vrijdag 31 maart 2006

AEX neemt adempauze


De AEX is in de afgelopen week per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen. Wel hield de steun stand.

Nadat de index vorige week woensdag de vorige top op 467,5 punten opwaarts had uitgenomen, werd koers gezet tot boven 470 punten. Begin deze week kwam de klad er een beetje in en flirtte de index weer met het niveau van 467,5 punten, dat als eerste steunniveau kan worden aangemerkt. Intraday werd deze steun enkele keren getest, maar uiteindelijk sloot de beursgraadmeter toch niet onder dit niveau. Een duidelijk slot onder 467,5 punten zou het koersbeeld voor de korte termijn in een neutrale stand brengen.

De kans dat er beren op de weg naar boven verschijnen is groter geworden. De omgevingsvariabelen zijn namelijk verslechterd. Deze week kwam zowel in Europa als de VS het rentespook weer tevoorschijn. De nieuwbakken Fed-voorzitter Bernanke liet weten dat hij zal doorgaan met het verhogen van de rente zolang hij dit nodig acht. De markt had echter op een aankondiging van het einde hiervan gehoopt. Daarnaast werd bekend dat het vertrouwen van Duitse ondernemers is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan 15 jaar. Dat is een indicatie dat de Europese economie aan kracht wint, maar ook dat een verdere renteverhoging mogelijk gerechtvaardigd is. Verder zoekt de olieprijs de oude toppen weer op.

Niettemin heeft de AEX opnieuw afstand genomen van de steun bij 467,5 punten. Gisteren (donderdag) zette de AEX een nieuw hoogste slot neer op 472,6 punten, maar vandaag moet de index weer iets terug. De index beweegt niettemin keurig in een opwaarts trendkanaal tussen de oplopende steunlijn rond 462 punten en de oplopende weerstandslijn bij 482 punten. Beleggers met longposities in de AEX-index doen er verstandig aan om een stop-loss te hanteren van net onder het niveau van 467,5 punten op slotbasis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten