donderdag 27 april 2006

AEX toont veerkracht

Dankzij een zeer sterk herstel bereikte de AEX vorige week het hoogste niveau sinds juni 2002. Deze week bleef de index goed liggen, tot vandaag. Twee steunniveaus werden intraday stevig getest, maar opnieuw wist de AEX te herstellen.

Toen de beursgraadmeter zich vorige week met veel kracht weer in het stijgende trendkanaal meldde, werd duidelijk dat de markt maar één kant op wil en dat is omhoog. Het rentespook waart echter nog steeds rond op zowel de Europese als Amerikaanse beurzen en jaagt veel beleggers schrik aan. Diverse sterke macro-economische cijfers voeden de speculaties over verdere renteverhogingen door de Fed en de ECB. Fed-voorzitter Bernanke gaf vandaag echter een signaal dat een pauze in de serie renteverhogingen goed mogelijk is. Daarnaast is de dollar verder verzwakt en is de olieprijs weliswaar tot rust gekomen, maar nog steeds op een hoog niveau.

Vandaag zagen we ook dat de ex-dividendnoteringen van fondsen met een grote weging in de AEX voor druk op de index kan zorgen. Dit zal nog aanhouden, want april en mei zijn traditiegetrouw de maanden waarin veel bedrijven hun dividend aan de aandeelhouders uitkeren. Toch hoeven deze uitkeringen een verdere stijging van de AEX niet in de weg te staan.

De index dreigde vandaag opnieuw uit het stijgende trendkanaal te vallen, maar herstelde krachtig. De index hield stand boven het steunniveau bij 472,6 punten en bleef ook binnen het trendkanaal. Bij een val hieruit draait onze visie naar neutraal. Daaronder heeft de AEX een bodem gevormd bij 462,7 punten, de slotkoers van 18 april. Bij een slot van de AEX onder dit niveau treedt onze stop-loss in werking. Voorlopig gaan wij uit van een verdere stijging van de AEX naar in eerste instantie 478 punten, het slot van 21 april. Wanneer de index boven dit niveau weet te sluiten, ligt de weg open naar 492 punten, de bovenkant van het oplopende trendkanaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten