vrijdag 28 april 2006

Duits bedrijfsleven bloeit

Het Duitse ondernemersvertrouwen is opnieuw gestegen. Hoewel economen op een daling rekenden, steeg het Ifo-Geschäftsklima van 105,4 in maart naar 105,9 in april. Onze oosterburen profiteren vooral van de sterke wereldgroei (4,9% wereldgroei in 2006 volgens het IMF). Duitsland is namelijk de grootste exporteur ter wereld, met exporten in 2005 ter waarde van een kleine $ 1 biljoen (zo’n 10% van de wereldexport!). Met het bedrijfsleven gaat het dus goed, maar de consumentenbestedingen blijven nog achter. De grote vraag is dan ook of het bedrijfsleven meer zal investeren in arbeid. Een toenemende loongroei is een essentiële voorwaarde voor een structureel herstel.

Meer vertrouwen Amerikaanse consument
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in april onverwacht gestegen, naar het hoogste niveau in vier jaar. De index steeg van 107,5 in maart tot 109,6 in april, aldus cijfers van onderzoeksinstituut Conference Board. Economen hadden op een daling tot 106 gerekend. Verbeterde omstandigheden op de arbeidsmarkt compenseerden meer dan genoeg voor de hoge benzineprijzen. De deelindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige situatie weergeeft, steeg van 133,3 in maart tot 136,2 in april. De verwachtingsindex steeg van 90,3 tot 91,9. Het consumentenvertrouwen is een belangrijke barometer voor de consumentenbestedingen die tweederde uitmaken van het Amerikaanse BBP.

Nederlanders optimistischer
Het vertrouwen van Nederlandse consumenten in de economie is gestegen van -10 in maart tot -6 in april. Zij werden aanzienlijk positiever over het economisch klimaat, hoewel de koopbereidheid nauwelijks veranderde. Het producentenvertrouwen in de Nederlandse industrie steeg van 5,9 in maar naar 6,1 in april. Het is de vierde maand op rij dat het producentenvertrouwen toeneemt. Het vertrouwen van industriële ondernemers bereikte het hoogste niveau sinds november 2000. Zij werden iets positiever over de orderpositie, maar iets minder positief over de toekomstige productie. Ze verwachten geen verdere daling van de werkgelegenheid.

Flinke winststijging Randstad
Randstad heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van € 48,1 miljoen, 73,6% meer dan een jaar eerder. Dat is wel iets minder dan de € 50 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. De omzet steeg naar € 1,8 miljard, een stijging van 28,7%. Door de lage vaste kostenbasis van de uitzender leidt een omzetstijging meteen tot een hogere nettowinst. Vooral de VS en Duitsland presteerden goed. In de VS werd de brutomarge opgekrikt van 0,7% naar 2,7%. In Duitsland groeide de omzet met 67%, waarvan 41% autonoom. De begin dit jaar overgenomen Duitse bedrijven Teccon en Bindan droegen meteen bij aan de winst.

ABN Amro schrapt banen
De nettowinst van ABN Amro is in het eerste kwartaal van 2006 met 12,1% gestegen tot € 1 miljard. Dat is minder dan de gemiddelde analistenverwachting van € 1,11 miljard. De overgenomen Italiaanse bank Antonveneta droeg € 96 miljoen bij aan de winst.De totale baten stegen met bijna 27% tot € 5,64 miljard. Verder kondigde de bank extra kostenbesparingen aan. ABN Amro schrapt wereldwijd 2400 banen, waarvan 650 in Nederland. Tegelijkertijd komen er 900 banen bij in lagelonenlanden. Dit moet vanaf 2008 € 150 miljoen aan kostenbesparingen opleveren, bovenop de € 750 miljoen aan besparingen die al eerder waren gepland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten