 1,1%, nadat in oktober een toename van 0,5% werd gemeten. Dit cijfer is een indicator voor de Amerikaanse economische groei in de komende drie tot zes maanden. In de VS zijn in november meer huizen in aanbouw genomen dan in de voorgaande maand. Het aantal nam met 3,9% toe tot 555.000 op jaarbasis versus 534.000 woningen in oktober. Marktvorsers hadden op een aantal van 550.000 gerekend. Het tekort op de lopende rekening van de VS steeg in het derde kwartaal tot 3,5% van het bruto binnenlands product, wat het hoogste niveau sinds het vierde kwartaal van 2008 betekent.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten