donderdag 22 juni 2006

AEX werkt aan herstel

De AEX heeft een positieve week achter de rug. Hoewel het nog steeds onrustig is op de wereldwijde beurzen, kon de AEX deze week een aardige winst bijschrijven.

De AEX heeft eindelijk weer eens een week achter de rug waarin een mooie winst op de borden kwam te staan. Sinds vorige week woensdag is de index ruim 15 punten gestegen. Behalve een kleine daling op vrijdag, liet de AEX in de afgelopen verslagweek iedere dag een stijging optekenen. De index veerde vorige week op van de steunlijn bij 409 punten, die intraday aan een test werd onderworpen. Na het doorbreken van diverse steunniveaus in de afgelopen weken, bleek deze steun te sterk voor de beren van het Damrak. Hierna is een fraai herstel opgetreden.

Het (prille) herstel trekt koopjesjagers aan. Zij worden aangetrokken door aandelen die momenteel op aantrekkelijke niveaus kunnen worden gekocht. ‘Bodemvissen’ in beursjargon. Doordat de bedrijfswinsten nog steeds stijgen en de koersen zijn gedaald, is de waardering van veel aandelen aantrekkelijker geworden en ook het dividendrendement is gestegen. En zelfs het technische plaatje van enkele aandelen ziet er weer positief uit. De inflatie- en renteangst lijkt inmiddels in de koersen verwerkt.

Hoewel de grafiek er al wat beter uitziet, is het technische plaatje nog niet positief. Lichtpuntje is dat de AEX vandaag boven de weerstand van 428 punten opende en ook hierboven wist te sluiten. Tussen dit niveau en 432 punten ligt nog behoorlijk wat weerstand en deze zien we de komende dagen graag gebroken worden om positiever te kunnen worden. Daarnaast heeft de index nog geen hogere top of bodem neergezet, wat een positief signaal zou zijn. Bij een slot boven de weerstand bij 448 punten wordt het beeld pas echt positief. De eerste tekenen dat de AEX werkt aan een voorzichtig herstel zijn daar, maar we zijn er nog lang niet. De markt kenmerkt zich nog steeds door veel beweeglijkheid, waardoor wij uiterst voorzichtig blijven opereren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten