donderdag 16 november 2006

AEX: laatste loodjes wegen zwaar

De AEX rekende af met de weerstand even boven 493 punten en heeft zijn zinnen gezet op een doorbraak van de 500-puntengrens.

Vier achtereenvolgende handelsdagen worstelde de AEX met de weerstand. Deze werd gevormd door een dubbele top uit oktober even boven 493 punten. Woensdag wist de index hiervan afstand te nemen en ging de beursgraadmeter op jacht om een nieuw hoogste niveau van dit jaar op de borden te zetten. Vooralsnog werd dit jaarrecord geplaatst op 8 november op 497,5 punten. De index deed twee moedige pogingen, maar deze strandden in het zicht van de haven.

Per saldo wist de AEX afgelopen week lichte terreinwinst te boeken. Het beurssentiment was positief, wat met name kwam door meevallende inflatiecijfers uit de VS. Eerder deze week werd al bekend dat de producentenprijzen in oktober sterk zijn gedaald. Vandaag bleken ook de consumentenprijzen mee te vallen. Vooral de kerninflatie, zonder de beweeglijke voeding- en energieprijzen, lijkt over zijn top heen. Deze daalde met 0,1% ten opzichte van september, toen er nog een stijging van 0,2% werd gerapporteerd. Door de dalende kerninflatie kan de Fed het rentewapen in de kast houden en zitten er voor volgend jaar mogelijk zelfs renteverlagingen in het vat. Gunstig nieuws voor de aandelenmarkten derhalve.

Desalniettemin blijft de AEX wat achter bij veel grote Amerikaanse en Europese collega-indices. Dit lijkt vooral te komen door de tegenvallende koersprestaties van de financiƫle waarden. ING, Fortis, Aegon en ABN Amro hebben samen een weging van ruim 40% in de index. Door hun overwegend tegenvallende derdekwartaalcijfers is aan de sterke koersstijgingen een einde gekomen.

Toch ziet het technische beeld van de AEX er goed uit. Het kost de beursgraadmeter alleen wat meer moeite om door te stoten naar hogere niveaus. De weerstand bij 493 punten en de psychologisch zware 500-puntengrens vormen hierbij flinke hobbels. De eerste ligt nu achter ons en het lijkt een kwestie van tijd voordat ook de tweede horde wordt genomen.

Groei Eurozone valt licht tegen
De economische groei in de Eurozone is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,5% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Op jaarbasis groeide de economie in de twaalf landen die de euro delen met 2,6%. De cijfers waren iets lager dan verwacht. Analisten waren op kwartaalbasis uitgegaan van 0,6% en op jaarbasis van 2,7%. De Nederlandse economie groeide met 0,6% op kwartaalbasis en 2,6% op jaarbasis. In Duitsland, de grootste economie van de Eurozone, werd ook een groei gemeten van 0,6% op kwartaalbasis. Dat is een stuk lager dan in het tweede kwartaal, toen de Duitse economie met 1,1% de sterkste groei kende in zes jaar.

Beleggers vol vertrouwen
Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is in oktober van dit jaar met 158 punten zo goed als gelijk gebleven aan het niveau van de maand ervoor. Dit blijkt uit de nieuwste Postbank BeleggersBarometer. In september kwam de index uit op 159 punten, de hoogste stand sinds de invoering van de barometer in september 2002. Particuliere beleggers zagen de waarde van hun portefeuille in de afgelopen drie maanden stijgen en verwachten een positieve waardeontwikkeling voor de komende drie maanden. Het optimisme blijkt samen te hangen met de kijk op de Nederlandse economie. Die is in de afgelopen vier jaar nog niet zo hoog geweest.

Japan groeit harder dan verwacht
De Japanse economie is in het derde kwartaal dubbel zo hard gegroeid als verwacht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Japanse economische planbureau. De economie groeide in het derde kwartaal met 0,5% ten opzichte van het tweede kwartaal. Op jaarbasis kwam er een groei van 2,0% uit de bus. Economen hadden verwacht dat de economie met 0,2% op kwartaalbasis en 1,0% op jaarbasis zou toenemen. Daarnaast is ook het groeicijfer over het tweede kwartaal opwaarts bijgesteld. Het groeicijfer van 1,0% op jaarbasis werd verhoogd naar 1,5%. De sterke groeicijfers waren voor de Bank of Japan geen aanleiding om de rente te verhogen. Deze bleef ongewijzigd op 0,25%.

USG groeit hard
USG People heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van € 29 miljoen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de nettowinst van € 16,3 miljoen uit het derde kwartaal van 2005. De uitzender behaalde een 18% hogere omzet van € 931 miljoen. Toch waren de cijfers licht teleurstellend. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van € 33 miljoen en een omzet van € 930 miljoen. In Nederland groeide de omzet met 20,4%, terwijl de markt met circa 16% toenam. Hierdoor is het marktaandeel gestegen. De operationele marge steeg ook. Deze steeg van 4,7% in het eerste kwartaal en 5,9% in het tweede kwartaal tot 6,4% in het afgelopen kwartaal.

Verlies voor Van der Moolen
Van der Moolen gaat gebukt onder het nieuwe handelssysteem van de New Yorkse effectenbeurs. Doordat de handel deels is geautomatiseerd, behalen de hoekmannen van het effectenbedrijf minder inkomsten. Van der Moolen heeft daarom € 20,2 miljoen afgeschreven op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter. Ook de verwachtingen voor de belastingdruk moesten worden aangepast. De tegenvallers drukten het nettoresultaat over het derde kwartaal met € 34,2 miljoen. Hierdoor ontstond een nettoverlies van € 35,3 miljoen. Exclusief de eenmalige lasten kwam het resultaat uit op € -700.000. De totale omzet steeg met bijna een kwart tot € 33,1 miljoen. De stijging kwam op het conto van de Europese activiteiten, die de inkomstendaling in de VS ruimschoots compenseerden.

Reed Elsevier staat stil op onderwijs
Reed Elsevier heeft een trading update gegeven waaruit blijkt dat de uitgeverij bij zijn onderwijstak dit jaar geen verandering in de omzet verwacht, terwijl van tevoren was gerekend op een bescheiden groei. De oorzaak hiervoor ligt vooral in de zwakke schoolboekenmarkt en de minder goed presterende assessment-activiteiten. De andere divisies van het uitgeefconcern, Science & Medical, Legal en Business, presteren ‘sterk’ en de marktomstandigheden zijn ‘gunstig’. Reed Elsevier houdt zijn financiĆ«le doelstellingen voor 2006 onveranderd: een autonome omzetgroei van 5% ligt in het verschiet en de totale omzetgroei is naar verwachting 6%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten