vrijdag 30 juni 2006

Amerikaans vertrouwen stijgt

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is onverwacht gestegen. De index van de Conference Board steeg van 104,7 in mei tot 105,7 in juni. Economen hadden een daling tot 104,0 verwacht. De index die de verwachtingen voor de komende zes maanden weergeeft steeg, maar de index voor de huidige situatie daalde voor de tweede maand op rij. “Ondanks het hogere cijfer, blijven consumenten bezorgd over de korte termijn verwachting”, aldus het onderzoeksinstituut. “Dat de index voor de huidige situatie opnieuw daalde, is een signaal dat de economie in de tweede helft van het jaar in een lagere versnelling zal raken.”

donderdag 22 juni 2006

AEX werkt aan herstel

De AEX heeft een positieve week achter de rug. Hoewel het nog steeds onrustig is op de wereldwijde beurzen, kon de AEX deze week een aardige winst bijschrijven.

De AEX heeft eindelijk weer eens een week achter de rug waarin een mooie winst op de borden kwam te staan. Sinds vorige week woensdag is de index ruim 15 punten gestegen. Behalve een kleine daling op vrijdag, liet de AEX in de afgelopen verslagweek iedere dag een stijging optekenen. De index veerde vorige week op van de steunlijn bij 409 punten, die intraday aan een test werd onderworpen. Na het doorbreken van diverse steunniveaus in de afgelopen weken, bleek deze steun te sterk voor de beren van het Damrak. Hierna is een fraai herstel opgetreden.

Het (prille) herstel trekt koopjesjagers aan. Zij worden aangetrokken door aandelen die momenteel op aantrekkelijke niveaus kunnen worden gekocht. ‘Bodemvissen’ in beursjargon. Doordat de bedrijfswinsten nog steeds stijgen en de koersen zijn gedaald, is de waardering van veel aandelen aantrekkelijker geworden en ook het dividendrendement is gestegen. En zelfs het technische plaatje van enkele aandelen ziet er weer positief uit. De inflatie- en renteangst lijkt inmiddels in de koersen verwerkt.

Hoewel de grafiek er al wat beter uitziet, is het technische plaatje nog niet positief. Lichtpuntje is dat de AEX vandaag boven de weerstand van 428 punten opende en ook hierboven wist te sluiten. Tussen dit niveau en 432 punten ligt nog behoorlijk wat weerstand en deze zien we de komende dagen graag gebroken worden om positiever te kunnen worden. Daarnaast heeft de index nog geen hogere top of bodem neergezet, wat een positief signaal zou zijn. Bij een slot boven de weerstand bij 448 punten wordt het beeld pas echt positief. De eerste tekenen dat de AEX werkt aan een voorzichtig herstel zijn daar, maar we zijn er nog lang niet. De markt kenmerkt zich nog steeds door veel beweeglijkheid, waardoor wij uiterst voorzichtig blijven opereren.

donderdag 15 juni 2006

AEX blijft verbazen

Vorige week gaven we aan dat de kans op een daling richting 409 punten groot was. Die verwachting bleek juist. De AEX stuitte op dit steunniveau en veert vandaag hard op. Hebben we de bodem nu gezien?

Om te stellen dat de bodem is bereikt, is een riskante aanname. Zoals de grafiek laat zien, hield de steun bij 428 punten ook vrij lang stand om vervolgens met veel geweld te sneuvelen. Vorige week donderdag kelderde de index van 432 naar 419 punten. Daarna trad enig herstel op, maar op dinsdag duikelde de AEX van 421 naar 412, waarbij tussentijds de steun bij 409 punten werd getest. De onrust en bijbehorende volatiliteit op de beurzen is dus nog steeds erg groot.

‘Het inflatiegevaar’ wordt gezien als grote veroorzaker van de correctie van de afgelopen weken. De Amerikaanse inflatiecijfers over april, bekendgemaakt op 17 mei, waren voor veel beleggers aanleiding om hun aandelen te dumpen. Gisteren (woensdag) werd in de VS de inflatie over mei bekend. Voor de derde maand op rij was de kerninflatie hoger dan verwacht. Maar wat gebeurde: Wall Street steeg en vandaag zien we ook in Europa groengekleurde koersenborden. Was het tegenvallende cijfer dan ingecalculeerd? Of was het cijfer over april slechts een excuus om winst te nemen na een periode van fraaie stijgingen? Hendrik Jan Davids heeft hierover op pagina 7 een interessante column geschreven.

Dat er dit keer positief wordt gereageerd op de inflatiecijfers, zou een signaal kunnen zijn dat we het ergste hebben gehad. Wij kijken echter door een technische bril naar de markt en zien dat de AEX nog steeds in een dalende trend zit. Kijken we door een roze technische bril, dan zien we dat de steun bij 409 punten het heeft gehouden. Positief is ook dat het koershiaat dat op dinsdag werd gevormd, vandaag weer is gesloten. Maar zoals gezegd is er nog veel onrust. In deze heftig fluctuerende beurs moeten we niets uitsluiten en zeer voorzichtig blijven opereren.

vrijdag 9 juni 2006

AEX zoekt het zuiden op

Wellicht zoekt u binnenkort het zuiden op om van een welverdiende vakantie te genieten. Waar veel beleggers een stuk minder van genieten is dat ook de AEX het zuiden opzoekt. Van de koersgrafiek wel te verstaan.

De index bewoog enkele weken nerveus tussen de weerstand bij 448 punten en de steun bij 428 punten. Vooral de afgelopen twee weken zagen we echter meer rode dan groene cijfers op de borden, met af en toe nog een opleving. Omdat de steun bij 428 punten enkele malen stand hield, bleef er nog wat ruimte voor optimisme. Vandaag heeft de beursgraadmeter echter afscheid genomen van dit niveau, waardoor de beursoptimisten nog maar op één hand zijn te tellen. De AEX heeft een zogeheten ‘dubbele bodem patroon’ doorbroken en daarmee voor een verdere daling gekozen.

Het blijft een eentonig verhaal, maar de nervositeit op de aandelenmarkten wordt vooral veroorzaakt door het rondwarende inflatiespook, met in zijn kielzog de rentevrees. Kreeg Fed-voorzitter Bernanke de laatste tijd vooral kritiek vanwege zijn twijfel zaaiende optredens, afgelopen week koos hij voor duidelijkheid. In een toespraak noemde de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken de toenemende inflatie “onwelkom” en zei hij erop toe te zien dat die trend niet zou aanhouden. Vandaag verhoogde ook de ECB de rente opnieuw, waarbij ECB-president Trichet aangaf dat “wanneer de economische scenario's zich blijven voortzetten, een strakkere rentepolitiek noodzakelijk is.” En ook in Azië verhoogden enkele centrale banken de rente. Het mag u inmiddels duidelijk zijn geworden dat beleggers de bibbers krijgen van het woord inflatie en het vooruitzicht op hogere renteniveaus.

Het is derhalve waarschijnlijk dat de AEX lagere niveaus gaat opzoeken, nu het steunniveau bij 428 punten het heeft begeven. Rond 420 punten is enige steun waar te nemen. Daaronder is een steviger steunniveau te zien bij 409 punten, gelijk aan de top van begin oktober 2005. Misschien geen plezierig vooruitzicht, maar ook een neerwaartse beweging biedt mooie kansen!

donderdag 1 juni 2006

AEX: nervositeit houdt aan


Het beeld van de AEX-index is ten opzichte van vorige week niet veel veranderd. Per saldo bleef de stand van de AEX nagenoeg gelijk, terwijl er tussentijds weer heftige koersbewegingen waren.

Aanvankelijk leek de AEX de weg omhoog in te slaan richting de weerstand bij 448 punten. Deze bleek voorlopig echter te sterk, waarna de Nederlandse large caps op dinsdag ineens 2,5% minder waard werden. Woensdag ging de index verder omlaag, maar bleek de steun bij 428 punten op intraday-basis een sterk vangnet. Meteen hierna volgde een herstel van 3%, dat vandaag in beperkte mate werd voortgezet. De bewegingen duiden op een hoge volatiliteit, waarbij koersverschillen van 10 punten op een dag geen uitzondering zijn.

De markten reageren nog steeds heftig op nieuws uit de macro-economische hoek. Daarbij voert de angst voor inflatie en hogere renteniveaus nog steeds de boventoon. Uit de notulen van de Fed bleek deze week dat het Amerikaanse renteorgaan zich nog steeds zorgen maakt over de inflatie. Hoewel het erop lijkt dat Fed-voorzitter Bernanke de markten liefst in het ongewisse laat, wordt een nieuwe renteverhoging eind juni steeds waarschijnlijker. Eerst is het volgende week de beurt aan de ECB en er lijkt geen twijfel meer te bestaan over de renteverhoging die Jean Claude Trichet zal aankondigen.

Terug naar de AEX. Positief is dat de steun bij 428 punten op intraday-basis het heeft gehouden. Hoe vaker deze wordt getest, hoe meer betekenis deze krijgt. Maar de onzekerheid in de markt is nog te groot om grote posities in te nemen. Toch moet er binnenkort een einde komen aan de spagaat van hogere toppen en lagere bodems. Mocht de steun het alsnog begeven, dan moeten we serieus rekening houden met niveaus rond 420 punten, maar ook een verdere daling richting 409 behoort dan tot de mogelijkheden. Zolang de index tussen 428 en 448 punten blijft bewegen, blijven wij langs de zijlijn staan, maar slaan we toe als de kans daar is.