vrijdag 3 november 2006

Consumentenvertrouwen daalt

Consumentenvertrouwen daaltAfgelopen maand is het consumentenvertrouwen in de VS gedaald naar 105,4 van 105,9 in september. Op zich een bescheiden daling, maar het cijfer viel lager uit dan analisten van tevoren hadden gedacht. Zij hadden gerekend op een stijging naar 108. De verwachtingsindex, een deelindex die de verwachting weergeeft voor de komende zes maanden, is daarentegen gestegen van 91,0 naar 92,6. Deze cijfers worden berekend door de Conference Board, een onafhankelijk onderzoeksinstituut, voor het Amerikaanse ministerie van handel. Het consumentenvertrouwen geeft een indicatie voor de consumentenbestedingen, die tweederde van de omvang van de Amerikaanse economie uitmaken.

Groei VS valt tegen
De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 1,6% gegroeid. Dat was de laagste groei in drie jaar en onder de gemiddelde analistenverwachting van 2,0%. In het tweede kwartaal groeide de economie nog met 2,6%. Vooral de huizenmarkt bleek debet aan de daling. De investeringen in huizen daalden met 17,4%, de grootste daling sinds het eerste kwartaal van 1991. Daarentegen lieten zowel de consumentenbestedingen als de bedrijfsinvesteringen een toename zien ten opzichte van het tweede kwartaal. De afkoelende huizenmarkt is geen verrassing en de voor de economie belangrijke consumentenbestedingen blijven op peil. Het scenario van een zachte landing is dus nog steeds intact.

ISM-index daalt
De industriële activiteit in de VS is in oktober minder hard gegroeid dan verwacht. De ISM-inkoopmanagersindex daalde van 52,9 in september naar 51,2 in oktober. Dit is het laagste niveau sinds juni 2003. De daling was onverwacht. Economen hadden gemiddeld op een stijging tot 53,2 gerekend. Een cijfer boven de 50 duidt op expansie. De index voor nieuwe orders daalde van 54,2 naar 52,1. De werkgelegenheidsindex steeg van 49,4 naar 50,8. De prijsindex, een indicator voor de inflatie, daalde scherp van 61,0 naar 47,0. Het ISM-instituut noemt de sterke daling van de prijsindex 'bijzonder goed nieuws' en vindt de zwakkere dollar een steun voor de Amerikaanse export.

Ahold vs. de valuta
Ahold heeft vanmorgen positieve derdekwartaalcijfers bekendgemaakt. Het concern heeft een omzet geboekt van € 10,3 miljard, 0,7% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Ahold heeft dit voor een belangrijk deel te danken aan haar Nederlandse onderdelen: Albert Heijn, Gall & Gall en Etos. Zij lieten een gezamenlijke omzetstijging zien van 10,3%. In de VS zorgden de economische omstandigheden voor druk op de winstmarges aldaar. Toch liet de netto-omzet een stijging zien tegen een daling in het vorige kwartaal. Ook valt de omzet lager uit, omdat de euro op dit moment relatief duur is. Zonder dit effect zou de totale omzet met 3,7% zijn gestegen.

KPN wordt mobieler
KPN heeft de nettowinst in het derde kwartaal met 4,4% zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot € 349 miljoen. Het telecomconcern zag de omzet van de divisie Vast met 3,8% dalen tot € 1,63 miljard. Het was het elfde achtereenvolgende kwartaal dat de omzet in vaste telefonie terugliep. KPN verwacht dat er spoedig een einde aan deze daling komt. De omzet van de divisie Mobiel steeg met 16,6% tot € 1,69 miljard, mede dankzij de overname van Telfort. KPN verhoogde de verwachting voor de EBITDA (bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen en amortisatie van goodwill) en de vrije kasstroom over heel 2006.

ABN Amro: belofte maakt schuld
Ook ABN Amro heeft haar cijfers over het afgelopen kwartaal bekendgemaakt. De bank behaalde een nettowinst van € 1,14 miljard, tegen € 1,2 miljard vorig jaar. Toen was de winst hoger vanwege meevallers uit de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen. Toch vallen de cijfers tegen. ABN Amro had beloofd de bedrijfskosten structureel te reduceren, vanwege beloftes aan de aandeelhouders over het rendement. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink is dan ook niet tevreden en vindt aanvullende maatregelen nodig om de resultaten sneller te kunnen verbeteren. Zo zullen relaties met ondermaats presterende klanten in Zuid-Amerika en Europa worden verbroken en op het hoofdkantoor in Amsterdam verdwijnen ten minste 500 banen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten