vrijdag 9 juni 2006

AEX zoekt het zuiden op

Wellicht zoekt u binnenkort het zuiden op om van een welverdiende vakantie te genieten. Waar veel beleggers een stuk minder van genieten is dat ook de AEX het zuiden opzoekt. Van de koersgrafiek wel te verstaan.

De index bewoog enkele weken nerveus tussen de weerstand bij 448 punten en de steun bij 428 punten. Vooral de afgelopen twee weken zagen we echter meer rode dan groene cijfers op de borden, met af en toe nog een opleving. Omdat de steun bij 428 punten enkele malen stand hield, bleef er nog wat ruimte voor optimisme. Vandaag heeft de beursgraadmeter echter afscheid genomen van dit niveau, waardoor de beursoptimisten nog maar op één hand zijn te tellen. De AEX heeft een zogeheten ‘dubbele bodem patroon’ doorbroken en daarmee voor een verdere daling gekozen.

Het blijft een eentonig verhaal, maar de nervositeit op de aandelenmarkten wordt vooral veroorzaakt door het rondwarende inflatiespook, met in zijn kielzog de rentevrees. Kreeg Fed-voorzitter Bernanke de laatste tijd vooral kritiek vanwege zijn twijfel zaaiende optredens, afgelopen week koos hij voor duidelijkheid. In een toespraak noemde de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken de toenemende inflatie “onwelkom” en zei hij erop toe te zien dat die trend niet zou aanhouden. Vandaag verhoogde ook de ECB de rente opnieuw, waarbij ECB-president Trichet aangaf dat “wanneer de economische scenario's zich blijven voortzetten, een strakkere rentepolitiek noodzakelijk is.” En ook in Azië verhoogden enkele centrale banken de rente. Het mag u inmiddels duidelijk zijn geworden dat beleggers de bibbers krijgen van het woord inflatie en het vooruitzicht op hogere renteniveaus.

Het is derhalve waarschijnlijk dat de AEX lagere niveaus gaat opzoeken, nu het steunniveau bij 428 punten het heeft begeven. Rond 420 punten is enige steun waar te nemen. Daaronder is een steviger steunniveau te zien bij 409 punten, gelijk aan de top van begin oktober 2005. Misschien geen plezierig vooruitzicht, maar ook een neerwaartse beweging biedt mooie kansen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten