donderdag 15 juni 2006

AEX blijft verbazen

Vorige week gaven we aan dat de kans op een daling richting 409 punten groot was. Die verwachting bleek juist. De AEX stuitte op dit steunniveau en veert vandaag hard op. Hebben we de bodem nu gezien?

Om te stellen dat de bodem is bereikt, is een riskante aanname. Zoals de grafiek laat zien, hield de steun bij 428 punten ook vrij lang stand om vervolgens met veel geweld te sneuvelen. Vorige week donderdag kelderde de index van 432 naar 419 punten. Daarna trad enig herstel op, maar op dinsdag duikelde de AEX van 421 naar 412, waarbij tussentijds de steun bij 409 punten werd getest. De onrust en bijbehorende volatiliteit op de beurzen is dus nog steeds erg groot.

‘Het inflatiegevaar’ wordt gezien als grote veroorzaker van de correctie van de afgelopen weken. De Amerikaanse inflatiecijfers over april, bekendgemaakt op 17 mei, waren voor veel beleggers aanleiding om hun aandelen te dumpen. Gisteren (woensdag) werd in de VS de inflatie over mei bekend. Voor de derde maand op rij was de kerninflatie hoger dan verwacht. Maar wat gebeurde: Wall Street steeg en vandaag zien we ook in Europa groengekleurde koersenborden. Was het tegenvallende cijfer dan ingecalculeerd? Of was het cijfer over april slechts een excuus om winst te nemen na een periode van fraaie stijgingen? Hendrik Jan Davids heeft hierover op pagina 7 een interessante column geschreven.

Dat er dit keer positief wordt gereageerd op de inflatiecijfers, zou een signaal kunnen zijn dat we het ergste hebben gehad. Wij kijken echter door een technische bril naar de markt en zien dat de AEX nog steeds in een dalende trend zit. Kijken we door een roze technische bril, dan zien we dat de steun bij 409 punten het heeft gehouden. Positief is ook dat het koershiaat dat op dinsdag werd gevormd, vandaag weer is gesloten. Maar zoals gezegd is er nog veel onrust. In deze heftig fluctuerende beurs moeten we niets uitsluiten en zeer voorzichtig blijven opereren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten