donderdag 24 februari 2011

Einde papieren handel in goud en zilver

Ergens dit jaar, in maart of mei of juli, zal de goederenbeurs Comex omvallen. Zilvercontracten hebben alleen waarde omdat een zekere mate van fysiek zilver dit papier dekt. Als Comex, een onderdeel van de New York Mercantile Exchange (NYMEX) omvalt, zal dit onvermijdelijk alle papierhandel op metaal activa meeslepen.

Deze verwachting wordt uitgesproken door Turd Ferguson op zijn weblog. Op 1 februari schreven we al op de weblog www.goud-beleggen.com over de record terugval in het aantal openstaande contracten. Ongeveer 53.000 zilvercontracten voor 5000 ounce naderen de leveringsdatum op 28 februari. Op dat moment moet elk contract volledig worden gefinancierd om de levering af te wachten in de volgende 30 dagen, of vóór die datum worden verkocht. Overigens 53.000 x 5000 ounce = 265 miljoen ounce. Het bijzondere is dat de vier Comex erkende opslagplaatsen slechts 100 miljoen ounce zilver hebben. Als de contracten worden doorgerold, dan verplaatst het probleem zich naar de volgende expiratie. Vroeg of laat lijkt hierdoor Comex te gaan vallen, met alle gevolgen van dien. De aandelenbeurzen trekken zich hier weinig van aan. De S&P500 scherpte vrijdag opnieuw het meerjarig recordniveau aan. De vrijdag boven 70 noterende RSI, duidt op een krachtige index. De S&P500 ligt derhalve nog steeds op koers om het koersdoel van 1360,73 punten te behalen. De Nasdaq blijft, ondanks alle negatieve verhalen, eveneens in een stijgende trend. Het meerjarige recordniveau werd vrijdag eveneens opnieuw verder aangescherpt. Ondanks de daling van de voorgaande dagen, verwachten wij dat het koersdoel van 2866 punten spoedig op het bord komt te staan. De Dow vormde een hogere top en blies de afgelopen dagen ook wat stoom af. De Dow Jones Transportation Average had het, gezien de oplopende olieprijs, wat zwaarder te verduren. Beide indices scherpten echter vrijdag hun meerjarige recordniveaus aan. De Dow Jones Utility Average blijft echter nog steeds achter, wat ons toch nog steeds voorzichtig maakt. Wij koesteren onze aandelenposities in sterke fondsen en wachten af waar de volgende bodem wordt gevormd, voordat wij weer aan koopzijde actief worden.

Euro/frank consolideert in dalende trend
De euro presteert al circa twee decennia uitermate zwak ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF). Vanaf een top rond CHF 1,80 gleed de euro af tot zelfs onder € 1,25. De euro tikte eind vorig jaar een ‘all time low’ aan versus de Zwitserse frank (CHF). Sindsdien is de euro weliswaar in herstel, maar deze beweging vindt plaats binnen de sterk dalende trend. Zelfs al herstelt de Europese munteenheid tot circa CHF 1,38 dan nog is de steile ‘downtrend’ intact. Oplevingen binnen deze dalende trend bieden evenwel kansen om short te gaan in de euro en dus long te gaan in de Zwitserse frank (CHF). Vooralsnog consolideert de euro in de dalende trend ten opzichte van de Zwitserse munteenheid.

Brent-olie scherpt meerjarig recordniveau aan
De situatie in Libië heeft een nieuwe impuls gegeven aan de stijgende olieprijs. Dit komt bovenop de sterk groeiende geldhoeveelheid, die de inflatie steeds verder opstuwt. De graanprijs is in 2010 met 74% gestegen, varkensvlees met 60% en katoen met 66%. De prijzen van olie en goud zijn vorig jaar met circa 30% achtergebleven, maar lijken weer aan een inhaalrace te zijn begonnen. Hoe meer geld er wordt bij ‘gedrukt’, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Sinds de bodem in 2008 op $ 37 is Brent verdrievoudigd. De magische grens van $ 100 werd moeiteloos gepasseerd, hetgeen een sterk voorteken was. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het topniveau rond $ 147 per vat is bereikt. De verhalen over ‘peak oil’ en koersdoelen van $ 200 en meer kunnen dan weer uit de kast worden gehaald.

Eurostoxx50 worstelt met toppen 2010
De Eurostoxx50 trok de afgelopen maanden de stijgende lijn door en doorbrak daarbij de toppen van 2010. Desalniettemin viel de brede Europese index al vrij snel terug, mede vanwege toenemende onrust in het Midden-Oosten. Ondanks dat de index wat gas terug nam, zit de Eurostoxx50 nog steeds in de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden. De index heeft nog voldoende ruimte voordat de stijgende trend sinds de zomermaanden vorig jaar in gevaar komt. Boven de stijgende steunlijn bevindt zich een aantal Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Bij deze natuurlijke niveaus zou de Eurostoxx50 steun kunnen vinden. De Franse index wist ook de top van 2010 te passeren en ging vervolgens ook op zoek naar de volgende bodem. Ook de Belgische Bel20 wilde de spijtoptanten een nieuwe kans bieden om in te stappen. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI kunnen nog steeds niet overtuigen, maar doen nog wel hun best. De Duitsers namen ook gas terug, maar blijven in een stevige ‘uptrend’. We wachten geduldig af waar de volgende bodem wordt gevormd. In een ‘uptrend’ ligt immers de focus op de steunniveaus. Dips bieden kansen om posities uit te breiden.

De huizenprijzen in de VS daalden in december blijkens de huizenprijsindex van Standard & Poor's/Case-Shiller met 2,4% op jaarbasis. In november namen de huizenprijzen in de 20 grootste stedelijke regio’s af met 1,6% op jaarbasis. Het consumentenvertrouwen is deze maand volgens The Conference Board gestegen naar 70,4 versus 64,8 in januari. De deelindex, die de mening over de huidige economische situatie aanduidt, nam toe van 31,1 tot 33,4 terwijl de verwachtingsindex voor de komende zes maanden van 87,3 tot 95,1 steeg. De ‘leading indicators’ zijn deze maand met 0,1% gestegen, wat volgens The Conference Board op een voortgaande groei van de economie wijst.

Het Centraal Planbureau (CPB) stelde dat de economische groei, het begrotingstekort en de werkloosheid dit jaar naar verwachting beter zullen uitvallen dan verwacht. Volgens het CPB bedraagt de economische groei dit jaar 1,75% en het begrotingstekort 3,6% van het bbp. De werkloosheid zal verder afnemen tot 4,25% volgens de internationale definitie versus 5% op basis van de CBS-methode. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen steeg van 110,3 in januari naar 111,2 in februari. De Duitse productiesector is volgens onderzoeksbureau Markit gegroeid met het hoogste tempo sinds 1996. De Duitse inkoopmanagersindex steeg van 60,5 in januari naar 62,6.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

donderdag 17 februari 2011

Heksenjacht op goud

De financiële autoriteiten in Nederland, DNB en de AFM, worden steeds nerveuzer over het goudbezit van Nederlanders. Zo werd een pensioenfonds door een rechter veroordeeld om hun goud te verkopen. Zie onder andere de column op www.goud-beleggen.com Maar ook particulieren en bedrijven mogen niet zo maar meer beleggen in goud.

Gold Republic is het eerste Nederlandse bedrijf dat fysiek goud verkoopt met vergunning van de AFM. Waarom is opeens een vergunning nodig als je goud op laat slaan? Er zijn immers partijen die al sinds 1827 actief zijn in de Nederlandse edelmetaalbranche, zonder stempel van de AFM. Goldmoney, een Engels bedrijf dat handelt in goud, heeft besloten om voorlopig even geen nieuwe klanten te accepteren die woonachtig zijn in Nederland of de Nederlandse Antillen, na ontvangst van een brief van de AFM. Het betreft een specifiek Nederlandse situatie, die zich in geen enkel ander land ter wereld voordoet. Er lijkt een ware heksenjacht op goud te zijn geopend door de Nederlandse autoriteiten. Naar de reden kunnen we slechts gissen, maar dat er iets broeit, is duidelijk. De aandelenbeurzen in Europa trokken zich er niets van aan. De Eurostoxx50 heeft de stijgende lijn van de afgelopen maanden voortgezet. De brede Europese index passeerde zelfs de toppen van 2010. De Franse index wist eindelijk ook de top van 2010 te passeren. En zelfs de Belgische Bel20 kon dit heugelijke feit deze week vieren. De Italiaanse MIB 30, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI zijn nog lang niet zo ver, maar doen wel hun best. De Duitsers zijn nog steeds in de ‘winning mood’, waarbij diverse macro-economische indicatoren het hoogste niveau sinds jaren bereikten. De Duitse aandelenmarkt presteert nog steeds ijzersterk. De DAX zit al maanden in een stevige ‘uptrend’ en heeft deze lijn ook in de afgelopen week voortgezet.

Goud veert op van stijgende steunlijn
Nadat goud in december een recordniveau bereikte van ruim $ 1400 (€ 1070) deed het edelmetaal een stap terug. Daarbij viel goud terug tot de langjarige stijgende steunlijn, die aan een test werd onderworpen. De recente daling kan als een gezonde correctie binnen de sterk stijgende trend van ruim 10 jaar worden beschouwd. Van de aandelenindices kunnen we niet bepaald zeggen dat die het afgelopen decennium goed hebben gepresteerd. De Amerikaanse S&P500-index bijvoorbeeld, verloor sinds 2000 circa 80% uitgedrukt in goud. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB aan de leiding, draaien nog steeds overuren. Het creëren van ‘funny munny’ uit dunne lucht, lijkt geen halt meer te kunnen worden toegeroepen. De ECB en de Fed hebben de geldcreatie zelfs geïntensiveerd. Het ‘debasen’ van valuta, zoals de Amerikaanse dollar en nu ook de euro, lijkt hiermee een ware wedloop te zijn geworden. Beleggers zoeken alternatieven om hun vermogen veilig te stellen, bijvoorbeeld in goud dat niet kan worden bijgedrukt.

Euro gevangen in consolidatiedriehoek
De Europese schuldencrisis hield flink huis, waarbij de euro aanzienlijk onder druk kwam te staan. Vooral ten opzichte van sterke(re) valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank, verzwakte de euro aanzienlijk. De Amerikaanse dollar werd eveneens sterker ten opzichte van de euro (daling EUR/USD). In januari bereikte de euro een dieptepunt onder de steungrens van $ 1,30. De euro toonde desalniettemin veerkracht en herstelde vervolgens vanaf deze belangrijke steunzone. De euro beweegt ten opzichte van de dollar al jaren in een zijwaartse trend. De euro vormde vorig jaar rond $ 1,20 een hogere bodem ten opzichte van de bodem in 2006, maar de top rond $ 1,60 is vooralsnog niet in zicht. De euro zit derhalve gevangen in een consolidatiedriehoek en is nog steeds op zoek naar richting.

Nasdaq scherpt recordniveau verder aan
De Nasdaq gaf vanaf het dieptepunt in juli 2010 opnieuw vol gas. In september werd een hogere bodem gevormd en in november nog een. De daling tijdens de zomer van 2010 bleef beperkt, getuige de RSI (Relatieve Sterkte Indicator) die reeds opveerde vanaf een waarde van 38. De Amerikaanse technologie-index vormde een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem neerzette ten opzichte van de zomer van 2009. Op basis hiervan werd een koersdoel berekend van 2866 punten. De Nasdaq blijft, ondanks alle negatieve verhalen, in een stijgende trend. Het meerjarige recordniveau werd woensdag opnieuw verder aangescherpt. Wij verwachten dat het koersdoel van 2866 punten nu spoedig op het bord komt te staan. De S&P500 scherpte woensdag eveneens het meerjarig recordniveau opnieuw aan. De S&P is nog steeds op weg is naar het koersdoel op 1360,73 punten. De Dow kreeg steun van de Dow Jones Transportation Average die allebei ook hun meerjarige recordniveaus aanscherpten. De Dow Theorie van Charles Dow schrijft voor dat deze indices elkaars trend dienen te bevestigen. De Dow Jones Utility Average daarentegen blijft nog wat achter. De markt, uitgedrukt in dollars en euro’s, stoomt maar door. Wij koesteren dan ook nog steeds onze aandelenposities.

De Amerikaanse detailhandelssector heeft in januari 0,3% meer verkocht dan in december. In december stegen de detailhandelsverkopen met 0,5%. De importprijzen namen in januari met 1,5% op maandbasis toe, terwijl de exportprijzen met 1,2% stegen. De detailhandelsverkopen namen in januari echter minder sterk toe dan verwacht en ook de importprijzen pakten teleurstellend uit. Het voorlopige consumentenvertrouwen in de VS nam in februari toe tot 75,1 versus 74,2 in januari. Consumenten zijn aanzienlijk positiever geworden ten aanzien van de huidige omstandigheden dan in januari. Daarentegen zijn de verwachtingen voor de toekomst lager dan in de voorgaande maand.

Institutionele beleggers en analisten zijn in februari optimistischer geworden ten aanzien van de Duitse economie voor de komende zes maanden. De ZEW-index steeg naar 15,7 punten versus 15,4 punten in januari. De index, die het vertrouwen in de huidige economische omstandigheden meet, nam toe van 82,8 tot 85,2. De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3% op kwartaalbasis. Op jaarbasis bedroeg de economische groei over geheel 2010 1,7%. De sterkste groeicijfers werden in Nederland, Duitsland en Oostenrijk gemeten. Daarentegen presteerden zuidelijke eurolanden zoals Griekenland, Spanje, Portugal en Italië het zwakst.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

donderdag 10 februari 2011

Portugezen in de problemen

De rente op de Portugese 10-jaarsrente liep vandaag op naar 7,64% en dook vervolgens weer snel omlaag. De ECB zou bovenop de Portugese staatsobligaties zijn gesprongen om de rente niet nog verder te laten oplopen.

Het opmerkelijke aan deze ontwikkeling is, dat de rente van Portugese staatsobligaties steeds verder oploopt terwijl bijvoorbeeld de rente van Griekenland en Ierland wat tot rust lijkt te komen. De aanleiding voor de stijgende rente lijkt de verslechtering van de handelsbalans te zijn, onder meer door de sterke stijging van de import van nieuwe auto’s. Dus terwijl het land in een zware crisis zit, kopen de Portugezen en masse een nieuwe auto en sluiten daarop net zo vrolijk een lening af. Nu de rente in Portugal mede hierdoor verder oploopt, kon dat voor veel Portugezen weleens een heel duur autootje worden.

De stijgende Portugese rente is een teken dat de Portugese staatsobligaties steeds minder waard worden. Niet echt lekker voor de banken die tot over hun oren in Zuid-Europese staatsobligaties zitten. De Portugezen vertrouwen er kennelijk op dat de Nederlanders en de Duitsers, net als voor de Grieken en de Ieren, wel voor de schulden zullen opdraaien. In Amerika trekken ze zich hier allemaal niets van aan, zeker niet als het Amerikaanse auto’s zijn, die worden gekocht.

De S&P500 scherpte dinsdag het meerjarig recordniveau opnieuw aan. Het feit dat de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren, geeft aan dat er nog veel kracht in de markt zit en dat S&P nog steeds op weg is naar het koersdoel op 1360,73 punten. De Dow noteert nog vrolijk boven de 12.000-puntengrens. De op volle toeren draaiende geldpers duwde de aandelenkoersen woensdag opnieuw naar een hoogste niveau van de afgelopen jaren.

De ‘moeder aller indices’ mist echter de steun van de Dow Jones Utility Average en de Dow Jones Transportation Average. De Dow Theorie van Charles Dow waarschuwt dat als indices elkaars trend niet bevestigen, dat beleggers voorzichtig moeten zijn. Ook het feit dat de S&P500 al 161 dagen boven het 50 daags gemiddelde noteert, zou er op kunnen wijzen dat het tijd is voor een correctie. Maar de markt laat zich niet dwingen.

Brent-olie weer boven $ 100 De sterk groeiende geldhoeveelheid stuwt de inflatie steeds verder op. De overheid wil ons doen geloven dat dit jaar de inflatie 2% is. De graanprijs is in 2010 met 74% gestegen, varkensvlees met 60% en katoen met 66%. De prijzen van olie en goud zijn vorig jaar met circa 30% nog achtergebleven. Hoe meer geld er wordt bij verzonnen, hoe minder het geld waard wordt en hoe meer de prijzen dus stijgen. Brent is sinds de bodem in 2008 op $ 37 weer opgelopen tot boven de magische grens van $ 100. De stijgende trend wordt vervolgd en Brent lijkt op weg richting het topniveau rond $ 147 per vat, dat eveneens in 2008 werd gevormd. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de verhalen over ‘peak oil’ en koersdoel van $ 200 weer uit de kast worden gehaald.

Euro/frank veert op in dalende trend Al circa 20 jaar presteert de Zwitserse frank (CHF) duidelijk beter dan de euro: de euro daalde vanaf een top rond CHF 1,80 tot onder € 1,30. De euro bereikte versus de Zwitserse frank (CHF) in december vorig jaar zelfs een nieuw diepterecord rond CHF 1,24. De euro/frank veert weliswaar wat op, maar deze opleving vindt nog steeds plaats binnen de sterk dalende trend. Zelfs al herstelt de Europese munteenheid tot circa CHF 1,38 dan nog is de steile ‘downtrend’ niet verlaten. Zolang de euro in de dalende trend blijft, achten wij de kans groot dat het dieptepunt opnieuw wordt opgezocht. Oplevingen binnen de dalende trend bieden kansen om short te gaan in de euro en dus long te gaan in de Zwitserse frank (CHF).

Eurostoxx50 test toppen 2010 De Eurostoxx50 kwam dit jaar goed uit de startblokken en heeft de stijgende lijn van de afgelopen maanden voortgezet. De brede Europese index ging in de aanval op de toppen van 2010, die vervolgens werden getest. Sinds eind mei zit de Eurostoxx50 nog steeds in een stijgende trend. De correctie tijdens de zomer van vorig jaar was niet krachtig, getuige de ontwikkeling van de RSI. De Relatieve Sterkte Index veerde reeds op vanaf een waarde van 35. De Eurostoxx50 corrigeerde in november opnieuw, maar de RSI werd opnieuw niet ‘oversold’. De index zette evenwel een hogere bodem neer ten opzichte van augustus, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de zomer. Op basis van deze ontwikkeling konden we een koersdoel berekenen van 2945,88 punten, dat door de Eurostoxx50 ruimschoots werd behaald. De Franse index is ook al sinds de zomermaanden bezig met een aanval op de top van 2010. De Italiaanse MIB 30, de Belgische Bel20, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI doen sinds de zomer ook hun best, maar overtuigen niet. De Duitsers daarentegen scherpten deze week opnieuw het record van de afgelopen jaren verder aan. De vraag is hoelang de Nederlanders en Duitsers de problemen in de rest van Europa blijven negeren. Of zitten alle problemen van de BIPS al verdisconteert in de huidige koersen?

Het werkloosheidspercentage in de VS daalde in januari tot 9% versus 9,4% in december. Marktvorsers hadden een werkloosheidspercentage verwacht van 9,5%. De banengroei viel vorige maand evenwel lager uit dan verwacht: +36.000 banen versus een verwachte toename van 145.000. Het aantal hypotheekaanvragen in de VS daalde vorige week (eindigend op 4 februari) met 5,5%. De index voor herfinancieringen nam vorige week met 7,7% af, terwijl het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 1,4% daalde. De data van de Mortgage Bankers Association (MBA) worden sinds 1990 gepubliceerd en bestrijken circa 50% van de Amerikaanse particuliere hypotheekmarkt.

Het handelsoverschot van Duitsland bedroeg in december € 14 miljard versus € 11,9 miljard in de voorgaande maand. Over 2010 bedroeg het Duitse handelsoverschot € 154,3 miljard (+11,2%). De industrie ontving vorig jaar december 3,4% minder nieuwe orders dan in november (+5,2%). Op jaarbasis stegen de industriële orders in november en december ruim 21%. De Nederlandse industriële sector behaalde in december 15% meer omzet op jaarbasis, vooral dankzij hogere verkoopprijzen. De omzet bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie steeg met +24% het meest. De omzet op de exportmarkt lag 25% hoger dan in december 2009 en de binnenlandse omzet 4%.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

donderdag 3 februari 2011

Nederlanders zijn gek

Afgelopen dinsdag was ik op uitnodiging van RBS te gast in de RAI bij Jim Rogers. Iemand die $ 1,8 miljard heeft verdiend met beleggen, zal toch vast wel iets interessants te vertellen hebben. En dat had hij. Een van opmerkelijkste uitspraken die de Investment Biker deed, was dat Nederlanders gek zijn.

Terwijl de Zuid-Europeanen op het strand wijn drinken, draaien de Nederlanders en de Duitsers op voor de schulden. Tja, het is geen nieuw thema natuurlijk, maar zolang Nederlanders blijven stemmen op de politici die hiervoor verantwoordelijk zijn, gaat hierin weinig veranderen. De politici zorgen daarnaast met verschillende interventies ervoor dat de landbouwprijzen laag blijven waardoor boeren niet (kunnen) investeren met als gevolg dat er te weinig voedsel wordt geproduceerd. Het gevolg zal zijn dat er grootste schaarste gaat ontstaan met, ook als gevolg van het bijdrukken van geld, fors hogere voedselprijzen, honger en sociale onrust.

En dan geven ze de speculantanten de schuld dat die de prijzen opdrijven. Rogers gaf daarbij mooie voorbeelden van de prijs van commodities in de VS en Duitsland die juist door het dak gingen, nadat politici speculatie met commodities hadden verboden.

Politici verstoren graag het evenwicht in de markt. De scheve verhouding tussen vraag en aanbod gaat ook op de commoditiesmarkt voor grote problemen zorgen. "100.000-en boeren in India hebben zelfmoord gepleegd omdat ze niet rond kunnen komen" aldus Rogers. Rogers is geen grote fan van Europa.

De Franse index is al sinds de zomermaanden bezig met een aanval op de top van 2010. Echter nog zonder resultaat. De Duitsers scherpten daarentegen deze week het record van de afgelopen jaren verder aan. De Italiaanse MIB 30, de Belgische Bel20 de Spaanse IBEX en de Portugese PSI doen sinds de zomer hun best, maar kunnen waarschijnlijk Rogers niet overtuigen om in te stappen. Rogers kijkt liever naar commodities en Chinese aandelen, al koopt hij nu niet meer bij.

Goud test stijgende steunlijn
Nadat goud in december een recordniveau bereikte van ruim $ 1400 nam het edelmetaal wat gas terug. Goud is teruggevallen tot de langjarige stijgende steunlijn, die momenteel wordt getest. Ondanks de terugval van de afgelopen weken, zit goud al ruim 10 jaar in een sterk stijgende trend. Dat kunnen we van de aandelenindices niet zeggen. De brede Amerikaanse S&P500-index verloor sinds het jaar 2000 uitgedrukt in goud circa 80%. De geldpersen van mondiale centrale banken, met de Fed en ECB aan de leiding, draaien op volle toeren. Het einde van het bijdrukken van ‘funny munny’ uit dunne lucht, lijkt nog lang niet in zicht. Sterker nog, de ECB en de Fed hebben de geldpersen in een nog hogere versnelling gezet. Het ‘debasen’ van valuta, zoals de Amerikaanse dollar en nu ook de euro is een ware wedloop geworden. Ten tijde van (economische) onzekerheid zoeken beleggers naar alternatieven om hun vermogen veilig te stellen, bijvoorbeeld in goud.

Euro op zoek naar richting De Europese schuldencrisis hield de afgelopen maanden flink huis. De euro verzwakte versus sterke(re) valuta zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de euro terrein: in januari bereikte de euro een dieptepunt onder $ 1,30. De euro veerde vervolgens op vanaf deze belangrijke steungrens. In breder perspectief geplaatst, zit de euro sinds 2008 in een dalende trend versus de Amerikaanse dollar. Het is bemoedigend dat de euro een hogere bodem rond $ 1,20 heeft gevormd ten opzichte van de bodem in 2006. Desalniettemin is de dolende Europese munteenheid al tijden op zoek naar richting.

S&P500 scherpt meerjarig recordniveau aan
De S&P500 scherpte dinsdag het meerjarig recordniveau opnieuw aan. De opmars vanaf de bodem in maart 2009 heeft daarmee een nieuwe impuls gekregen. Na het bereiken van een bodem in juli 2010 gaf de brede Amerikaanse index weer plankgas. De RSI (Relatieve Sterkte Indicator) gaf afgelopen zomer een waarde aan van 38. De meter signaleerde daarmee een milde correctie. Een hogere bodem in de S&P in combinatie met een lagere bodem bij de RSI ten opzichte van de zomer van 2009 biedt de mogelijkheid een koersdoel te berekenen van 1360,73 punten. Het feit dat de RSI opnieuw boven 70 weet te noteren, geeft aan dat er nog veel kracht in de markt zit en dat we nog steeds op koers liggen om het berekende doel te behalen. De Dow noteert, mede dankzij de op volle toeren draaiende geldpers, op het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De ‘moeder aller indices’ boekt record na record. De Dow Jones Utility Average en de Dow Jones Transportation Average blijven echter wat achter. Volgens de Dow
Theorie van Charles Dow moeten deze indices elkaars trend bevestigen. Hieruit volgt dus wel een waarschuwing. Zolang er echter records worden gebroken, kijken we desalniettemin nog steeds omhoog. Ondanks de negatieve verhalen over schulden, sociale onrust, valutaoorlog, et cetera profiteren wij van de oplopende aandelenkoersen.

Volgens ISM versnelde de groei van de Amerikaanse industrie afgelopen maand in rap tempo. De ISM-index voor de industriële sector nam toe tot 60,8 versus 58,5 in december. De ISM-index bereikte het hoogste niveau sinds mei 2004, terwijl de deelindex voor nieuwe orders het hoogste niveau sinds december 2003 optekende. ‘Joe Sixpack’ heeft de portemonnee opnieuw laten rammelen: in december stegen de uitgaven met 0,7% op maandbasis. Het betreft de zesde achtereenvolgende maand dat de Amerikaanse consumptie sterker toenam dan verwacht. Het persoonlijke inkomen nam in december toe met 0,4%, terwijl de consumentenprijzen gemiddeld 0,3% hoger waren.

De producentenprijzen in de eurozone stegen in december met 0,8% op maandbasis. Op jaarbasis lagen de prijzen die fabrikanten vroegen voor hun producten 5,3% hoger versus +4,5% in november. Over heel 2010 stegen de producentenprijzen gemiddeld met 2,9%. In Nederland is het aantal faillissementen in januari scherp gedaald: -20% op jaarbasis. Credit managementbureau Graydon stelde dat dit cijfer een opsteker is, maar merkte op dat het optimisme van 2008 hiermee nog niet terug is. In 2010 gingen er 9500 bedrijven failliet en mocht de trend van januari doorzetten, dan zal het aantal faillissementen dit jaar volgens Graydon op 8600 kunnen uitkomen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.